eRide

Jak postupovat při kontrole hostů od dnešního dne

Jak postupovat při kontrole hostů od dnešního dne

Hospodští a restauratéři musí ode dneška kontrolovat doklady o bezinfekčnosti hostů. Rozhodla o tom vláda kvůli rychle stoupajícím počtům lidí nakažených novým typem koronaviru. Pro většinu lidí nenaočkovaných proti covidu-19 to bude znamenat povinnost mít u sebe při návštěvě restaurace potvrzení o negativním testu, jinak by je personál neměl obsloužit.

 

Doba platnosti testů se počínaje dneškem zkracuje na 24 hodin v případě antigenních testů a na tři dny u přesnější PCR metody. Výrazně se také omezuje okruh lidí s nárokem na bezplatný preventivní test na covid.

 

O povinnosti personálu restaurací kontrolovat bezinfekčnost hostů rozhodl končící kabinet premiéra Andreje Babiš (ANO) 20. října. Opatření vyvolalo kritiku některých hospodských, podle který stát přenáší odpovědnost za šíření epidemie na majitele a provozovatele gastro služeb. Restrikce podle nich povedou k úbytku hostů a dalšímu poklesu tržeb.

 

Prázdná restaurace, ilustrační fotografie

 

Personál restaurací by ode dneška neměl obsloužit nikoho, kdo není očkovaný proti covidu-19, toto onemocnění v posledním půlroce prokazatelně neprodělal, případně nemá platný negativní test na koronavirus. Bezinfekčnost mohou hosté prokázat také tím, že na místě podstoupí samotest.

 

Ke kontrole dokladů o bezinfekčnosti může obsluha restaurací využít aplikaci čTečka pro mobilní telefony. Aplikace je k dispozici pro přístroje s operačními systémy Android a iOS.

 

Za porušení mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví hrozí pokuta až tři miliony korun. Kontrolovat jeho dodržování mohou krajské hygienické stanice a policie. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová již na tento týden ohlásila rozsáhlé kontroly. V každém okrese bude v terénu jedna až dvě kontrolní skupiny (ČTK).

 

Personál v roušce, ilustrační fotografie

 

Protože text opatření není zcela jednoznačný, připravila Asociace hotelů a restaurací ČR pro svoje členy následující výklad, který by měl provozovatelům a personálu "v terénu" poskytnout jasný návod, jak postupovat:

 

1. Restaurace - Personál před obsloužením hosta vyžádá doklad OTN (Očkování – prodělaná Nemoc – Test) od hosta, který jej pouze předloží k nahlédnutí. Nic nezaznamenáváme ani nearchivujeme.

 

Záznam o platném očkování v aplikaci Tečka

 

2. Kontrola může proběhnout prostřednictvím aplikace Tečka a to pouze vizuálně nebo přímo využitím aplikace Čtečka. Dále může host doklad předložit v tištěné podobě s patřičným QR kódem. (vzory jsou k dispozici na stránkách MZd).

 

3. Je na provozovateli, kde kontrolu provede, zda při přijímání objednávky u stolu nebo u vchodu při usazování hosta nebo jinak, dle charakteru provozovny, vždy před tím, než jej obslouží.

 

4. Tím povinnost provozovatele končí, za správnost dokladu odpovídá samotný zákazník.

 

5. V opatření v čl. 16. e) stále zůstává možnost provedení samotestu na místě. Je tedy možné, že zákazník provede sám antigenní test na místě, jak to bylo i v minulosti.

 

Covid samotest, ilustrační fotografie

 

6. Výjimka z povinnosti se prokázat OTN se rozšiřuje na děti do věku 12 let.

 

7. Hosté jsou ve veřejných prostorách ubytovacích i stravovacích zařízení povinni používat respirátor (s výjimkou konzumace u stolu).

 

8. Pro tzv. "takeaway“ – pouze vyzvednutí pokrmu – se zákazník prokazovat nemusí (stejné jako např. v obchodě).

 

9. Personál je povinen nosit respirátor ve všech prostorách. Výjimkou může být uzavřený prostor (např. kuchyně), kde pracuje stálý tým nebo je vzdálenost mezi lidmi 1,5 m.

 

10. Pokud host odmítne předložit OTN, pak by jej personál neměl obsloužit.

 

11. Ubytovací zařízení – zůstává stejné – tedy kontrola OTN při check-in hosta, případně samostest.

 

12. V hotelové restauraci není již nutné kontrolovat ubytované hosty, protože kontrola proběhla při příjezdu, stačí se tedy zeptat, zda je ubytován a na jakém pokoji. Pro hosty hotelové restaurace, kteří nejsou ubytováni platí stejná pravidla kontroly v restauraci – viz. výše

 

Vzhledem k tomu, že ministerstvo a hlavní hygienička již oznámily, že budou probíhat zvýšené kontroly, doporučujeme, abyste dodržování výše uvedeného nařízení ve vašich provozech věnovali zvýšenou pozornost (AHR ČR). 

 

Doporučujeme také vytisknout pokyny z vládního opatření a vyvěsit je u vchodu do provozovny - kontroly na tom často bazírují (GastroJobs.cz).

Restaurace, bary, kavárny:

https://covid.gov.cz/situace/obchody-sluzby/restaurace-bary-kavarny 

Ubytovací zařízení:

https://covid.gov.cz/situace/obchody-sluzby/ubytovani

Hudební, taneční, herní kluby, diskotéky, herny a kasina:

https://covid.gov.cz/situace/obchody-sluzby/hudebni-tanecni-herni-kluby-diskoteky-herny-kasina

 

A na závěr: žádné vládní opatření se nezmiňuje o povinném očkování nebo testování personálu restaurací nebo hotelů!

Redakce GastroJobs.cz 

Zdroj: ČTK, AHR ČR

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.