gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Máme se bát o zdraví? A co byznys?

Máme se bát o zdraví? A co byznys?

Na první pohled se zdá, že šíření koronaviru COVID-19 u nás vzbudilo odpovidajici reakci. Sešla se Bezpečnostní rada státu, premiér společné s ministry vnitra a zdravotnictví ujistil občany, že se není čeho bát a na případnou epidemii je země dobře přípravena, ministr zahraničí (jak už jsme u něj zvyklí) na sociálních sítích aktivně publikuje aktuální informace o situaci v Itálii i jinde.

 

Pražské letiště vyhradilo zvláštní gaty pouze pro přílety z postižených oblastí. Slupina studentů, která se vrátila z Íránu, byla rovnou z Ruzyně převezena k vyšetření do Nemocnice Na Bulovce (pozděj byly zveřejněny výsledky testů, u všech negativní). Motoristy na cestě z Itálie informují světelné panely na dálnicích o doporučeněm postupu. 

 

Letadlo, ilustrační fotografie

 

Někteří prodejci informovali o zvýšenému zájmu o nákup trvanlivých potravin (paštik, konzerv, těstovin, rýže apod.) a přislíbili navýšení skladových zásob. Roušek a respirátorů je ovšem nedostatek, a to i pro zdravotnický personál a včetně státních hmotných rezerv.

 

Největší smůlu tedy asi mělo několik Čechů na Tenerife, jejichž hotel se ocitl v karanténě bezprostředně po jejich příjezdu. Ale podle posledních zpráv budou brzy opět volní.

 

Roušky, ilustrační fotografie

 

Dnes se ale probralo také Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a zveřejnilo následující zprávu: Od zájezdu do oblasti, kde se objevil koronavirus a jsou vyhlášena ochranná opatření, můžete odstoupit bez storno poplatků. Ta je určena českých turistům, kteří se v nejbližší době chystali vycestovat do zahraničí a nyní z nějakých důvodů váhají a ve které se dále píše:

 

"Čeští zákazníci, kteří si zakoupili od cestovní kanceláře zájezd do postižené oblasti koronavirem, mohou podle občanského zákoníku odstoupit od smlouvy bez zaplacení storno poplatků. Ovšem pouze v případě, pokud v místě pobytu, nebo v jeho bezprostředním okolí nastaly tyto mimořádné okolnosti a pokud mají vliv na čerpání služeb nebo dopravu. Ocitne-li se zákazník v průběhu zájezdu v souvislosti s onemocněním v nesnázích, je mu cestovní kancelář povinna poskytnout pomoc. Jestliže v důsledku těchto událostí uvízne v destinaci, nese ve většině případů cestovní kancelář náklady na jeho ubytování nejvýše za tři noci, nejde-li o osoby, které pro své zdravotní omezení vyžadují zvláštní péči." Celý text tiskové zprávy najdete na webu ministerstva.

 

Roušky, ilustrační fotografie

 

Ovšem Asociace cestovních kanceláří České republiky již dříve upozornila: "Pokud se zákazník s ohledem na zprávy v médiích obává vycestovat, má pochopitelně právo, se zájezdu nezúčastnit.  Obava zákazníka o své zdraví nebo o svou bezpečnost není ale bez dalšího důvodem k odstoupení zákazníka od smlouvy bez úhrady smluvního stornopoplatku. Existuje jediná situace, kdy může zákazník odstoupit od smlouvy bez úhrady stornopoplatku, a sice, když se mimořádná událost vyskytuje v místech, kde jsou poskytovány služby zahrnuté v zájezdu nebo jejím bezprostředním okolí a tím v podstatě znemožní poskytnout zájezd bez významných změn. Tak to bude u zájezdu, který směřoval do oficiálně uzavřených čínských měst…"

 

Nás pochopitelné vic zajímá provoz opačným směrem. A ačkoliv k tomu Ministerstvo místního rozvoje ČR dosud nevydalo žádné stanovisko, je z výše uvedeného zřejmé - vzhledem k tomu, že u nás dosud nebyl zaznamenán jediný případ nákazy novým koronavirem - že samotný výskyt viru jinde nemůže být považován za překážku vedoucí ke stornu pobytu a dalších služeb v České republice.

 

V této souvislosti je zajímavá informace Asociace hotelů a restaurací České republiky: "Máme informaci, že Booking.com obeslal naše členy dopisem s požadavkem na bezplatná storna rezervací čínských turistů. Tento nyní studují naši právníci a v nejbližší době se k němu vyjádříme pro naše členy…"

 

Prázdný obchod, ilustrační fotografie

 

Vzhledem k tomu, že italská vláda včera pozastavila financování školních zájezdů, americké úřady varovaly před cestami do Evropy a Izraelci dostali doporučení necestovat vůbec, dají se asi očekávat další podobné dopisy. Virus byl mezitím zaznamenán v Rakousku, z dovolené v Itálii si ho přivezla hotelová recepční. Je tedy pravděpodobně jen otázkou času, než se objeví i u nás.

 

Nemáme ani tak strach o zdraví -  jedná se v podstatě o chřipku, úmrtnost je nízká a pozor by si měli dávat především senioři nebo lidé oslabení jinými chorobami. Ale další vývoj letošní turistické sezóny asi už teď přidělává vrásky nejednomu z nás. A přidá-li se nákupní panika a opožděné reakce zodpovědných úřadů, nečeká nás v nejbližší budoucnosti v tomto ohledu nic veselého.

Redakce GastroJobs.cz

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.