gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Hoteliér Donald Trump

Hoteliér Donald Trump

O pětačtyřicátém prezidentovi Spojených států čteme nebo slyšíme v podstatě denně. Donalda Trumpa jako politika většina z nás tedy dobře zná a názory na jeho kroky se pochopitelně rozcházejí, od bezvýhradné podpory k vyloženému odporu. Napadlo vás ale někdy, jak málo vlastně víme o Donaldu Trumpovi jako podnikateli v hotelnictví a gastronomii, tedy vlastně jako o našem “kolegovi”?

 

Už v době svých univerzitních studií Donald Trump nastoupil do realitní branže v newyorské firmě svého otce, jejíž vedení později převzal. Jeho prvním hotelovým projektem, na základě jednání a podpisu smlouvy se společností Hyatt v roce 1978, se stala rekonstrukce a přestavba starší budovy na hotel Grand Hyatt v New Yorku, na prestižní manhattanské adrese v těsném sousedství nádraží Grand Central Terminal. Svůj poloviční podíl v hotelu, který má dnes 1 306 pokojů (čímž se vysvětluje, proč americkým klientům u nás připadá všechno malé) nakonec, v roce 1996, Trump Hyattu odprodal.

 

V té době ale už provozovala společnost Trump Hotels celosvětovou síť (část hotelů je dnes v rámci frenčíz řízena jinými subjekty, takže v kmenovém portfoliu Trump Hotels zůstává osm hotelů v USA, dva v Kanadě, jeden v Panamě a tři na Britských ostrovech; některé z nich Donald Trump nejen provozuje, ale i vlastní).

 

Dalším newyorským hotelem, který byl po jistou dobu součástí Trumpova impéria, byl ikonický Plaza Hotel, historická stavba z roku 1907. K investici ve výši 400 milionů dolarů tehdy Donald Trump podotkl: “Nepořídil jsem nemovitost, ale umělecké dílo. Je to pro mě Mona Lisa. Poprvé v životě jsem uzavřel obchod, který nemusí být výhodný. Pořizovací cena je totiž neospravedlnitelná, bez ohledu na to jak úspěšný celý projekt nakonec bude.” Generální ředitelkou hotelu se stala zlínská rodačka Ivana Trumpová, sama pak řídila rozsáhlou renovaci. A ačkoliv o jejím osobním vkusu panují jistě pochybnosti, odborníci se shodují, že v tomto případě šlo o překvapivě zdařilou práci.

 

Silueta Chicaga s budovou Trump Tower (vlevo)

 

Hotel Plaza vlastně docela dobře známe i u nás, a to jako dějiště filmu Sám doma 2! Hlavní hrdina Kevin byl sice Ztracen v New Yorku, ale v hotelové lobby se s ledovým klidem poptal na cestu k recepci samotného majitele. Několikavteřinová scéna s Donaldem Trumpem dávala ve své době pochopitelně smysl téměř výhradně americkému divákovi.

 

 

Nejsledovanějším Trumpovým hotelovým projektem byla přestavba historické poštovní budovy Old Post Office and Clock Tower, původně z let 1892-1899, na Trump International Hotel Washington, D.C. Po svém otevření na podzim loňského roku hotel nabízí ubytování ve 263 pokojích, pohoštění v restauraci BLT Prime šéfkuchaře Davida Burkeho a v baru Benjamin Bar and Lounge, dále wellness služby, jejichž koncept svým jménem zaštítila prezidentova dcera, tedy The Spa by Ivanka Trump.

 

Hotely samozřejmě tvoří jen část Trumpova impéria, americký prezident (oficiálně teď vlastně jeho děti, ale co si budeme namlouvat, však to známe i od nás) obhospodařuje také rozsáhlé vinice, vlastní golfové rezorty (např. ve Skotsku, k pramalé radosti domorodců) a především kancelářské prostory a luxusní byty. Třeba v jeho proslulé Trump Tower v New Yorku, kde má prezident i trvalé bydliště a zajímavé sousedy (třeba Bruce Willise nebo svého času Michaela Jacksona).

 

Trump Tower v New Yorku

 

Tenhle mrakodrap a jeho zařízení se těžko slovy popisuje, pokud Vás zajímají detaily, podívejte se na jeden díl seriálu skvělého českého popularizátora kvalitní architektury Adama Gebriana.

 

Svou agresivní a “kreativní” obchodní politikou (včetně řízených bankrotů ve chvílích, kdy se to prostě hodilo) stejně jako zarputilou povahou a jistou bezohledností si Donald Trump vytvořil řadu nepřátel. Ale i ten největší z nich musí uznat, že jeho byznys vcelku šlape...

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.