gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Jak se plní sladký sen: květinová Jarka

Jak se plní sladký sen: květinová Jarka

Tak jako každý obor i sladké umění se stále vyvíjí. A taky podléhá módě. Květiny patří k oblíbeným ozdobám dortů už desítky let, ale jejich vzhled i způsob tvorby je stále dokonalejší. Od pětilistých kvítků jednoduchých růžiček z mléčné modelovací hmoty se tyto ozdoby posunuly k naprosto reálnému vzhledu. Desítky druhů konkrétních květů, větviček a květin vypadají na dortech jako živé, ačkoli jsou z cukrových hmot nebo z čokolády.

 

Ovšem vytvořit takovou krásu chce skutečný um a taky velký a dlouhý trénink. Obojí velmi dobře zná Jarka Šípková, která je v současnosti u nás cukrovou květinovou královnou. Vždyť se jen před několika dny vrátila z mezinárodní soutěže v Londýně, odkud si přivezla zlatou medaili ve své kategorii a celkové  třetí místo!

 

Jarka Šípkovánej naší cukrovkou květinovou královnou

 

Jarko, já jsem tě poprvé zaregistrovala na soutěži Svatební dort roku v roce 2015. Stála jsem náhodou vedle tebe při vyhlašování výsledků soutěže o nejkrásnější cukrovou kytici a tys byla nervózní v očekávání rozhodnutí poroty. A! Ty jsi vyhrála. Podle mého názoru jistě zaslouženě, byť tam byly velice krásné soutěžní exponáty. Kdy a proč jsi začala tvořit cukrové květiny? Tvůj obor je přece úplně jiný.

 

Vystudovala jsem obor prodavačka potravin na obchodní akademii. A taky jsem tuhle profesi dlouhé roky dělala. K dortům jsem se dostala, až když mé děti byly větší a dělala jsem dorty jim, a pak i dětem kamarádek. A protože mě to bavilo, chtěla jsem se zlepšovat, zkoušet nové techniky, dozvídat se víc o celém sladkém oboru.

 

Práce květnové Jarky

 

Takže když tě tenhle druh dekorací začal tolik zajímat, začala ses se dál vzdělávat a jistě jsi absolvovala mnoho odborných kurzů.

 

Modelování cukrových květin byl původně můj velký koníček, který se postupem času změnil v práci na plný úvazek. V průběhu let jsem absolvovala mnoho kurzů, z nejzajímavějších vybírám Modelaci cukrových květin od Allana Dunna (r. 2014), modelaci cukrových květin od Zoe Clark (v témže roce) a kurz květinového dortu od Kelvina Chua (r. 2015) Cukrářskou rekvalifikaci jsem si doplnila v červnu 2017.

 

Práce květnové Jarky

 

V roce 2013 jsem se poprvé zúčastnila zahraniční soutěže Cake International v Londýně, kde jsem získala bronzové ocenění. Soutěže jsem se zúčastnila ještě dvakrát a vyhrála první místo v kategorii cukrových květin v roce 2014 a 2016.

 

Práce květnové Jarky

 

Cukrářských soutěží jsem se zúčastnila i v ČR. V roce 2014 jsem vyhrála první místo v soutěži Svatební dort roku v kategorii modelace cukrových květin a poté ještě jednou v téže kategorii v lednu 2015. Od roku 2015 jsem se soutěží začala účastnit jako porotce. Poprvé v listopadu 2015 na Cukrářském festivalu v Jihlavě a poté i rok následující. Od roku 2016 jsem porotkyní na Cake Festival Poland, kde jsem také prezentovala svou práci.

 

Naučila ses nádherné umění. Ale nenecháváš si své znalosti jen pro sebe. Sama jsi začala školit a pořádáš kurzy pro zájemce jak profesionály, tak amatéry. Kde tě najdou a co všechno se u tebe mohou naučit?

 

Kurzy pořádám nejčastěji  v Praze zájemcům na přání. Ale jinak jezdím po celé republice a občas i na Slovensko, či do Rakouska. Nejprve jsem začala s kurzy modelování cukrových květin, v poslední době jsem se zaměřila i na modelování květin z plastické čokolády a také figurek. A chystám kurzy na tvoření celých dortů. Plánované kurzy najdou zájemci na mých webových stránkách a tam si také mohou domluvit další kurzy na jiných místech a s jinými tématy.

 

Práce květnové Jarky

 

Práce květinové Jarky

 

Aha, takže už neučíš jen květiny, ale i cukrové figurky?


Květiny mě baví, ale chci jít pořád dál a učit se něco nového. Nejprve jsem v lednu 2017 absolvovala kurz postavy u La Belle Aurore a dvoudenní kurzy anatomické postavy v říjnu 2018 u Tatiany Kryachko a v lednu 2019 u Denise Zueva. Už před 3 lety jsem začala učit modelování různých pohádkových a ženských postav.

 

Práce květinové Jarky

 

Práce květinové Jarky

 

Já jsem u tebe nedávno absolvovala kurz tvorby čokoládových květin a mohu za sebe říct, že se mi moc líbilo, jak jednoduše a srozumitelně jsi vše vysvětlovala. Určitě bych se u tebe ráda naučila  další sladké techniky. Děkuju za školení a hlavně za tento rozhovor. A přeju ti další a další úspěchy. Nepatří jen tobě, ale díky tobě se zlepšuje i celá česká cukrařina. Můžeme tedy očekávat i další oceněné Čechy z mezinárodních soutěží.

 

Jarka je dalším příkladem, že když člověk něco skutečně chce dokázat a jde si za tím, učí se, maká, dře, bez ohledu na překážky, dosáhne úspěchu. Přeju vám hodně sil na cestě za vaším štěstím.
Vaše Lucie

Naše Lucie

 

Jste cukrář/ka a poohlížíte se právě po práci? Na GastroJobs.cz najdete aktuální výpis volných pozic.

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.