gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Sladká Belgie

Sladká Belgie

Moje práce mě zavádí do Belgie několikrát ročně. A občas se mi podaří najít i trochu času na průzkum. Malá země mezi Německem, Francií a Holandskem dala světu mnoho dobrého. A to doslova. Víte například, že bramborové hranolky vymysleli právě Belgičani? Dnes už je celý svět považuje za francouzský pokrm, ale místo narození je kousek vedle. Ve městě Bruggy je dokonce muzeum bramborových hranolků, jediné na světě.

 

Brusel je gastronomickou mezropoli

 

Máte rádi vafle? Opečené plástve z litého těsta s ovocem, šlehačkou, čokoládovou polevou nebo třeba zmrzlinou… Tak i vafle jsou belgický vynález. V Bruselu je bezpočet “vafláren“, kde si můžete nechat čerstvou sladkou vafli doplnit a dozdobit čím vás napadne. Asi nejhustší síť jich je přímo u nejslavnější bruselské sošky Čůrajícího chlapečka. A žádná si nemůže stěžovat na nezájem ze strany zákazníků. Když jsem to viděla na vlastní oči, občas jsem jen zírala, co všechno si lidé na takovou vafli nandají. Obchodníci se předhánějí a výlohy „přetékají“ nazdobenými vaflemi. Bez vafle jako byste v Bruselu ani nebyli. To je ovšem spíš taková pouliční záležitost.

 

Lucka v Bruselu ?

 

Belgičtí cukráři vytvářejí svoje umění na vysoké světové úrovni. V Bruselu a v Bruggách, kde jsem měla možnost být, vypadají lepší cukrárny spíš jako klenotnictví. Je velice těžké odolat a nekoupit si nějaký dokonalý kousek na ochutnání. A co mě překvapilo, tyhle krásné kousky, které mnohdy vypadají spíš jako šperky, nejsou nijak moc drahé. Alespoň něco jsem prostě musela ochutnat! Člověk si tak nad tou krásou říká, že do toho snad ani nemůže dloubnout lžičkou, ale to by byla chyba. Chuť je ještě lepší než vzhled.

 

Výlohy bruselských cukráren lákají k návštěvě

 

Snad ještě krásnější než cukrárny jsou prodejny čokoládových pralinek. Zatímco o tom, v které zemi mají nejlepší čokoládu, vedou odborníci i laici neustálé spory, o belgických čokoládových pralinkách nikdo nepochybuje. Ty prostě nejlepší jsou. No jo, ale které? Rodinných pralinkářských firem je jen v Bruselu opravdu hodně a některé mají poměrně dlouhou historii. Když procházíte krásnou historickou pasáží, kde jedna prodejna pralinek střídá druhou, trvá to hodně dlouho. Ne, že by byla tak rozlehlá, ale každé pralinkářství má osobitý styl výzdoby výkladu, každé se snaží o originalitu a vy se prostě nemůžete odtrhnout. To se zkrátka musí vidět.

 

Výlohy bruselských cukráren lákají k návštěvě

 

Některé společnosti dokonce pořádají workshopy pro veřejnost. Tak můžete alespoň trochu nahlédnout do tohohle nádherného magického oboru.  A pokud nechcete vlastníma rukama zkusit vytvořit bonbon z čokolády, můžete si objednat exkurzi po bruselských pralinkářstvích s profesionálním průvodcem, který při procházce poutavě vypráví o historii jednotlivých společností a na závěr vás vezme na ochutnávku pralinek do jedné z nich. Pralinky jsou čokoládové, ale mají nekonečné množství chutí. Čokolatiéři se snaží vymýšlet stále něco nového, a tak jsem ochutnala i pralinku s olivami nebo s kurkumou. Ano, je to zajímavé a neotřelé. Ale já jsem víc konzervativní, takže si vybírám hlavně náplně s tradičnějšími chutěmi jako je káva, vanilka, karamel, ale i bylinky, koření nebo ovoce.

 

Výlohy bruselských cukráren lákají k návštěvě

 

Belgie je pro mě přátelská, sladká země a já se do ní pokaždé těším. Pokud nemáte možnost zajet si přímo ke zdroji, belgické pralinky si můžete vychutnat i u nás. Prodejců je tu také hodně. A třeba v Praze najdete i muzeum čokolády – belgické čokolády, té pravé.

 

Přeju vám krásné sladké jaro plné vůní a chutí!

Vaše Lucie

Lucie Cukrařinka

Fotografie (c): Lucie

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.