gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Nezapomínejte raději hledat i servíre!

Nezapomínejte raději hledat i servíre!

Nedostatek kvalitních pracovních sil v gastronomii (nebo spíš obecně v pohostinství - tedy i v hotelech, lázních apod.) je pravděpodobné stejně starým problémem jako obor sám. Covidová pandemie v uplynulých letech situaci ještě zhoršila a kuchaře, recepční nebo servírky dnes hledají skoro všichni. Ale pozor: i při tak zdánlivě nevinně vyhlížející činnosti, jako je vyvěšení pracovni inzerce se člověk může dostat do vážných problémů.

 

Své o tom ví hostinský Jan Dobiáš ze Zlaté Hvězdy v Českých Budějovicích. Ten na jaře letošního roku opatřil dveře svého podniku cedulkou s nápisem "PŘIJMEME ÚČTUJÍCÍ SERVÍRKU". Když pak restauraci navštívily kontrolorky z inspektorátu práce a upozornily ho, že takový text diskriminuje muže, nehádal se s nimi. Text upravil na neutrální "PŘIJMEME OBSLUHU" a inspektorky ubezpečil, že proti číšníkům nic nemá - což mohl snadno i dokázat, protože minimálně jeden číšník se právě v té době pohyboval na place - a celou věc tím požadoval za vyřízenou.

 

Obsluha, ilustrační fotografie

 

K jeho velkému překvapení následně obdržel od Státního úřadu inspekce práce obsílku s vyměřenou  pokutou - 20 tisíc korun "za zvlášť závažný přestupek, za který  hrozila pokuta až milion korun"! Jan Dobiáš se proti rozhodnuti odvolal, o výsledku zatím nebylo rozhodnuto.

 

Obsluha, ilustrační fotografie

 

Jsme opravdu zvědaví, jak tento případ dopadne. Za nás v konání hostinského chybí vážný záměr někoho diskriminovat, jedná se o pouhé opomenutí. Zástupci a zástupkyně inspektorátu zase očividně postrádají zdravý rozum, smysl pro proporce a možná i závazný výklad zákonů.

 

Obsluha, ilustrační fotografie

 

Každopádně než v tom bude úplně jasno, doporučujeme všem inzerentům používání hromadných názvů pozic bez jednoznačného určení pohlaví (tzn. např. OBSLUHA). Protože jen tak se lze vyhnout označení inzerátu za diskriminační, ať už oprávněného, účelového nebo nesmyslného. Není totiž jisté, jestli výčet "ČÍŠNÍK NEBO SERVÍRKA" nemůže poškodit třeba ono nebinární servíre, případně číšníko.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: Novinky.cz

Fotografie: Ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.