gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Věděli jste? Jak správně servírovat víno

Věděli jste? Jak správně servírovat víno

Servírování vína není žádná velká věda, ale existuje jednoduchý důvod, proč si na něj odborníci na víno dávají tak záležet: správné podávání vína zlepšuje chuť vína a zvyšuje váš požitek.

 

Zaměřte se na ideální teplotu

Většina lidí podává červená vína pokojové teploty a bílá přímo z lednice – a to není zločin. Ale teplota může dramaticky ovlivnit způsob, jakým víno chutná a voní.

 

● Nízké teploty tlumí vůně vína.

● Nízké teploty také zdůrazňují kyselost vína a tanin.

● Když je víno teplejší, je aromatičtější.

● Vyšší teploty také zdůrazňují alkohol ve víně.

 

Jak servírovat víno

 

Pokud lehčí styl bílého vína, jako je například Ryzlink rýnský nebo Pinot Grigio, není dostatečně studený, ztratí svou krásnou osvěžující kvalitu. Ale bílé víno, které je texturované nebo aromatičtější, jako dubové Chardonnay nebo Viognier, pokud je příliš studené, ztratí svou texturu a ovocné vůně a chutě.

 

Dalším faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je, že "pokojová teplota“, při které se obvykle podává červené víno, je trochu zavádějící. Může to znamenat velmi odlišné věci v závislosti na tom, kde žijete a jaké je roční období.

 

Jak servírovat víno

 

Vhodné teploty pro servírování vína:

● Šumivé víno podávejte ideálně ledové (5–10 °C).

● Bílé víno a růžové chutná nejlépe studené (7–14 °C).

● Lehké červené víno by mělo být podáváno chladné (12–17 °C).

● Plné červené víno rozvine svou chuť nejlépe mírně chladné (17–21 °C).

 

Pokud máte víno vychlazené na správnou teplotu, je čas je otevřít. Nejprve otřete láhev ubrouskem, aby se při manipulaci s ní nedostaly do vína nečistoty. Pak odstraňte ochranný obal na špičce láhve, abyste odhalili korek.

 

Vývrtka se zavrtává do středu korku a snažte se ji vytáhnout plynule a neporušenou. Cílem je, aby se korek nerozdrobil a neznehodnotil víno. Pak hrdlo láhve (i uvnitř) opět otřete ubrouskem.

 

Jak servírovat víno

 

Potřebuje víno dýchat?  

Některým vínům prospívá, že se podávají z karafy spíše než z láhve, což vínu umožňuje "dýchat“. Vystavení kyslíku pomáhá uvolnit některé vůně. Může zlepšit chuť červených vín, zejména velkých, silných červených a některých bílých s plným tělem.

 

Dekantaci věnujte přibližně 30–60 minut, ale na jemnější stařená vína stačí kratší doba. Pokud se vaše víno již "nadechlo", je čas rozlévat do sklenic.

 

Jak servírovat víno

 

Výběr skla a nalévání

Různé sklenice na víno mohou změnit způsob, jakým víno chutná a voní. Existují sklenice vyrobené nejen na bílá a červená vína, ale i na konkrétní styly a odrůdy.

 

Investice do několika různých sad sklenic ale není běžně potřeba. Jednou z možností je pořídit si sklenice, které se nejlépe hodí k vínům, která nejčastěji pijete. Můžete také investovat do "univerzálních“ sklenic na víno, které jsou skvělé pro rozmanitější škálu vín.

 

Při servírování nejprve nalijte trochu sobě, ochutnejte, zda je víno v pořádku, než je nalijete hostům. Při nalévání by se láhev neměla dotýkat sklenice, abyste ji nechtěně nenaštípli. Máte-li hosty, nalévá se z pravé strany, a sobě nalijte jako poslednímu.

 

Vhodné je sklenice plnit maximálně do jedné třetiny, aby si i vaši hosté mohli vychutnat chuť a vůni vína, kterou se zbytek sklenice zaplní.

 

Jak servírovat víno

 

Jak dlouho vydrží víno po otevření? 

Mnoho vín vydrží docela dobře po dobu nejméně několika dní a nebo dokonce až týden. Stačí je uložit v lednici nebo jinde v chladu, suchu a temnu.

 

Vína s vysokým obsahem kyselin, jako je Ryzlink rýnský nebo Chardonnay, vydrží v lednici poměrně dlouho. Některá vína, včetně jemných šumivých vín, světlých červených a stařených červených, ale vydrží mnohem kratší dobu a jejich chuť se rychleji zmenšuje. 

Autor, fotografie: barstore.cz

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.