gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Za 9 let se u nás počet restaurací zdvojnásobil

Za 9 let se u nás počet restaurací zdvojnásobil

ČTK: Počet restaurací v Česku se za posledních devět let zdvojnásobil. Podle analýzy poradenské společnosti Bisnode je aktuálně v ČR 21.072 firem, které podnikají ve stravování a pohostinství. Nejvíc jich bylo založeno v roce 2016, kdy byla spuštěna elektronická evidence tržeb (EET).

 

"Provozování restaurace patří mezi Čechy dlouhodobě k oblíbeným oborům podnikání, a to přesto, že trpí nedostatkem kuchařů a číšníků a silně konkurenčním prostředím," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

 

Restaurace, ilustrační fotografie

 

V roce 2016 bylo založeno v Česku 2 471 firem, které podnikají ve stravování a pohostinství. Je to dosud nejvíce. V roce 2017 vzniklo 2 050 restaurací a loni 1 613. V roce 2017 začal 31. května platit v restauracích absolutní zákaz kouření. Majitelé restaurací se tehdy obávali menší návštěvnosti v chladných měsících, kdy budou muset kuřáci ven. Loňský průzkum IPSOS ukázal, že 36 procentům provozovatelů menších restaurací kvůli protikuřáckému zákonu klesla návštěvnost, osmi procentům podnikatelů naopak zákaz pomohl.

 

Restaurace, ilustrační fotografie

 

Loňský rok byl rekordní v počtu zrušených restaurací, zaniklo jich 457. Pokud budou letos restaurační zařízení vznikat a zanikat stejným tempem jako od ledna do května, tak jich podle Štěpánové vznikne nejméně a zanikne nejvíce za posledních devět let.

 

Restaurace, ilustrační fotografie

 

Elektronická evidence tržeb funguje v ČR od 1. prosince 2016, kdy začala platit pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 pak zahrnula i podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Rozšíření na další obory včetně řemeslníků, lékařů a advokátů schválili poslanci minulý týden, spuštěna by měla být půl roku po platnosti zákona. Základním principem EET je neustálé propojení podnikatele se servery daňové správy, každá vydaná účtenka má být ihned registrována. Do letošního února evidovalo v rámci EET své tržby na 180.000 podnikatelů.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.