gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Booking.com hrozí pokuta od španělských uřadů

Booking.com hrozí pokuta od španělských uřadů

Španělský antimonopolní úřad zahájil vyšetřování nizozemského portálu pro rezervaci ubytování Booking.com, a to kvůli podezření na nekalé praktiky v hospodářské soutěži, které by mohly mít dopad na hotely a konkurenční internetové cestovní agentury ve Španělsku. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

 

Úřad uvedl, že vyšetřování je důsledkem stížností, které podaly španělská asociace hotelových manažerů a madridská asociace hotelových podniků. Podle úřadu existují opodstatněné důvody se domnívat, že portál Booking.com mohl porušit španělské antimonopolní zákony i pravidla Evropské unie zakazující podnikům zneužívat dominantní postavení na trhu.

 

Booking.com hrozí pokuta od španělských úřadů

 

Portál uvedl, že bude s úřadem při vyšetřování spolupracovat a odpoví na veškeré otázky ohledně svých aktivit ve Španělsku. Vyšetřování potrvá 18 měsíců, během kterých mohou obě strany předložit své argumenty. Pokud se ukáže, že portál porušil španělské antimonopolní zákony, mohl by za každé pochybení dostat pokutu v rozmezí od 100.000 eur po více než deset milionů eur (zhruba čtvrt miliardy Kč), uvedla agentura Reuters.

 

Booking.com hrozí pokuta od španělských úřadů

 

Stěžovatelé tvrdí, že portál zavedl pro hotely ve Španělsku nespravedlivé podmínky a uplatňuje praktiky, které mohou omezovat ostatní cestovní agentury a internetové prodejní kanály. Podle antimonopolního úřadu by některé z těchto údajných praktik mohly znamenat zneužití dominantního postavení na trhu. Konkrétní příklady takových praktik nicméně úřad neposkytl.

 

Booking.com hrozí pokuta od španělských úřadů

 

V České republice dostal portál Booking.com v roce 2018 od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 8,3 milionu korun za uzavírání zakázaných dohod. Ty mu podle úřadu zajistily lepší ceny ubytování pro vlastní klienty v hotelech a dalších zařízeních, které ale nesměly stejné podmínky nabídnout konkurenčním portálům.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: Ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.