gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Dáša Havlová plánuje na Hrádečku hotelový resort

Dáša Havlová plánuje na Hrádečku hotelový resort

ČTK: Vdova po prezidentu Václavu Havlovi Dagmar Havlová chce nedaleko své chalupy na Hrádečku na Trutnovsku postavit hotelový apartmánový resort, uvedla dnešní Mladá fronta Dnes. Součástí projektu Hrádeček Resort by měly být apartmány a hlavní budova. V komplexu má být i muzeum Václava Havla a parkoviště, píše list. Chalupu a pozemky na Hrádečku Havlová po prezidentově smrti zdědila.

 

Havlová jako majitelka pozemku, který je veden jako trvalý porost, už podle MfD zažádala o změnu územního plánu. Resort by byl od známé Havlovy chalupy podle zjištění ČTK vzdálený asi 300 metrů. Městys Mladé Buky, do jehož katastru parcely možného resortu patří, nyní pracuje na novém územním plánu, vlastní proces jeho pořízení řeší Městský úřad v Trutnově.

 

Hrádeček, (c) Wikimedia Jan Slovík, Trutnov, CZ • CC BY-SA 3.0

 

Tam Havlová žádost o změnu územního plánu podala. "V rámci podaného návrhu na změnu byla ze strany žadatele předložena studie k plánovanému záměru výstavby objektu Hrádeček Resort, která obsahuje navrhované rozmístění apartmánů s hlavním objektem," uvedl Marek Hlíza z oddělení územního plánování trutnovské radnice. Pozemky, kde chce Havlová stavět, spadají pod chráněné území přírodního parku Hrádeček. K záměru se budou ještě vyjadřovat dotčené orgány.

 

Starostka Mladých Buků Lucie Potůčková se podle listu stavbě nebrání. "Byla bych velmi ráda, kdyby se to upravilo rozumně, aby třeba bylo kde zaparkovat. Budu podporovat jakoukoliv věc, která zajistí, že místo ožije. Na druhou stranu nechci, aby tam vznikly gigantické apartmány," uvedla starostka. Doplnila, že v lokalitě ani žádná velká stavba vzniknout nemůže, protože v ní není infrastruktura ani kanalizace.

 

Hrádeček, (c) Mapy.cz Miloslav Pšenička

 

Havlová záměr nekomentovala. "Vyjádření paní Havlová v této záležitosti neposkytne. Jedná se o soukromou věc a do té vám, promiňte, nic není," citovala MfD odpověď Barbory Pavlovské z Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97.

 

Dramatik a spisovatel, prezident Václav Havel zemřel na chalupě na Hrádečku 18. prosince 2011 ve věku 75 let. Hrádeček nazval svým existenciálním domovem. Chalupu koupil v druhé polovině 60. let, později tam vznikala Charta 77 či petice Několik vět. Havel na Hrádeček často jezdil i jako prezident, například v roce 1999 na Hrádeček dorazil generální tajemník OSN Kofi Annan.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: Mapy.cz Miloslav Pšenička

Wikimedia Jan Slovík, Trutnov, CZ • CC BY-SA 3.0

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.