gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

V srpnu se ubytovalo rekordní množství Čechů

V srpnu se ubytovalo rekordní množství Čechů

V tuzemských hotelech se v srpnu podle státní agentury CzechTourism ubytoval rekordní počet Čechů, zhruba 848.400. Ve srovnání s loňským druhým prázdninovým měsícem je to nárůst o 8,4 procenta, oproti srpnu 2019 počet domácích turistů v českých hotelech stoupl o 42 procent.

 

Ze zahraničí hotely v Česku přivítaly v srpnu zhruba 388.000 hostů, přibližně o třetinu více než loni, ale o 60 procent méně v porovnání s předloňským rokem, který nebyl ovlivněn pandemií koronaviru. Agentura CzechTourism to sdělila ČTK na základě nových dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

 

Česko turisté ilustrační fotografie

 

Výrazný nárůst ubytovaných hostů v srpnu v meziročním srovnání zaznamenaly tuzemské hotely především ze strany zahraničních turistů. Nejvíce přijelo tradičně Němců, a to 122.200, na pomyslné druhé příčce se umístili Slováci, kterých se v hotelech ubytovalo asi 47.200, třetí nejpočetnější zahraniční skupinou byli cestovatelé z Polska, kterých do tuzemských hotelů v osmém měsíci přijelo zhruba 42.600.

 

Recepce, ilustrační fotografie

 

"Výsledky za srpen vycházejí z našich předpokladů a kopírují naše marketingové aktivity. Na začátku sezony se ještě pravidla pro vstup do evropských zemí měnila celkem intenzivně, a proto například počty turistů z Německa začaly růst až v srpnu. Je patrné, že předvídatelná a jasná pravidla pro vstup do země jsou pro příjezdový cestovní ruch klíčová," uvedl ředitel CzechTourism Jan Herget.

 

Česko turisté ilustrační fotografie

 

Více turistů ve druhém prázdninovém měsíci přijelo do českých hotelů i ze vzdálených zemí jako jsou Spojené státy americké nebo Izrael. Značné propady v návštěvnosti ve srovnání s rokem 2019 přetrvávají například u cestovatelů z Ruska. Těch se v srpnu v tuzemských hotelech ubytovaly zhruba tři tisíce, oproti předloňsku je to o 93 procent méně. Ve velkém počtu chybějí také hosté z Jižní Korey, Číny, Spojeného království, Španělska či Itálie.

 

Turisté letadlo ilustrační fotografie

 

Agentura CzechTourism podle Hergeta postupně v zahraničí spouští kampaně na přilákání návštěvníků do českých lázní, na hory i vánoční trhy. Část kampaně uskuteční ve spolupráci s leteckými společnostmi Smartwings a Eurowings. "V minulých dnech jsme k prezentaci České republiky využili jednu z letošních největších mezinárodních akcí – světovou výstavu EXPO 2020 v Dubaji. Zpětná vazba od místních cestovních kanceláří byla výborná. Díky otevření hranic a téměř 100procentní proočkovanosti je velká šance, že turisty z Dubaje uvidíme v Česku už před koncem letošního roku," dodal Herget.

 

Dubaj ilustrační fotografie

 

Tuzemská ubytovací zařízení se podle Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) letos dostanou v průměru na 30 procent obsazenosti proti době před krizí. Nadále bude podle prezidenta AHR Václava Stárka přetrvávat trend rezervací pobytů na poslední chvíli. Vzhledem k větší citlivosti hostů na sociální kontakty budou mít výhodu menší ubytovací provozy.

 

Návštěvnost tuzemských hotelů za srpen od roku 2019, vybrané státy:

 

Návštěvnost tuzemských hotelů za srpen od roku 2019 vybrané státy:

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK, CzechTourism

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.