gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Pomoc vinařům postiženým tornádem? Kupte víno!

Pomoc vinařům postiženým tornádem? Kupte víno!

Jak kromě peněžních sbírek nebo dobrovolnické činnosti ještě pomoci regionu, jenž se vypořádává s následky řádění tornáda? Adresným příspěvkem je cílená koupě vína od místních vinařů, kterým živel zasáhl do hospodářství. Právě za tímto účelem se v minulých dnech na jih Moravy vydali barmani z gastronomické skupiny Lidi z Baru, aby vinaře podpořili nákupem vína a jeho prodejem ve svých brněnských podnicích.

 

Jaroslav Nešpor z rodinného vinařství Nešpor & Rajský přišel v domovské Moravské Nové Vsi o stodolu a zhruba 15 procent vinic. Aby mohl tisknout faktury, musí kvůli zničenému elektrickému vedení nahazovat agregát. Přesto při středečním setkání s barmany dával průchod optimismu.

 

Lidé z baru pomáhají vinařům odběrem jejich zboží

 

"Už plánoval, jak bude na jaře vysazovat nový vinohrad. Z hroznů z poškozených vinic chce vyrobit cuvée nazvané Tornádo," usmívá se provozní brněnského podniku 4pokoje Kateřina Kristová. Vinaři do Moravské Nové Vsi přivezla benzín, naftu, prací prášky a pivo a nakoupila od něj 30 kartonů vína za 30 tisíc korun.

 

Do krajského města v kufru auta odvážela polosladkou Pálavu 2018, oranžový Sauvignon 2019 nebo cuvée Pipin (Pinot Gris a Pinot Noir). Barmani budou nabídku vín promovat svým fanouškům na sociálních sítích, umíchají z nich také osvěžující koktejly k dopoledním brunchům nebo spritzy se sodou a ledem.

 

Lidé z baru pomáhají vinařům odběrem jejich zboží

 

"Slíbili jsme, že příští měsíc uděláme podobnou objednávku. Přece jen se sami ještě otřepáváme z covidových omezení, takže nemůžeme rázem nakoupit obří množství skladových zásob," dodává Kateřina Kristová. Vinaře Jaroslava Nešpora podpořil desetitisícovou objednávkou také bar Slast, který stojí na brněnském Zelném trhu. Pálavu ročníku 2018 tam prodávají od včerejška.

 

Jedním z nejhůře zasažených vinařů je Petr Marada z Mikulčic. "Když jsem včera do zpustošené vesnice přijížděl, běhal mi mráz po zádech. Vypadala jako po bombardování. U Maradů počasí napáchalo spoustu škod, mají zničenou střechu a několik aut. Pracovníci vinařství zrovna umývali láhev po lahvi, na koleni balili palety a vyřizovali objednávky,"popisuje post-apokalyptické výjevy šéfbarman brněnského baru Super Panda Circus Michal Nevrlý.

 

Jeho tým bude v "Pandě“ hostům nabízet mimo jiné třeba ryzlinkový sekt Révovous, jenž po dobu 15 měsíců zrál champagnskou metodou na kalech. Podnik od Maradů jednorázově koupil víno za 20 tisíc korun.

 

Lidé z baru pomáhají vinařům odběrem jejich zboží

 

U stejného vinaře v tomto týdnu nakupovali také v Baru, který neexistuje. Padesátitisícová objednávka sestávala z několika stovek lahví Frankovky 2016 a Sauvignonu 2018. "Víno prodáváme za příznivou cenu a snažíme se i vybízet případné zájemce z řad hostů, aby nakoupili pár lahví také na e-shopu vinařství,“ doplnila šéfbarmanka Baru, který neexistuje Sára Zlámalová.

 

Seznam vinařství nejhůře zasažených tornádem s proklikem na jejich e-shopy naleznou příznivci vína na webu Svazu vinařů ČR nebo na novém webu PodpořteVinaře.cz.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj, fotografie: Lidi z baru

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.