gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Tak kde ty lidi jsou?

Tak kde ty lidi jsou?

Ministr Vojtěch dnes poněkud překvapivě oznámil, že vláda respektuje usnesení Nejvyššího správního soudu a od pondělí nebude nadále plošně omezovat provoz gastronomických zařízení. Podle nedávných mediálních výstupů se ovšem musí nutně zdát, že restaurace sice otevřou, ale nebude v nich mít kdo pracovat.

 

Lepší zavřít než se trápit, Restaurace otevírají, ale personál chybí. Servírky i kuchaři hledají větší jistotu, Covid přečkaly, teď zbyvá sehnat personál, Restauracím chybí kuchaři i číšníci a našli bychom ještě mnohem víc podobných článků. Některé citují průzkum, podle kterého během koronavirové krize opustilo obor až 80 % zaměstnanců, z nichž mnozí by se sice rádi do gastronomie vrátili, ale zalíbila se jim pevná pracovní doba, práce na řádnou smlouvu včetně všech zákonných odvodů, garance pravidelné výplaty atd. Takže pokud se ještě někdy postaví za bar nebo do kuchyně, bude to maximálně v rámci brigády.

 

Stravitelné titulky, koláž GastroJobsCz

 

Přičemž tyto informace se zakládají na údajích jednoho nejmenovaného "start-upu", který svůj byznys model postavil na nabídce brigád v gastru, ale během krize změnil zaměření a aktivně svým brigádníkům a brigádnicím zprostředkovával práci v jiných oborech. Tím možná dosáhl odchodu 80 % z nich jinam, to ale nelze vztahovat na celkovou situaci v české gastronomii.

 

Restaurace, ilustrační fotografie

 

Hodně lidí zůstalo

Podle interního průzkumu GastroJobs.cz mezi 5000 dotazovanými zaměstnanci a zaměstnavateli v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu, cca. 75 % z těch, kteří byli v oboru zaměstnáni v únoru 2020 (tedy před příchodem koronaviru), v něm pracovalo i v dubnu 2021. Ukazuje se, že mnoha restauracím se povedlo přizpůsobit se situaci a svůj personál si aspoň částečně udržet pro provoz rozvozu, okýnka, e-shopu nebo aspoň čerpáním kompenzací z programu Antivirus.

 

Zaměstnavatelé by se teď měli snažit udržet si tyto zaměstnance do budoucna, být k nim maximálně vstřícní a nabídnout jim jistotu, která jim třeba dosud chyběla (řádnou pracovní smlouvu na HPP, všechny peníze "na pásce" atd.). 

 

Právě teď je ta správná chvíle pro takovou změnu. Udržet si kvalitního zaměstnance, i s vyššími náklady, je pořád levnější než shánět nového. Ano, ponese to s sebou i nepopulární kroky, např. růst cen. Ale i to jednou muselo přijít. 

 

Okénko, ilustrační fotografie

 

Gastro is not Dead

Pracovních sil byl v našem oboru nedostatek i dříve. Dá se sice očekávat, že (aspoň po nějakou - doufejme krátkou - dobu) bude fungovat méně podniků než před lockdownem, ale rozhodně se nenaplnily černé scénáře některých ekonomů o kolapsu gastronomie. Pohostinství zůstává perspektivním odvětvím a zájem o práci v něm časem opět vzroste. Zvláště pokud, i díky oficiálním smlouvám a platům, bude atraktivním oborem i pro mladou generaci, budoucí studenty a učně.

 

Vaření, ilustrační fotografie

 

Trh se ještě nenarovnal

Došlo zatím pouze k otevření hotelů a restauračních zahrádek, podmínky pro jejich provoz se do poslední chvíle měnily a počasí stolování venku také nepřálo. Další podniky, jako noční kluby, diskotéky, bary, lázně atd., plné rozvolnění teprve čeká, přičemž velkým omezením zůstává i nadále platná "policejní hodina" (edit 29. 5.: otevírací doba, navzdory původním vyjádřením ministra zdravotnictví a hlavní hygieničky, nakonec nebude omezena). Nelze se proto divit těm servírkám, kuchařům, pomocným silám a dalším, kteří obor dočasně opustili (a kterých zase tolik není, jak uvádíme výše), že s definitivním návratem ze všech těch kurýrních služeb, supermarketů nebo automobilek zatím nespěchají. Ostatně vrchol v poptávce po jejich službách bezpochyby teprve přijde. A, jak sami dobře víme, práce v pohostinství bývá "srdeční" záležitostí. Koho jednou chytne, toho už nikdy nepustí!

 

Zavřená restaurace, ilustrační fotografie

 

Mládí vpřed!

I letos, navzdory podivným postupům vlády v oblasti školství, opustí odborné školy stovky absolventů a absolventek. Právě teď, více než v jiných letech, je za každou cenu nutné udržet je v oboru, nabídnout jim zajímavé uplatnění, chybějící praxi, kterou nemohli v uplynulém školním roce vykonávat, a nenechat je odejít. Pro zaměstnavatele představují velkou šanci, potenciál a možnost sehnat dostupnou pracovní sílu schopnou přizpůsobit se konkrétnímu provozu a, při slušném zacházení a přijatelných podmínkách, dlouho vydržet na místě. 

 

Je přitom nezbytné oslovovat je způsobem, na který jsou zvyklí, hovořit k nim "jejich" jazykem (prostřednictvím sociálních sítí, videí apod.).

 

Učňové, ilustrační fotografie

 

Situace samozřejmě není jednoduchá, ale to nejhorší už je přece za námi. Když jsme přežili epidemii a vládní opatření, prežijeme už všechno! Pracujme s tím, co máme, ale zachovejme si optimismus do budoucna. My z GastroJobs.cz přejeme všem našim kolegům a kolegyním, klientům a fanouškům hodně štěstí a pevné nervy!

Redakce GastroJobs.cz

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.