gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Restaurace o Vánocích: klasika, ale i šneci a mušle

Restaurace o Vánocích: klasika, ale i šneci a mušle

ČTK: Součástí vánoční nabídky, kterou každoročně chystají pražské restaurace, je nejen tradiční rybí polévka a česká kuchyně, ale také šneci nebo mušle. Slavnostní večeři si zájemci mohou dopřát v ceně od několika set do několika tisíc korun. Někteří provozovatelé přes svátky zvednou ceny, zjistila ČTK.

 

Tradiční tříchodové vánoční menu připravila například restaurace Terasa U Prince. Na úvod nabídne staročeskou krémovou rybí polévku, následují vídeňský řízek nebo smažený třeboňský kapr s bramborovým salátem a na závěr domácí perník s marinovanou švestkou.

 

Terasa U Prince

 

Naopak šéfkuchař restaurace Alcron Roman Paulus připravil pro Štědrý večer speciální sedmichodové menu. Obsahuje tatarák z kapra, foie gras, rybí polévku, mušle sv. Jakuba, kachní prsa na medu, následuje hovězí svíčková a menu uzavírá rozmarýnový mousse. "Nabízíme tato jídla formou bufetu pro hosty, kteří hledají něco netradičního. Jak se v průběhu roku vyvíjí skladba jídel, tak se vyvíjí i toto menu. Historicky jsme ho měli tradičnější, ale letos jsme se rozhodli pro změnu," řekl ČTK šéfkuchař Paulus. "Podle rezervací to vypadá, že hosté přijdou. Najdou u nás klasickou vánoční večeři i něco netradičního," dodal.

 

Restaurace Alcron

 

Netradiční skladbu jídel chystají i další podniky. Nově otevřená restaurace Christmas na vánoční večer chystá vedle kapra s bramborovým salátem z fialových brambor také zapečené šneky, steak z tuňáka, houbového kubu, rybí polévku a další speciality.

 

Restaurace Christmas

 

Šéfkuchař restaurace V Zátiší připravil na prosinec dvě vánoční menu. Z českého mohou zájemci ochutnat kulajdu s hříbky, zvěřinovou paštiku nebo husu s vánočním kubou. Mezinárodní kuchyně nabídne dýňovou polévku s koriandrovým olejem, foie gras s perníkem a ovocným kompotem, srnčí filet s celerovými pyré a mnoho dalšího.

 

Tradiční kulajda s hříbky a křepelčím vajíčkem v Zátiší

 

V zámecké restauraci hotelu Chateau St. Havel sváteční menu zahrnuje hovězí roastbeef, kapří hranolky s čočkovým salátem, vánoční šneky v tomatové omáčce, rybí polévku s kroketou z jiker a mlíčí, panenku z divočáka na celerové placce s omáčkou ze smržů, pečeného candáta s kostkou lososa, houbovým kubou nebo koprovou omáčkou.

 

Zámecká restaurace Chateau St. Havel

 

Vánoční menu malostranské restaurace Konírna ve dnech 23. až 25. prosince obsahuje šnečí hody. Na Štěpána nebude v nabídce chybět pečená kachna.

 

Restaurace Konírna


Ceny svátečního večera se liší podle nabídky pokrmů i prostředí. Zatímco v hotelu Alcron přijde vánoční menu na 5.200 korun na osobu, v restauraci Home by Unic, kde pro ty, kdo neholdují rybím pokrmům, připravili jelení hřbet a na závěr solenou čokoládu se zmrzlinou, zaplatí host 1.600 korun.

 

Home by Unic

 

Sváteční menu nabízející 24. prosince v Corinthia Hotel mimo jiné guláš z divočáka s karamelizovanou cibulkou a bramborovými knedlíky, filet z lososa v krémové estragonové omáčce s rýží basmati nebo zeleninové lasagne z cuket a lilku s tomatovou omáčkou s čerstvou bazalkou stojí 1.735 na osobu.

 

Restaurace the Grill v hotelu Corinthia Prague

 

V některých restauracích, jako například U Vejvodů či Švejk U Zeleného Stromu (opravdu v názvu píšou velká písmena na začátku všech slov), podle informací ČTK plánují od 22. prosince do 5. ledna zejména kvůli očekávanému zájmu turistů zvýšit ceny.

Zdroj: ČTK

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.