gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Nosítka, dělíte se s omastkama o dýška?

Nosítka, dělíte se s omastkama o dýška?

Ták, tohle je téma velký a starý zhruba jako otázka, jestli byla dřív slepice, nebo vejce!

 

Klišé č.1: Nenažranej kuchař s násobně větším platem než číšník se nadřazeně posmívá otrokům servírujícím jeho nedostižné výtvory. Bohužel, každý lichý nedostižný výtvor je přesolený. Každý sudý pak omastek přismahl a šikovně zamaskoval. Dýška jsou bídná, host poprávu nas*anej… Netřeba se s ním dělit.

 

Prstík, ilustrační fotografie

 

Klišé č. 2: Z kuchyně frčí jedna vymazlenější bašta než druhá. Kuchař ruce vytahaný až na podlahu, chodí do práce o pěknejch pár hodin dřív než číšník, a odchází, když už nad barem vládne tma a noc. Bez velkejch příprav by to jídlo stálo za prd. Číšník se mu směje, že by se za prachy, za který vaří, ani nepřevlík. Z dýška mu ale nedá ani korunu.

 

Jo, jsou to dvě naprosto klasický situace, skoro bych se vsadil, že každej z vás jednu, nebo druhou zažil. Sám jsem viděl přeplacený kuchaře servírující takový srágory, že sebelepší pinglík na place nebyl s to jejich oběti ukonejšit. Stejně tak jako pingly drze topit i tringelt přímo určenej kuchařovi.

 Restaurace, ilustrační fotografie

 

Nějak se nemůžu zbavit dojmu, že nejlepší je vytáhnout si hlavy ze zadku a spolupracovat. A proč by měl číšník alespoň část tipů do kuchyně poslat? No, protože se pak i ten nejhloupější z nás omastků začne ještě víc snažit a vyděláme nakonec oba. Je totiž jasný, že i když děláme svou práci z lásky, trocha škváry navíc nikdy neuškodí.

 

Jaký "dýška“ jsem měl já sám rád? Když si mě host pozval ke stolu a třeba i na skleničku. Každýho normálního kuchaře totiž zahřeje nejen kořka, ale hlavně možnost si popovídat o tom, jakou báječnou pochoutku to právě servíroval. 

 

Účet, ilustrační fotografie

 

Někdy teda musí bejt člověk tvrďák. Zamlada jsem jezdil na sezóny na hory. Večer po šichtě si mě zavolala parta rozjařenejch lyžarů: "To bylo úža… Jsem si dlouho tak nepochutnal… Copa si dáš, kámo?" Ego mi tancovalo někde u stropu: "Dal bych si fernet. To vlastně ani není chlast, ale lék!" Těšil jsem se na pimprlíka své tehdy oblíbené pochoutky. S čím jsem ale nepočítal, že nedostanu jeden, ale že mi panáka nachystá každej z týhle vypečený party. Rozhodl jsem se ale na hru přistoupit. Slil jsem panáky do třetinky (jen tak tak se to tam vešlo), kopnul to do sebe a s úsměvem odkráčel od zkoprnělých kumpánů do ledový noci plný hvězd.

 

Dneska by mě to zabilo. Vlastně mě to lehce kope jen při tý vzpomínce, haha. A jak to máte se spropitným vy?

 

Díky a ahoj!

Filip 

Filip Vracovský

Filip Vracovský

Fotografie ilustrační pod licencí C00 

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.