gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Island: Hostel vystavuje starý hamburger z McDonald's

Island: Hostel vystavuje starý hamburger z McDonald's

ČTK: Neobvyklou turistickou atrakci mají v hostelu Snotra House v jižní části Islandu. Ve skleněné vitríně tu vystavují údajně poslední cheesburger, který se na ostrově prodal. Plátek masa se sýrem mezi dvěma houskami a porci hranolek si v roce 2009 koupil Hjörtur Smárason krátce před uzavřením poslední restaurace s rychlým občerstvením řetězce McDonald's na Islandu. Rozhodl se si jej schovat, protože byl zvědavý, co je pravdy na legendách o tom, že se jídlo z McDonaldu jen tak nezkazí.

 

Po deseti letech vypadají cheesburger a hranolky stále dobře. Přesvědčit se o tom mohou zájemci z celého světa. Kromě návštěvy hostelu mohou postupnou zkázu jídla z fastfoodu sledovat také živě na internetu. Denně této možnosti využije podle majitele hostelu 400.000 lidí.

 

Islandský hostel vystavuje starý hamburger z McDonalds

 

Americký řetězec rychlého občerstvení McDonald's opustil po šestnácti letech působení Island v roce 2009 kvůli celosvětové hospodářské krizi, která tvrdě postihla i tento ostrov na pomezí Atlantského a Severního ledového oceánu. Na konci října 2009, krátce před uzavřením posledních tří poboček restaurace, si Hjörtur Smárason koupil cheesburger a hranolky a umístil je pod skleněný zvon. Vše uschoval ve své garáži a čekal.

 

Islandský hostel vystavuje starý hamburger z McDonalds

 

"Slyšel jsem o tom, že se jídlo z McDonaldu nikdy nezkazí, tak jsem prostě chtěl sám zkusit, jestli je to pravda, nebo ne," řekl Smárason v roce 2012, kdy bylo jídlo z fastfoodu vystaveno v Islandském národním muzeu. "Rozhodl jsem se ho koupit kvůli jeho historické hodnotě," dodal v rozhovoru s agenturou AFP nyní, deset let od nákupu, který ho nejen na Islandu proslavil.

 

Po zastávkách v Smárasonově garáži, Islandském národním muzeu a hotelu v Reykjavíku je nyní "poslední cheesburger z McDonaldu prodaný na Islandu" k vidění v hostelu v jihoislandské vesničce Thykkvibaer. Kromě popisku je u něj také výzva, aby si s ním zájemci udělali selfie.

 

Islandský hostel vystavuje starý hamburger z McDonalds

 

"Přijíždějí lidé z celého světa, hlavně v létě, aby si s hamburgerem udělali fotku," řekl AFP Sigurdur Gylfason, majitel hostelu Snotra House.

 

K odolnosti svého jídla se už v roce 2013 vyjádřil také americký řetězec rychlého občerstvení. Podle něj je k tomu, aby se rozložilo, třeba splnit "určité podmínky", především dosáhnout určité vlhkosti. Když Smárason umístil jídlo pod skleněný zvon, zamezil přístupu vlhkosti, a bakterie a plísně se tak nemohly množit. "Bez vlhkosti jídlo zkrátka vyschne," potvrdil v rozhovoru s AFP vědec z potravinářské fakulty Islandské univerzity Björn Adalbjörnsson.

 

Islandský hostel vystavuje starý hamburger z McDonalds

 

V současnosti se společnost McDonald's nechystá na Island vrátit, hostel Snotra House se tak nemusí bát, že by Smárasonův artefakt přišel o titul posledního prodaného cheesburgeru z McDonaldu na Islandu.

 

Shodou okolností se dnes v médiích objevila zpráva, že vedení firmy McDonald's odvolalo Steva Easterbrooka z postu výkonného ředitele kvůli porušení firemních pravidel. Firma v neděli oznámila, že Easterbrookovým nástupcem se stane Chris Kempczinski, který dosud řídil restaurace McDonald's v USA. Easterbrook se vzdal také členství v představenstvu. Podle agentury AP je důvodem jeho odstoupení navázání osobního vztahu v rámci firmy, což odporuje firemním pravidlům. S kým přesně se Steve Easterbrook vyspal, se zatím neví.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: web a facebook Snotra House

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.