gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

 Traveller.cz

Abzac Hands Up 2019

Abzac Hands Up 2019

Tradiční výroční konference České barmanské asociace v novém kabátě, to je event pojmenovaný jako Abzac hands up, jehož premiérový ročník s datem 2019 se v pátek 12. dubna uskutečnil v brněnském centru CBA Abzac. Celodenní program zahrnoval barmanskou exhibici Grand Prix CBA s dvacítkou nominovaných barmanů z top českých barů, předávání pohárů značek a ocenění za minulou soutěžní sezonu, prezentace VIP osobností a samozřejmě také ochutnávky a workshopy vystavujících partnerů.

 

Od rána až do nočních hodin se v Abzacu prostřídalo přesně 1812 hostů a přátel gastronomie. “Je skvělé, že se brněnské centrum Abzac stává místem setkání lidí z gastronomie. To, že jich přijde tolik, jsme vůbec nečekali. Vážíme si takového zájmu a kvalitu eventu budeme profesně určitě dále posouvat,“ okomentoval návštěvnický zájem prezident CBA Aleš Svojanovský.

 

Tradiční výroční konference České barmanské asociace v novém kabátě

 

Velkému zájmu se pochopitelně těšila vystoupení barmanů v rámci Grand Prix CBA. Nakonec v ní zvítězil barman z pražského baru L’Fleur Jan Šebek se svým short drinkem Wine Street. Ten se skládá ze 3 cl ginu Tanqueray No. 10, 2 cl klarifikované grepové šťávy, 2 cl čajového cordialu a 1,5 cl šampaňského. Koktejl jeho autor ozdobil květem heřmánku a grepovým prachem.

 

barman z pražského baru L’Fleur Jan Šebek

 

Vítězný short drink Wine Street

 

Pro Jana Šebka jde o druhý soutěžní úspěch v krátké době – už na začátku dubna zvítězil v národním kole soutěže Mattoni Grand Drink, díky čemuž bude reprezentovat Českou republiku na červnovém mistrovství světa v míchání nealkoholických drinků v Praze.

 

Pro Jana Šebka jde o druhý soutěžní úspěch v krátké době

 

Je nutné dodat, že Grand Prix CBA byla opravdovou exhibiční přehlídkou schopností mixologů, baristů a teatenderů působících v top českých barech. Prakticky každý z dvacítky soutěžících zaujal použitými surovinami, technikou přípravy nebo příběhem svého drinku. V akci se tak ocitla řada domácích surovin jako kávová kombucha, klarifikovaný bezinkovo-vanilkový cordial, fermentovaný tonik, pivní likér či ledový kvádr vody z šumavského pramene. Z použitých technik se běžnému formátu vymykalo flambování drinku na pánvičce, práce s aeropressem nebo rychlé infuzování v sifonové lahvi.

 

Tradiční výroční konference České barmanské asociace v novém kabátě

 

V průběhu dne na pódiu vystoupilo s prezentacemi na téma “Investice do krásného života“ několik VIP osobností – David Neumann, Zdeněk Kortiš, Petr Kymla, George Němec a Daniel Šmíd – které zvolenou tematickou linku pojaly odlišně. Zatímco David Neumann vyzval zúčastněné persony, aby naučily diváky po jednom flairovém kousku, Zdeněk Kortiš mluvil o investicích do alkoholu a George Němec zase o investicích do člověka samotného. Lektor etikety Daniel Šmíd akcentoval environmentální hledisko při investicích do oděvů a dopad textilní produkce na vodní zdroje.

 

Tradiční výroční konference České barmanské asociace v novém kabátě

 

Součástí programu bylo také tradiční vyhlašování pohárů značek a vítězů kategorií za rok 2018. Pro ocenění si přišli také Barman roku 2018 v kategorii Classic Robert Weis, Barman roku 2018 v kategorii Flair Václav Abraham a Baristka roku 2018 Adéla Mondeková. Cenu Bohumila Pavlíčka za celoživotní přínos gastronomii obdržel František Holík. Prestižního otisku dlaní na bar slávy se dočkali George Němec, Miroslav Řehoř a Robert Weis.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČBA

Fotografie: Michael Lapčík

 

Jste barman/ka a poohlížíte se právě po nové práci? Na GastroJobs.cz najdete aktuální výpis volných pozic.

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.