gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Jihočeské a západočeské kolo Master Bartender

Jihočeské a západočeské kolo Master Bartender

Nejlepší výčepní západních a jižních Čech se sešli v prostorách Secese v plzeňském pivovaru, aby se ve dvou regionálních kolech utkali o postup do celostátního kola soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Jejich znalosti a zkušenosti hodnotila odborná porota v čele s Václavem Berkou, emeritním vrchním sládkem Plzeňského Prazdroje. V čepování piva i dalších disciplínách byli nejlepší Petr Sváček z plzeňské restaurace Lékárna a Martin Křížek z karlovarské restaurace Ventura. Společně s dalšími čtyřmi finalisty postupují do celostátního kola v Plzni 15. srpna.

 

Soutěž, která letos probíhá již čtrnáctým rokem, je určená výčepním, barmankám a barmanům, kteří dokonale ovládají svoje řemeslo, dělají ho s láskou a sdílejí nadšení pro zlatý plzeňský ležák Pilsner Urquell. Za uplynulých 13 ročníků se klání zúčastnily stovky výčepních. Cílem soutěže je nejen osvěta mezi výčepními a zvyšování prestiže tohoto krásného řemesla, ale především podpora a zvyšování standardu pivní kultury u nás.

 

"Do letošního ročníku se přihlásilo téměř 400 výčepních – je to dokonce ještě více než v minulém roce. Svědčí to o tom, že soutěž dobře plní svou roli a že se mezi českými výčepními stala pojmem.  Pro nás je zájem o klání výčepních dokladem, že péče o naše pivo v hospodách se stále zlepšuje. A o to nám jde především.“ řekl emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

 

emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka

 

Soutěžící své znalosti poměřili nejprve v písemném testu zaměřeném na výrobu piva a péči o něj. Po něm následovala praktická zkouška, kdy výčepní dokazovali porotě, že načepovat dokonalou "hladinku“ se sněhobílou krémovou pěnou je pro ně samozřejmost, stejně jako umění komunikace s hosty.

 

Obou plzeňských kol soutěže se zúčastnilo celkem 68 výčepních. Z prvního kola postupují kromě vítěze také Hana Zavadilová z českobudějovického Flek baru a Michal Pintr z prachatické Almary. Z druhého kola postupují další tři finalisté, všichni z plzeňských restaurací – Miroslav Nekolný a Karel Míšek z Lékárny a Ondřej Rozsypal ze Sokolovny Bolevec.

 

Petr Sváček se profesi výčepního věnuje již čtvrtým rokem, do soutěže jej přihlásili kolegové z restaurace Lékárna. "V restauraci jsem původně začínal jako brigádník, čepování piva mě ale chytlo natolik, že se z něj stalo moje zaměstnání a srdeční záležitost na celý život. Těším se na finálové setkání s kolegy z Česka i Slovenska a na jeho skvělou atmosféru,“ říká Petr Sváček.

 

Petr Sváček se profesi výčepního věnuje již čtvrtým rokem

 

Martin Křížek pracuje jako výčepní tři roky, v soutěži ale není žádným nováčkem – účastní se jí už popáté. "K práci výčepního mě přivedla láska k pivu. Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender mě opravdu baví – a těším se na to, že třeba konečně zvítězím. Nejraději čepuju zlatý plzeňský ležák hostům, kteří ho dokáží patřičně ocenit,“ říká Martin Křížek.

 

Martin Křížek pracuje jako výčepní tři roky

 

Letošní ročník soutěže má sedm regionálních kol – kromě Plzně výčepní soutěží v Brně, v Ostravě, v Hradci Králové a v Praze. Zájem o účast v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender je každoročně velmi vysoký, specialisté Pilsner Urquell do ní však vybírají jen ty nejlepší z každého regionu.

 

Vítězové letošního ročníku budou vyhlášeni na slavnostním galavečeru 15. srpna v Plzni. Ještě před konáním finálového kola projdou všichni postupující namátkovou kontrolou, kdy je tajně navštíví sládci z Plzeňského Prazdroje v jejich domovských hospodách. Během července a srpna tak sládci inkognito prověří jejich schopnosti čepovat a servírovat pivo.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj, fotografie: Plzeňský Prazdroj, a.s.

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.