gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Nelegální pěstírna uzavřena. Šlo o mungo klíčky!

Nelegální pěstírna uzavřena. Šlo o mungo klíčky!

ČTK: Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) uzavřeli nelegální výrobnu mungo klíčků v Praze Šeberově. Podnikatel v ulici Za Rybníčky podomácku pěstoval klíčky v rodinném domě a částečně i v nákladním prostoru dodávky. Informoval o tom dnes mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

 

"Výrobce klíčků musí pro schválení výrobny dozorovým orgánem projít kontrolou a vyhovět řadě požadavků právních předpisů. Ty souvisejí se splněním specifických mikrobiologických kritérií pojících se s pěstováním této potraviny náchylné ke kontaminaci bakteriemi," uvedl Kopřiva. Výrobna v ulici Za Rybníčky ale potřebná schválení neměla.

 

Tak to ne, holoto, ani mungo klíčky si doma načerno pěstovat nebudete ?

 

Podmínky pro pěstování klíčků zákon zpřísnil, protože jde o potraviny náchylné ke kontaminaci bakteriemi, například bakterií Escherichia coli, která může způsobit závažné střevní potíže. "Taková epidemie zasáhla Německo v roce 2011, kde se klíčky s nebezpečnými bakteriemi dostaly ke konečnému spotřebiteli a způsobily celkem 50 úmrtí," uvedl Kopřiva.

 

Provozovatel nelegální pěstírny musel zlikvidovat přes 500 balíčků klíčků po 150 gramech vlastní výroby, 23 pětikilogramových balení klíčků neznámého původu a 41 nádob s naklíčenými mungo fazolkami, každá vážila asi šest kilogramů. Inspekce zahájí s pěstitelem řízení o uložení pokuty.

Zdroj: ČTK

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.