gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Řekové v restauracích kouří i přes zákaz

Řekové v restauracích kouří i přes zákaz

V bohémské kavárně Booze Cooperativa v centru Atén jsou součástí interiéru šachy, ale i modré popelníky. Hosté, usazení za dlouhými dřevěnými stoly, tu mohou bez obav, přes protikuřácký zákon z roku 2010, vychutnávat jednu cigaretu za druhou, píše agentura AFP.

 

Majitel podniku Nikos Luvros kouření odhodlaně hájí. V roce 2009 před obecními volbami dokonce založil vlastní stranu pranýřující "fašismus zákona proti kouření". A není sám. Nejméně 72 procent restaurací v Řecku je kuřáckých, což je podle Eurobarometru z roku 2017 evropský rekord. Za kuřáky se označuje 37 procent obyvatel, a to je nejvíce v Evropské unii.

 

Řekové si se zákazem kouření hlavu nelámou

 

Šestatřicetiletá Maria nemá vůbec v úmyslu vzdát se v restauraci své cigarety. "Když jdu s přáteli do kavárny nebo do baru, trávím tam hodiny a ráda si zapálím. Je to zvyk, jehož bych se nerada vzdávala, kdyby měl být protikuřácký zákon skutečně dodržován," připouští.

 

Některé radnice a skupiny občanů se snaží přesvědčovat restaurace, bary a kavárny, aby zřídily nekuřácké místnosti. "Když přijede turista do Řecka, okouzlí ho slunce, průzračné moře a výjimečné archeologické lokality, ale překvapí ho taverny ponořené do tabákového kouře," říká ironicky Jorgos Balafutis, který založil internetové stránky akapnos.gr se seznamem nekuřáckých barů, kaváren a restaurací po celém Řecku. Před dvěma lety se vrátil z New Yorku, kde se v žádných restauracích a kavárnách nesmí kouřit. Nesmířil se s tím, že protikuřácký zákon není v Řecku dodržován. "Bylo už publikováno tolik lékařských studií o pasivním kouření, že není možné, aby se kuřáci neohlíželi na zdraví těhotných žen, dětí či sousedů u stolu," prohlašuje.

 

Atény, ilustrační fotografie

 

V roce 2017 založil internetové stránky akapnos.gr, kde je zaneseno již 400 nekuřáckých podniků v celé zemi. Platforma funguje díky tuctu dobrovolníků, kteří požadují od majitelů podniků písemné prohlášení, v němž potvrzují, že v uzavřených prostorech je kouření přísně zakázáno. Dobrovolníci mohou upozornit server, jestliže podnik na seznamu nedodržuje protikuřácký zákon. Ten to pak prověří.

 

Řekové si se zákazem kouření hlavu nelámou

 

"Majitelé podniků mají obavy, že přijdou o hosty kuřáky, politici mají strach ze ztráty voličů. Proto se o dodržování protikuřáckého zákona před obecními volbami ani nediskutuje," soudí Jorgos. Avšak Lila Andreadakiová, dobrovolnice pracující pro akapnos.gr od jeho počátků, soudí, že "restaurace a bary, které registrujeme, přitahují určitou část zákazníků právě proto, že respektují nekuřáky". "Řecká společnost se vyvíjí, pečuje o své zdraví, o životní styl, o výživu a pro mnoho Řeků už není tak cool kouřit," dodává.

 

Řekové si se zákazem kouření hlavu nelámou

 

Některé radnice se rozhodly posílit obecní policii, jejíž prioritou je boj proti kouření. V prosinci 2017 se středořecké město Trikala rozhodlo "uhasit cigaretu". Loni v prosinci ho následovalo sousední město Larisa. Letos v březnu starosta druhého největšího řeckého města Soluně Jannis Butaris před tiskem oznámil, že městská policie bude vyměřovat pokuty a přísněji aplikovat protikuřácký zákon. "Jsme jediná země na světě, kde zákony neuplatňujeme, protože se nám nelíbí. Situace se musí změnit, chceme se stát lepším městem," prohlásil.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.