gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Čepované pivo na zahrádce - sazba DPH

Čepované pivo na zahrádce - sazba DPH

Jak už určitě víte, došlo od 1. května 2020 ke změně sazby DPH uplatňované na prodej čepovaného piva ke konzumaci ve stravovacím zařízení ze základní sazby 21 % na druhou sníženou sazbu 10 %. 

 

Vzhledem k tomu, že restaurace jsou zatím uzavřeny, nebylo moc šancí vyzkoušet to v praxi. A vynořila se také otázka, jak to bude s DPH u piva konzumovaného na restauračních zahrádkách. Poprosili jsme tedy o stanovisko Generální finanční ředitelství. Odpověď jsme obdrželi obratem a níže vám předkládáme její plné znění. Přeberte si to.

 

"Původní zákon č. 256/2019 Sb., kterým se u vybraných služeb a zboží od 1. 5. 2020 mění sazby DPH, zůstává beze změn.

 

Co se týče prodeje piva, jsou od 1. května 2020 uplatňovány 2 sazby DPH. Snížená 10 % sazba DPH bude aplikována pro točené pivo konzumované v restauračním zařízení. Na balené pivo a točené pivo konzumované mimo restaurační zařízení bude nadále aplikována základní 21% sazba DPH.

 

Nealkoholické nápoje včetně nealkoholického piva budou nadále zařazeny do snížené 15% sazby DPH s výjimkou nápojů podávaných ve stravovacích zařízeních, což od 1. května 2020 podléhá 10% sazbě DPH.

 

Výdej přes okénko je před otevřením venkovních posezení (zahrádek) posuzován vždy jako prodej „s sebou“, tj. jako dodání zboží.

 

Po otevření venkovních posezení je nutné již rozlišovat provozovny, které by za běžných podmínek (tj. bez vládních omezujících opatření) naplnily podmínky restaurační služby. Tyto provozovny mohou v případě výše uvedeného prodeje určeného ke konzumaci na venkovním posezení uplatnit již 10% sazbu daně i za stávajícího stavu

 

Více informací k tomu naleznete zde:      https://www.financnisprava.cz/cs/dane/novinky/2020/upozorneni_ohledne_ucinnosti_sazbove_novely_zakona_o_dph_od_01052020-10557

 

https://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/INFORMACE_sazby_dane_od_1_5_2020_FINAL.pdf

 

Redakce GastroJobs.cz

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.