gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

V Kiliánovi oživají Hrabalovy příběhy

V Kiliánovi oživají Hrabalovy příběhy

Recenze restaurací na GastroJobs.cz obvykle nenajdete. Do Pivovaru Kilián jsme se taky původně vypravili udělat rozhovor na úplně jiné téma s tamním šéfkuchařem Fenixem (nebojte se, o povídání ohledně jeho aktivit v rámci projektu Food Addictors nepřijdete). Ale koncept podniku nás zaujal natolik, že jsme o něm něco vyzvěděli od majitele Jardy.

 

Pivovar Kilián se nachází v zajímavé lokalitě Dolní Libně na hranici Prahy 8 a 9, nedaleko říčky Rokytky a oblíbeného parku Podvinní, takže okolí má na první pohled téměř vesnickou atmosféru. Pojmenování ulice "Pod Kolčavkou", kde podnik sídlí, odkazuje na někdejší viničnou usedlost. Dřívější provozovatel jméno "Kolčavka" logicky použil pro název restaurace, ale během covidové krize na místě ukončil činnost a jméno si pak odnesl s sebou jinam.

 

Tohle sice není přímo oblíbený Bohoušek, ale i další piva podle receptů z Kiliána jsou skvelá

 

Před novým (současným) hospodským stál tak hned na začátku nesnadný úkol vymyslet nový název. Vyřešil ho geniálně. Libeň, hlavně blízká Palmovka (ale i samotná Kolčavka), byla vždy těsně spojena s životem a tvorbou jednoho z nejlepších a nejoblíbenějších českých spisovatelů Bohumila Hrabala. Málokdo ovšem ví, že Hrabal bylo ve skutečnosti jméno po Bohumilově nevlastním otci. Spisovatelovo původní příjmení bylo Kilián (po matce). Takže pivovar sice dostal jméno po Bohumilu Hrabalovi, ale není to na první pohled úplně zřejmé. 

 

Přiznáme se, že jsme o této historii také nevěděli, ovšem hned první stránka jídelního lístku s Hrabalovým/Kiliánovým portrétem a vysvětlujícím textem nám vše rychle ozřejmila. A taky jsme pochopili, pro je zdejším nejoblíbenějším pivem "Bohouškův ležák".

 

Dobrá parta je základ

 

Ze zvoleného jména jaksi samozřejmě vyplynul také koncept restaurace. Interiér připomínající "echt" staré české pivnice ostatně přímo vybízel ke spojení s dějem Hrabalových próz, jejich rázovitými postavičkami, starou Libní i českou pivní kulturou a tradiční kuchyní.

 

Ale pozor, v útulných prostorách obložených starým dřevem najdete vedle sálajících litinových kamen zbrusu nové výčepní zařízení, přispívající k dokonalé kvalitě zdejšího piva. To se sice zatím vaří jinde, ale podle "Kiliánových" receptů, a otevření vlastního pivovaru přímo na místě se plánuje během letošního roku. 

 

Šéfkuchař Fénix

 

Vedoucí směny Lucka

 

Vedoucí směny Dalibor

 

Také jídlo tedy sice vychází z historické české kuchyně (a Hrabalových textů), ale díky Fenixovi a jeho týmů nepostrádá moderní, čerstvé ingredience nebo současný vzhled. Na jídelním lístku tak aktuálně najdete pokrmy jako "Hovězí pečeni špikovanou uzeným špekem se šípkovou omáčkou, ragú z kořenové zeleniny, šípky marinovanými v Aperolu a domácími žemlovými knedliky" nebo "Bramborové knedlíky obalené v petrželové strouhance plněné trhaným divočákem s pyré z červeného zelí, šípkovým gelem, smaženou červenou cibulí a omáčkou demi-glace". 

 

Něco málo ze zdejšího Signature Menu Slavnosti Sněženek

 

Něco málo ze zdejšího Signature Menu Slavnosti Sněženek

 

Něco málo ze zdejšího Signature Menu Slavnosti Sněženek

 

Hosté většinou přicházejí z blízkého okolí, i když tu zrovna není moc kanceláří, z kterých se obvykle rekrutují "meníčkáři". O víkendech pak zákazníky dodává cyklostezka vedoucí kolem vchodu do restaurace. Pivo i jídlo si mohou dopřát v příjemné pivnici (viz výše), na zahrádce ve dvoře a nově také u pivních lavic na trávníku v parku před pivovarem. Hodnocení na všech dostupných fórech je vynikající, což je podle našeho názoru zcela zasloužené!

Redakce GastroJobs.cz 

Fotografie: Pivovar Kilián

 

P.S.: Jako "gastráky" nás velmi potěšila scéna, které jsme byli svědky při našem vstupu do lokálu: majitell Jarda, šéfkuchař Fenix, vedoucí obou směn Lucka a Dalibor s výčepním a "šéfem přes pivo" Davidem spolu seděli u jednoho stolu, na střídačku si v klidu užívali oběd a debatovali o věcech pracovních i soukromých. Tak se nám to líbí, tak to má být!

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.