gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Čeští barmani doufají na Kubě v zisk medailí

Čeští barmani doufají na Kubě v zisk medailí

S poměrně velkým očekáváním odletěla dnes na dalekou Kubu výprava České barmanské asociace, která se v letovisku Varadero zúčastní koktejlového mistrovství světa (World Cocktail Championship) a kongresu pořádaného Mezinárodní barmanskou asociací IBA.

 

Českou republiku budou reprezentovat tuzemští barmani roku 2019 – Jan Šebek v kategorii Classic a Martin Vogeltanz v kategorii Flair. Na soutěžním pódiu se představí zástupci celkem 63 zemí organizovaných pod hlavičkou IBA. Kongres se bude konat od pátku 4. do středy 9. listopadu. 

 

Český tým před odletem z Paříže

 

Vzhledem k tomu, že jsou oba čeští reprezentanti ostřílenými barmany se značnými soutěžními zkušenostmi, neskrývá prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský před letošním šampionátem jisté ambice. "Honza je profesionál s perfektně zvládnutou technikou práce. Podařilo se mu zvítězit snad ve všech tuzemských soutěžích, dostal se do absolutní špičky světového finále Mattoni Grand Drink. Martin je harcovník a držitel několika medailí z předchozích šampionátů, který umí kromě barmanské show vytvořit také do detailu vyladěný drink s krásným designem," upozorňuje Aleš Svojanovský.

 

Aleš Svojanovský

 

Jan Šebek nastoupí ve skupině Before Dinner Cocktail s drinkem Dolce Far Niente (Sladké nicnedělání). Ten obsahuje Aperol, bergamotovo-fenyklový cordial, grapefruitovou šťávu a šampaňské. Zdobí jej grepová kůra stylizovaná do kubánské vlajky. "Příběh koktejlu se opírá o princip aperitiva, což je čas, kdy bychom měli navzdory současnému zrychlenému tempu a stresu z práce myslet jen sami na sebe. A vychutnat si přitom třeba tenhle drink, který je hořkosladký jako náš život," představuje Jan Šebek svůj koktejl. Zároveň dodává, že si předem důsledně nastudoval pravidla koktejlového mistrovství světa, aby mu při samotném soutěžení nepůsobila potíže. "Jsem zvyklý na soutěže, kdy se mluví a pracuje zároveň. Tady ale se ale budu muset primárně soustředit na bezchybnou techniku práce, po níž bude následovat jednominutový speech. Trénoval jsem ho s rodilým mluvčím, abych daný čas bezezbytku využil," vysvětluje.

 

Jan Šebek

 

Také Martin Vogeltanz dle svých slov před mistrovství nezahálel – přípravě drinku, a především pak exhibiční sestavy, věnoval tři měsíce. Jeho koktejl Cuban Gentleman se skládá z rumu Havana, kokosového likéru, mandlového sirupu, grepové šťávy a domácího cordialu z malin, citronové trávy a ibišku. Jako dekorace slouží doutník a manžeta se zlatým knoflíčkem. "Celé vystoupení se samozřejmě ponese v kubánských rytmech, na hlavu si dám klobouk a do pusy doutník. Sestavu se pokusím zajet co nejčistěji. Zakomponoval jsem do ní i složitější prvky tak, abych pokryl všechny aspekty hodnocení. Teď už to záleží jen na tom, jaký budu mít den," podotýká Martin Vogeltanz, jenž musel ještě před samotným šampionátem projít sítem semifinálového kola.

 

Martin Vogeltanz

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: CBA - Česká barmanská asociace

Fotografie: CBA - Česká barmanská asociace

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.