gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Nejvýhodnější stravenka letos v hodnotě 118,-

Nejvýhodnější stravenka letos v hodnotě 118,-

Ministerstvo práce a sociálních věcí zvýšilo od 1. ledna 2018 hodnotu stravného na pracovních cestách na 93 Kč na den. Z této částky se počítá také daňově uznatelná výše příspěvku na stravování. Nejvýhodnější hodnota stravenky pro zaměstnance i zaměstnavatele tedy vzroste na 118 Kč.

 

Stravenky jsou nejrozšířenějším zaměstnaneckým benefitem u nás. Papírové poukázky nebo digitální karty s příspěvkem na stravování využívá v ČR přibližně 1,3 milionu zaměstnanců. Jejich používání se řídí zákoníkem práce i zákonem o daních z příjmů a pro zaměstnavatele je daňově uznatelným nákladem. V roce 2018 si nejvíce peněz z daní zaměstnavatel odečte v případě, že zaměstnancům pořídí stravenky v hodnotě 118 korun. “Díky daňovému zvýhodnění jsou stravenky pro zaměstnance i zaměstnavatele o polovinu výhodnější než stejný vklad přímo do mzdy,“ doplňuje Jan Matoušek, marketingový manažer pro stravenku ze společnosti Sodexo Benefity.

 

Maximální daňově uznatelný příspěvek na stravování zaměstnanců se počítá jako 70 procent z hodnoty stravného na pracovních cestách, která pro rok 2018 činí 65 Kč. Zákon o dani z příjmů pak umožňuje zaměstnavatelům uhradit maximálně 55 procent z ceny stravenky. Zbývajících 45 procent doplácí sám zaměstnanec nebo jsou pro zaměstnavatele nedaňovým nákladem.

 

Vývoj hodnoty nejvýhodnější stravenky

 

Oproti roku 2017 se hodnota nejvýhodnější stravenky zvýšila o 9 Kč, maximální daňové úlevy v roce 2017 dosáhl zaměstnavatel u stravenek v hodnotě 109 Kč.

 

Podle aktuálních dat Sodexo Benefity se díky navýšení zdanitelné částky hodnota nejvýhodnější stravenky přiblížila k reálným cenám obědů. Tradičně nejdražší obědy v České republice jsou v Praze a ve Středočeském kraji, zde stojí v průměru 112 Kč. Víc než stokorunu zaplatí strávníci za oběd také v Jihomoravském kraji, a to 102 Kč. Jinde se vejdou do stovky, ale jen o pár korun. Pouze v Ústeckém kraji zaplatí méně než 90 Kč. Ovšem i tam, stejně jako v jiných regionech, během minulého roku průměrná cena o několik korun vzrostla. “Na rostoucí ceny obědů zaměstnavatelé reagují tím, že  svým lidem průběžně poskytují vyšší hodnoty stravenek. Benefity optimalizují většinou s příchodem nového roku,“ doplňuje Matoušek.

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.