gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

HK: Vláda bere podnikatelům naději

HK: Vláda bere podnikatelům naději

Dnešní rozhodnutí vlády o odkladu rozvolnění proticovidových opatření v maloobchodu podkopává důvěru podnikatelské sféry v budoucí rozhodování vlády.

 

Zatímco kabinet ještě začátkem týdne kompletní pondělní otevření maloobchodu označil za důležitý psychologický krok a světlo na konci tunelu, dnešním usnesením vzal podnikatelům naději, že se jejich ekonomická situace někdy zlepší.

 

Zavřeno, ilustrační fotografie

 

Hospodářská komora naprosto souhlasí s tím, že současný vývoj pandemie je velmi znepokojující a čísla nově nakažených se v posledních dnech nedaří snižovat. "Je potřeba ale připomenout, že to byla vláda, konkrétně pan vicepremiér Havlíček, kdo rozvolnění od 22. února avizoval – nikoliv podnikatelé. Kabinet bohužel tímto prohlášením vnesl mezi podnikatele falešnou naději, která dnešním názorových obratem pohasla. Je to pro nás nepřijatelná nefér hra s podnikateli. Vláda tím sama podkopává důvěru firem ve svá další budoucí prohlášení," uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

 

Zavřeno, ilustrační fotografie

 

Vláda podle Komory bezpochyby disponuje podrobnými daty o možném vývoji epidemie. Špatný vývoji počtu nově nakažených tak bylo možné s určitou mírou pravděpodobnosti predikovat. Právě obchodníci navíc během celé pandemie dokazují, že jsou na prodejních plochách schopni zajistit hygienická opatření na nejvyšší úrovni.

 

Zavřeno, ilustrační fotografie

 

Zejména malí obchodníci se začali chystat na otevření. "Podnikatelé v naději na rozvolnění investovali do hygienického zabezpečení svých provozů desítky milionů korun. Podobná opatření totiž nelze realizovat ze dne na den. Teď ale netuší, zda tyto prostředky lidově řečeno nevyhodili oknem. Slib vlády o dalším jednání v otázce znovuotevírání obchodů bude po dnešním názorovém veletoči brát vážně málokdo," vysvětluje viceprezident Hospodářské komory a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza s tím, že obchodníci investovali loni do preventivních opatření celkem 6 mld. Kč a např. obchodní centra jsou nyní připravena mj. zřídit vlastní covid pointy pro antigenní testování zákazníků.

 

Bureš

 

Pokud vláda rozvolňování odložila, musí se podle Komory jednoznačně definitivně vrátit k plošnému systému kompenzací podle nákladů nebo obratu v porovnání s předkrizovým obdobím. Nejnovější šetření Hospodářské komory jasně ukázalo, že nejzasaženější obory jsou na pokraji svých sil. "V době, kdy pětině firem v nejhůře postižených oborech zbývá měsíc do kolapsu, skutečně není na co čekat. Jsme připraveni s vládou i jednotlivými resorty nadále jednat a přispět k záchraně českého podnikání a ekonomiky," dodává Dlouhý.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: Hospodářská komora ČR

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.