gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Brno podpoří cestovní ruch, odpustí některé poplatky

Brno podpoří cestovní ruch, odpustí některé poplatky

Brno chce kvůli krizi způsobené koronavirem podpořit cestovní ruch. Odpustí proto ubytovacím zařízením městskou pobytovou taxu, tedy místní poplatek za pobyt, ale také koupí dezinfekci k umístění u turistických cílů, chystá i televizní a online kampaň. V tiskové zprávě to dnes uvedla Kateřina Gardoňová z tiskového oddělení magistrátu.

 

Podle města se situace spojená s koronavirem a přijatá restriktivní opatření negativně podepsaly na fungování cestovního ruchu v celé zemi i v Brně. "Podle analýzy je Jihomoravský kraj třetím nejohroženějším krajem v České republice v souvislosti s pandemií. Ohroženo je téměř 6000 pracovních pozic a předpokládá se pokles spotřeby v cestovním ruchu o sedm procent," uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

 

Brno, ilustrační fotografie

 

Podle ní navržená opatření doplňují už dříve schválené ekonomické balíčky, kterými chce Brno pomoct podnikatelům a kultuře. "Chceme totiž, aby město Brno bylo i nadále oblíbenou turistickou destinací, v níž stále hraje důležitou roli také veletržní a eventový průmysl," dodala Vaňková.

 

Kancelář marketingu a cestovního ruchu města počítá s okamžitou pomocí, ale také se středně- a dlouhodobými opatřeními. "Rozhodli jsme se odpustit platby ubytovacích zařízení za městské pobytové taxy, které putují do rozpočtů městským částem. Platby odpustíme a pokryjeme od června do prosince letošního roku," řekla zastupitelka pro marketing a cestovní ruch Kristýna Černá (ODS).

 

Brno, ilustrační fotografie

 

Město také zakoupí prvních deset stojanů s dezinfekcí, které rozmístí do blízkosti turistických cílů. "Chceme tak promovat Brno jako bezpečnou a čistou destinaci. Aktuálně připravujeme také marketingovou kampaň, která má za hlavní cíl nastartovat cestovní ruch v Brně a na jižní Moravě," uvedla Černá. Za tři miliony město uskuteční komunikační televizní a online kampaň a zacílí především na tuzemské cestovatele. Město chystá i podporu subjektů cestovního ruchu prostřednictvím Moravia Convention Bureau a podporu turistické karty Brnopas, která se rozšíří do celého regionu.

 

Restaurace na území MČ Brno-střed mohou otevřít zahrádky bez povolení

Vedení městské části Brno-střed se rozhodlo, že restauratéři mohou v pondělí otevřít zahrádky, aniž by měli platné povolení. Úřad jim je vydá až dodatečně, protože není schopen zhruba 100 žádostí z posledních dnů zpracovat do pondělí. Zároveň bude radnice letos benevolentnější k nedostatkům nově povolovaných zahrádek a přípustné budou i takzvané zahrádky bez vybavení, uvedla v tiskové zprávě mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

 

Brno, ilustrační fotografie

 

Městská část už pro letošek odpustila restauratérům poplatky za zahrádky, aby jim ekonomicky ulevila po nuceném zavření kvůli covidu-19. Prozatím letos vyřídila 200 povolení, další stovka zbývá. Zhruba pět milionů korun, které za poplatky ročně získá, jí zaplatí magistrát z brněnského rozpočtu. Jedná se o většinu celkové částky, kterou bude město vyplácet městským částem, protože většina zahrádek je právě v části Brno-střed.

 

"Vyřízená povolení se vztahovala k žádostem podaným s předstihem. Dalších přibližně 100 žádostí bylo podáno v posledních dnech poté, co byla známa pravidla pro uvolňování opatření," uvedla Dobešová.

 

Brno, ilustrační fotografie

 

Zahrádky bez vybavení budou letos povolené výjimečně. Lidé a restaurace se tím vyhnou postihu za konzumaci, pokud budou sedět mimo vymezený prostor zahrádky se stoly a židlemi. Takovým typem zahrádky bylo například Jakubské náměstí, kde takto lidé dříve posedávali po chodníku. "Povolené rozestupy mezi lidmi velmi omezí kapacity provozoven. Provozovatelé však musí zajistit pořádek, úklid a dodržování nočního klidu," uvedl starosta městské části Vojtěch Mencl.

 

Brno, ilustrační fotografie

 

Radní už dřív schválili i prominutí nájmů podnikatelům v gastronomii po dobu, kdy museli nuceně zavřít své podniky a mohou maximálně prodávat přes výdejní okénko. "Nájemné budeme promíjet na základě konkrétních žádostí nájemců a týkat se bude období od 13. března do dne, kdy formálně skončí úplné nebo výrazné omezení činnosti," řekl Mencl.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.