gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Chocotopia: Dobrodružná cesta čokosvětem

Chocotopia: Dobrodružná cesta čokosvětem

Dokážete si představit čokoládové království? Takové, kde se dozvíte něco o historii výroby čokolády, o její současnosti, o místech odkud pochází. Takové, kde ochutnáte nápoj z kakaových bobů, jak ho pili již staří Mayové. Takové, kde si sami vyrobíte třeba tabulku čokolády, kde ochutnáte nejrůznější čokoládové dobroty a můžete si je odnést s sebou…

 

Takové krásné voňavé čokoládové království skutečně existuje a nemusíte za ním cestovat přes půl světa. A zažijete v něm mnohem více různých dobrodružství. A můžete se tu i mnohému naučit. Od června letošního roku je pro všechny milovníky čokolády a zábavy otevřena krásná čokoládová země jménem Chocotopia. Najdete ji v Průhonicích, trochu schovanou v průmyslové zóně. Ale stojí zato ji najít a vydat se do sladkého světa plného úsměvů, zábavy, poučení a chuti skvělé belgické čokolády i dalších dobrot. 

 

Voňavé čokoládové království Chocotopia najdete v Průhonicích

 

A protože já jsem milovnice kvalitní čokolády a mám ráda zábavu, rozhodla jsem se tenhle kouzelný svět prozkoumat. Na konci prázdnin jsem vzala svoje neteře na výlet právě do Chocotopie. Už na recepci ve vchodu se nám věnovala velmi milá usměvavá slečna. A příjemné lidi jsme potkaly úplně všude. Ještě před prohlídkou jsme si daly v prostorné kavárně nějaké sladkosti, nápoje a kávu. Potom už si nás převzal pan průvodce. Na cestu jsme dostaly čokoládový penízek a vstoupily jsme do historického muzea. Dozvěděly jsme se, jak se vyráběla čokolády i sladkosti z ní třeba už před sto lety. 

 

Voňavé čokoládové království Chocotopia najdete v Průhonicích

 

Líbilo se mi, že informací nebylo málo ani moc, přesně tolik, aby to všechny bavilo. Potom jsme vstoupily na "kakaovou plantáž", kde jsme se mohly například seznámit se dvěma živými papoušky a ochutnat čokoládový nápoj, který z kakaových bobů připravovali už staří Máyové před více než dvěma tisíci lety. V této části Chocotopie jsme přes skleněné stěny viděly i moderní výrobní linku, kde se připravují pralinky a další dobroty, které se dají koupit přímo v místní prodejně nebo podle objednávek jiných klientů i v jejich prodejnách. 

 

Voňavé čokoládové království Chocotopia najdete v Průhonicích

 

Velmi speciálním výtahem jsme se posunuly o patro výš, kde jsme ochutnaly výborný mandlový marcipán. Potom už se skupina rozdělila. Kdo měl vstupenku jen na prohlídku, mohl se pobavit ve velké herně, která je rozdělena do několika místnosti ve dvou patrech. Ostatní, kteří měli vstupenky s malým worskshopem, se přesunuli do praktické učebny, kde si pod vedením odborníků z Chocotopie vyrobili vlastní tabulku čokolády nebo sadu čokoládových lízátek. 

 

Voňavé čokoládové království Chocotopia najdete v Průhonicích

 

Musela jsem si to taky vyzkoušet! Všechny děti, ale i dospělí si tuhle část moc užili. A protože čokoláda ve formách potřebuje čas na vychladnutí a dokončení, i my tři holky jsme se přesunuly do krásné, rozlehlé a zajímavé herny a v malém kině jsme zhlédly animovaný film o životě čokolády od kakaového bobu až po zabalenou tabulku oblíbené dobroty. Potom jsme se už vrátily do kavárny, kde na nás čekaly naše čokoládové výtvory, krásně zabalené. Neodolaly jsme a zavítaly jsme ještě do prodejny Choco Ládovna, kde jsme dostaly ochutnat několik čokoládových a marcipánových dobrot a moje neteře nakoupily nějaké sladké dárky pro svou maminku. Užily jsme si to všechny báječně.

 

Voňavé čokoládové království Chocotopia najdete v Průhonicích

 

Ale mně to nestačilo. Chtěla jsem proniknout víc do tajů Chocotopie. Proto jsem se přihlásila na jeden z kurzů, které jsou určeny pro každého, kdo má rád čokoládu a chce se o ní dozvědět něco víc a něco si vyzkoušet, vyrobit. Já jsem si samozřejmě vybrala kurz čokoládových pralinek. Věděla jsem, že jako profesionální čokolatiér budu dost kritická. Ale kurz se nesl v přátelském duchu, byl moc fajn a všichni jsme si ho velice užili. Vyzkoušeli jsme si, jak se vyrábí pralinky ve formách a také jak si i bez forem můžeme vyrobit krájené pralinky doma. 

 

Voňavé čokoládové království Chocotopia najdete v Průhonicích

 

Všichni jsme si odnesli domů několik krabiček vlastnoručně vyrobených a ozdobených pralinek, sešit s recepturami, certifikát účastníka a dokonce i stylovou zástěru, kterou jsme na začátku kurzu dostali. Ačkoli všichni dospělí, užili jsme si několik krásných sladkých hodin jako šťastné děti.

 

Voňavé čokoládové království Chocotopia najdete v Průhonicích

 

Ale to stále ještě není všechno, co Chocotopia nabízí. Pokud jste třeba čokoholická rodina, můžete tu oslavit narozeniny. Speciální párty s bohatým programem a čokoládovým dortem je vyladěna přesně pro vás.  Stejně tak je Chocotopia připravena na firemní akce. Proč si neudělat sladký team building třeba i s opravdovou dortovou bitvou! Ano, i takováhle dobrodružství zde nabízejí.

 

Voňavé čokoládové království Chocotopia najdete v Průhonicích

 

Mohla bych o svých zážitcích v Chocotopii napsat román. Ale nic nebude tak zajímavé jako skutečný prožitek. Proto vám za sebe doporučuji: Neváhejte, podívejte se na www.chocotopia.cz, vyberte si to nejlepší pro vás a jděte to prožít. Nebudete litovat, budete v dobrém vzpomínat.

 

Přeju vám v těchto hořkých časech, aby vám kvalitní čokoláda vždy vykouzlila úsměv na tváři.

Vaše Lucie

Fotografie: © Dumbrlu, www.dumbrlu.cz

 

Jste cukrář/ka a poohlížíte se právě po nové práci? Na GastroJobs.cz najdete aktuální výpis volných pozic.

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.