gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

V hotelech přibylo domácích hostů i Číňanů

V hotelech přibylo domácích hostů i Číňanů

ČTK: Domácích turistů se v tuzemských hotelech, penzionech a kempech loni poprvé ubytovalo víc než deset milionů, odhaduje agentura CzechTourism. Počet českých hostů přitom rostl téměř dvakrát rychleji než zahraničních turistů. Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že loni ledna do září výrazně přibylo především návštěvníků z Číny, kterých přijelo o 26 procent meziročně víc a poprvé jich bylo víc než ruských turistů.


"Očekáváme, že rok 2018 bude opět rekordním, a to co se příjezdů zahraničních i domácích turistů týká. Za první tři čtvrtletí loňského roku se v České republice ubytovalo 8,1 milionu zahraničních turistů, což bylo o 4,7 procenta více než ve stejném období roku předchozího," uvedla mluvčí agentury CzechTourism Renata Kasalová.

 

Rok 2018 bude opět rekordní


Mění se také skladba zahraničních turistů. Dál výrazně přibývá návštěvníků z Číny, kterých od ledna do září přijelo o 26 procent meziročně víc a jejich počet v ČR za celý rok tak poprvé výrazně přesáhne půl milionu.


"Zaznamenali jsme enormní nárůst čínských turistů, jak v Praze, tak zejména v Brně, kde se jich vloni ubytovalo sedmkrát více než v roce 2017. Po Praze chtějí čínští turisté navštívit i jiná místa v ČR a do Brna jezdí převážně business klientela," řekl ředitel hotelové sítě Orea Hotels & Resorts Gorjan Lazarov. 

 

Číňané objevili Brno


Za první tři čtvrtletí loňského roku do ČR přijelo 480.000 turistů z Číny. Číňanů je tak poprvé víc než Rusů, kterých přijelo 413.000 při růstu o 2,3 procenta. Němců přibylo o 4,3 procenta na 1,5 milionu korun. Nizozemců přijelo o 6,7 procenta víc, Poláků o 8,4 procenta a Ukrajinců o 45 procent víc.


Rostly také příjezdy domácích turistů. Za první tři čtvrtletí jich do ubytovacích zařízení přijelo 8,7 milionu, což bylo o 8,5 procenta více než ve stejném období předchozího roku. "Dohromady dokonce o něco více než za celý rok 2015. Za rok 2018 tak příjezdy domácích turistů do hromadných ubytovacích zařízení pravděpodobně překonají hranici deseti milionů," dodala Kasalová.

 

Přibývá i domácích hostů

 

Z menších trhů loni podle statistiků výrazně přibylo turistů ze Spojených arabských emirátů, a to o téměř 18 procent, a z Tchaj-wanu o 19 procent.

Zdroj:ČTK

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.