gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Vládní PES nám nenese dobré zprávy

Vládní PES nám nenese dobré zprávy

Ministr zdravotnictví dnes na tiskové konferenci představil protiepidemický systém (PES) stanovující úroveň omezení jednotlivych činností na základě aktuální epidemiologické situace.  Model uvolňování bude fungovat tak, že podle vybraných epidemiologických parametrů se vypočítá rizikové skóre na škále nula až sto. Toto číslo zařadí opatření do jednoho z pěti pásem určující nařízení pro většinu oblastí života. 

 

Hodnota indexu je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) k dnešnímu dni 70, ale podle nastavených plošných pravidel trvá stupeň pět. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška se připravuje webový kalkulátor, na kterém si všichni budou moci jednoduše vypočítat rizikové skóre.

 

PES 1

 

Ubytovací služby budou moci fungovat v běžném režimu do třetího stupně rizika. Ve čtvrtém a pátém stupni bude jejich provoz omezen. Podrobnosti k omezení ubytovacích služeb nejsou v tabulce uvolňování uvedeny. Podle Blatného se na detailech pracuje a budou zveřejněny později. V současné době však platí, že hotely, penziony a další ubytovací zařízení nemohou poskytovat služby pro rekreační účely, v případě služebních cest je mohou využít Češi i cizinci.

 

U lázní je od prvního do třetího stupně v tabulce uvedeno dodržování organizačních a režimových opatření. Ve čtvrtém a pátém stupni bude platit kromě omezení služeb jen na zdravotní i omezení počtu hostů na jednom pokoji.

 

PES 2

 

Stravovací zařízení by měla dál fungovat v omezeném režimu. V nejnižším stupni rizika bude provoz zakázán mezi půlnocí a 6:00. Ve čtvrtém a pátém stupni bude prodej možný jen přes výdejní okna. 

 

Při otevření gastronomických zařízení bude možné obsluhovat jen usazené hosty. V nejnižším stupni rizika není omezen počet hostů u stolu, ve druhém stupni je stanoveno maximum šest lidí u stolu, ve třetím stupni se k jednomu stolu budou moci posadit nejvýše čtyři lidé. Ve třetím stupni navíc bude moci být restaurace naplněna jen na polovinu své kapacity. Ve druhém a třetím stupni bude provoz stravovacích podniků zakázán mezi 22:00 a 06:00. Ve čtvrtém a pátém stupni rizika si lidé občerstvení budou moci koupit u výdejních oken, a to v době mimo zákaz vycházení.

 

PES 3

 

Wellness centra a bazény budou muset být při dvou nejrizikovějších epidemických stupních uzavřeny s výjimkou poskytovatelů zdravotních služeb. V ostatních pásmech na pětistupňové škále pro ně budou platit stejná pravidla jako pro shromažďování na jiných akcích. 

 

Obecně pro vnitřní a venkovní hromadné akce budou podle systému platit následující pravidla: Při pátém, nejrizikovějším stupni, se mohou shromáždit jen dvě osoby, při čtvrtém šest. V prostředním pásmu se počítá s omezením na 50 osob venku a deset uvnitř, v druhém nejmírnějším pak na 100 osob venku a 50 uvnitř. Při prvním, nejmírnějším stupni se pak bude moci sejít 500 osob venku a 100 uvnitř.

 

PES 4

 

Herny, kasina a sázkové kanceláře budou uzavřeny ve čtvrtém a pátém stupni rizika. V dalších stupních budou platit omezující opatření. Při třetím stupni budou muset být provozovny uzavřeny od 22:00 do 6:00. Hosté musí být usazeni, maximální kapacita u jednoho stolu jsou čtyři osoby. Obsazenost nesmí překročit 50 procent kapacity, platí organizační a režimová opatření. Uzavření provozoven od 22:00 do 6:00 platí také ve druhém stupni. Hosté musí být usazeni, u jednoho stolu jich smí být maximálně šest. Stejně jako ve třetím stupni platí organizační a režimová opatření.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Tabulky: Ministerstvo zdravotnictví ČR, tisková zpráva s maticí PES ke stažení

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.