gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Odíráš personál? Zapomeň na Michelina!

Odíráš personál? Zapomeň na Michelina!

Unichef, oborové sdružení britských kuchařů, vyzvalo svoje členy k podpisu petice vyzývající vydavatele průvodců AA Guide a Michelin, aby při hodnocení restaurací přihlíželi i k tomu, jak se v nich zachází s personálem.

 

"Podniky, které berou zneužívání, ponižování nebo šikanu zaměstnanců na lehkou váhu, přece nemohou být nositeli odznaků vysoké kvality," uvedl při té příležitosti šéf asociace Brian McElderry. 

 

Logo Unichef

 

A nezůstalo jen u toho: Unichef dokonce vyzval Michelin a AA, aby v případech, kdy se prokáže obvinění ze zneužívání pracovních sil v restauracích, které už jsou nositeli ocenění těchto průvodců, jim tato byla odebrána (Michelin uděluje známé hvězdičky, od jedné do tří, AA Guide, který působí výhradně na území Britských ostrovů, potom rozety/růžice, a to od jedné do pěti).

 

Tato překvapivá výzva nepřišla jako blesk z čistého nebe, nejspíše je reakcí na červnový skandál kolem restaurací skotského šéfkuchaře Toma Kitchina (44). Ten má dvě restaurace v Edinburku, jedna z nich se honosí michelinskou hvězdičkou. Bývalý zaměstnanec upozornil média, že si šéfkuchař a majitel obou podniků "ukrajuje" ze spropitného pro sebe a pro svoji manželku (provozní). 

 

Že se nestydí

 

Další informace na sebe nenechaly dlouho čekat. Ukázalo se, že průměrná částka, kterou si Tom Kitchin a jeho žena z dýšek brali pro sebe, se pohybovala kolem 700 britských liber (asi 20 tisíc korun, 800 eur) měsíčně, přičemž tato "malá domů" odcházela na rodinný účet Kitchinovic famílie nepřetržitě přinejmenším posledních 5 let.

 

Ani to ale není všechno. Na povrch vyplavaly i detaily o drsném zacházení s personálem. Další a další bývalí zaměstnanci se postupně svěřili se zážitky zahrnujícími šikanu, vulgární urážky, údery horkým nádobím, nekonečnou pracovní dobu atd.

 

Průvodci Michelin a AA

 

Šéfkuchař na tato obviněni bohužel zareagoval zcela nevhodně. Podle jeho tweetu to tak v kuchyních prostě chodí a personál by měl být vůči stresu imunní. Ohledně spropitného uvedl, že on i jeho žena přece taky těžce pracují, takže si svůj podíl zaslouží.

 

Některé kolegy v Británii tím rozžhavil do běla a výše zmíněná petice pak už na sebe nenechala dlouho čekat. Michelin zatím nereagoval. Tak jsme opravdu zvědaví, jestli "spořivý" restauratér o svoji hvězdičky nakonec přijde... 

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: the Guardian, the Scottish Sun, Unichef

Fotografie: Michelin, AA

Reprofoto: the Scottish Sun, the Guardian

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.