gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Věděli jste? Proč v Asii jedí hůlkami

Věděli jste? Proč v Asii jedí hůlkami

Přemýšleli jste někdy o tom, proč v západní kultuře používáme k jídlu téměř výhradně vidličky a nože, zatímco v řadě asijských zemí se strávníci neobejdou bez tradičních hůlek? Odpověď není jednoznačná a teorie se různí, nejpravděpodobnějším vysvětlením je rozdíl v přípravě jídla obecně.

 

V zásadě ve všech civilizacích se k podávání a porcování jídla, mimo rukou, používal nejprve nůž. Stejný nůž, který předtím posloužil k lovu. Do úst se potrava vkládala na jeho špičce. Mimochodem, v Evropě jsme si s nožem u stolu vystačili až do časů renesance, teprve tehdy se začíná objevovat užitečný pomocník v podobě vidličky.

 

S hůlkami se to musí umět ?

 

V Asii, a především ve staré Číně, se překvapivě dříve než s hůlkami setkáváme s použitím lžíce, pravděpodobně díky oblibě polévek a společných jídel připravovaných ve velkých nádobách a samozřejmě také ve spojitosti s konzumací rýže. Kvůli nedostatku dřeva na otop se všechny ingredience, včetně masa, krájely na malé kousky ještě před tepelným zpracováním, aby se vaření urychlilo. Oč bylo v kraji méně dřeva, o to bylo více bambusu. Hůlky z něj se používaly původně jen k míchání a vytahování kousků jídla z rozpáleného oleje nebo vařící vody (údajně už před 7 000 lety), ale lidé si rychle uvědomili, že mohou posloužit vlastně jako prodloužené prsty přímo u stolu.

 

A když umění jídla s hůlkami zvládnete, můžete u stolu ohromit ostatní ?

 

První zmínky o použití hůlek při jídle pocházejí z období kolem roku 1500 před naším letopočtem. Jejich velkým propagátorem byl prý slavný filozof Konfucius. Sám nejedl maso, ale věřil, že ani ostatním by nůž při jídle neměl připomínat, že kvůli jejich plným žaludkům muselo zemřít zvíře. Hůlky se mu v tomto ohledu zdály být neškodné.

 

V 5. století našeho letopočtu se hůlky rozšířily z Číny do Koreje, Vietnamu a Japonska. Podle legendy je tam s sebou přinesli buddhističtí mniši, kteří si hůlky oblíbili, protože jejich používání prospívá smyslové (především hmatové a zrakové) koordinaci.

 

Nakonec Japonec ❤

 

Jednorázové hůlky vymysleli v Japonsku v roce 1878. Kromě bambusu se dnes k jejich výrobě používá i dřevo, nerez nebo dokonce plasty. Ať už to s hůlkami umíte jako rodilý Číňan nebo se teprve učíte, pamatujte na dvě důležité zásady: hůlky se do misky s jídlem nikdy nezapichují svisle (protože to připomíná pohřební hostinu) a ukazovat při hůlkami na ostatní se považuje za vrcholně nezdvořilé.

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.