gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Zastaví se to? Pražský hotelový trh stále roste

Zastaví se to? Pražský hotelový trh stále roste

ČTK: V Praze by do roku 2023 mělo přibýt přibližně 1000 hotelových pokojů převážně v pětihvězdičkových hotelech. Zhruba polovina připadne na centrum města. Výraznou měrou k tomu přispěje přestavba Cukrovarnického paláce na Senovážném náměstí na hotel Andaz se 175 pokoji. Druhou polovinu obsáhne hotelový komplex, který se připravuje na zrušeném tréninkovém hřišti fotbalové Sparty na Letné s otevřením v první polovině roku 2023. Informace vyplývají z vyjádření specialisty na investice do nemovitostí ze společnosti CBRE Jakuba Stanislava pro ČTK a z dat společnosti Cushman & Wakefield.

 

Na Senovážném náměstí bude podle Stanislava otevřen ještě letos BW Hotel se 60 pokoji. Hotel Evropa pod značkou W Hotels na Václavském náměstí, kde bude 154 pokojů, by měl být v provozu od příštího roku. Zmíněný hotel Andaz předpokládá otevření v roce 2022, uvedl Stanislav.

 

Budoucí podoba hotelu Evrooa na Václavském náměstí, vizualizace DAM. architects

 

Kapacity přibudou také mimo centrum města, například nedaleko O2 areny v Praze 9 v Hotelu Carol. Jeho novým majitelem bude od 1. března společnost Jan Hotels, která nyní vlastní dva hotely v Praze a dva v Českém Krumlově. Hotel Carol se 67 pokoji chce zrekonstruovat a zvětšit. "K rozšíření kapacity Hotelu Carol až o dalších 50 pokojů, a tedy i spuštění ubytovacího provozu v nových pokojích, dojde během následujících tří let," sdělil ČTK jednatel firmy Jan Hotels Eytan Goldman.

 

Hotel Carol přebírá společnost JAN Hotels

 

Zároveň vlastník O2 arény, Bestsport, který je členem skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, začal v těsném sousedství stavět hotel s 300 pokoji. Dokončen by měl být v první polovině roku 2021.

 

Na Letné vznikne pod názvem Hard Rock Hotel Prague komplex s 523 pokoji, kongresovými prostory, restaurací, skybarem, fitness a lázněmi. Přípravné a stavební práce loni na podzim zahájil Energetický a průmyslový holding ve spolupráci s hotelovým řetězcem Hard Rock International, který bude nájemcem objektu.

 

Hard Rock Hotel Prague, vizualizace Pelčák a partner architekti

 

Podle Stanislava se české hotely soustředí hlavně na růst obsazenosti a ceny za pokoj zvyšují mírnějším tempem. Loni tržby za pokoj vzrostly o 3,7 procenta a obsazenost o 0,8 procenta, řekl. Cushman & Wakefield ve své analýze uvádí, že tisícovka pokojů nepředstavuje výrazný nárůst a stávajícím hotelům tak příliš nevzroste konkurence. Růst by však měl zájem investorů o Prahu.

 

Pro pražský hotelový sektor byl z pohledu transakcí loňský rok rekordní, objem investic do hotelových nemovitostí přesáhl 500 milionů eur (cca 12,5 miliardy korun), uvedl minulý týden server byznys.ihned.cz s odkazem na Cushman & Wakefield. ČR se v žebříčku hotelových investic umístila na deváté pozici a poprvé se dostala do první desítky v Evropě. Podle Cushman & Wakefield by letos mohl být objem hotelových transakcí dvojnásobný a dosáhnout miliardy eur.

 

Pokoj v hotelu Andaz ha Senovážném náměstí, vizualizace Hyatt

 

V českých hotelech, penzionech a kempech se loni podle Českého statistického úřadu ubytovalo rekordních 22 milionů lidí. Strávili v nich více než 57 milionů nocí a průměrná doba pobytu byla 3,6 dne. Nejvíce lidí přicestovalo do Prahy, kde se jich ubytovalo přes osm milionů.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie, vizualizace: Hyatt, DAM.architekti, JAN Hotels, Pelčák a partner architekti

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.