gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Kompenzace mezd musí zahrnovat povinné odvody

Kompenzace mezd musí zahrnovat povinné odvody

ČTK: Svazy a asociace zastupující podnikatele v cestovním ruchu apelují na vládu, aby do kompenzace mezd v programu Antivirus zahrnula také povinné odvody zdravotního a sociálního pojištění za zaměstnance. Zvýšit by podle nich měla i maximální hranici náhrady mezd alespoň na 1,5násobek průměrné mzdy.

 

Nutná je podle zástupců firem také rychlá a jednoduchá administrace s převodem peněz na účet do tří dnů. V tiskové zprávě to dnes uvedli prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza a prezident Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václav Stárek.

 

Výpověď, ilustrační fotografie

 

Podnikatelé v cestovním ruchu se podle svazů a asociací budou dnes rozhodovat, zda propustí další zaměstnance. Dříve v březnu byly podle průzkumu AHR tři čtvrtiny hotelů a restaurací rozhodnuty propustit 30 procent pracovníků, někteří zaměstnanci už výpovědi dostali. "Nedává smysl, aby podnikatelé dostali od státu kompenzaci mezd, ale obratem museli 34 procent této pomoci odvést zpět státu na sociálním a zdravotním pojištění," uvedli zástupci svazů a asociací. Nízká je podle nich i současná maximální hranice mezd, kterou by měl stát kompenzovat, tedy 24.800 korun.

 

"Pokud stát nesplní své sliby, skončí během dalších dvou týdnů další tisíce zaměstnanců na úřadech práce, což bude představovat mnohem větší náklady pro veřejné finance, než by přinesly požadované úpravy," řekl Stárek.

 

Prázdná restaurace, ilustrační fotografie

 

O nastavení příspěvků a pravidel jejich vyplácení v rámci tzv. kurzarbeitu pro firmy zasažené v souvislosti s koronavirem by měla dnes rozhodovat vláda. Bod měla na programu jednání už v pondělí, ale přesunula ho na dnešek. Podle pozměněného návrhu by stát měl firmám vyplácet podle důvodu omezení výroby a služeb dva příspěvky na mzdy. Při karanténě a uzavřených provozech by poskytl 80 procent vyplacené náhrady či výdělku, při výpadku pracovníků a surovin či snížení poptávky 60 procent.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.