Světová gastro elita roku 2025

Na letošním slavnostním ceremoniálu The World’s 50 Best Restaurants 2025, který se konal 19. června v italském Turíně, se představily restaurace z 22 regionů pěti kontinentů. Ze 100 nominovaných se padesátka probojovala do výběru díky hlasům více než 1 000 odborníků.
Tři nejvyšší příčky obsadili:
1. místo: Maido (Lima, Peru)
2. místo: Asador Etxebarri (Atxondo, Španělsko)
3. místo: Quintonil (Mexico City, Mexiko)
Kromě hlavního žebříčku byly uděleny i speciální ceny. Restaurace Potong z Bangkoku získala ocenění „Highest New Entry“, Khufu’s z Káhiry byla označena jako „One to Watch“ a zvláštní uznání si odnesly také týmy za výjimečnou cukrářskou práci a sommeliérské umění.
1. Maido – nejlepší restaurace světa 2025
Šéfkuchař Mitsuharu „Micha“ Tsumura v Maidu povýšil nikkei – tzn. fúzi peruánské a japonské kuchyně – do světové kulinářské sféry. Restaurace, kterou založil před 16 lety, se etablovala díky degustačnímu menu, kde se potkávají japonské techniky a lokální peruánské ingredience – od paiche (říční ryba) až po asado de tira nitsuke.
2. Asador Etxebarri – víno a oheň z Baskicka
Tato španělská restaurace ve vesničce Atxondo uplatnila opět svůj typický styl – vysoké kulinářské umění založené na vynikajících grilovaných surovinách. Díky druhému místu v kategorii nejlepší světový podnik ve druhém ročníku po sobě potvrzuje svoji kontinuitu s vysokou kvalitou.
Mohamed Benabdallah, zdejší sommelier, byl zároveň oceněn jako World’s Best Sommelier 2025.
3. Quintonil – moderní mexická gastronomie
Pod vedením šéfkuchaře Jorge Vallejíre nabízí Quintonil kulinářský zážitek s důrazem na mexické suroviny z celé země. Díky tomu obsadila celkové třetí místo a zároveň se stala nejlepší restaurací Severní Ameriky.
Quintonil reflektuje obyčejné i prémiové suroviny – od běžně používané chilli papričky až po pokročilé techniky fermentace a tvorbu salsy či mole omáček.
Letošní výběr 50 nejlepších restaurací světa 2025 přinesl vítěze, kteří ctí lokální kuchyni, v kombinaci s inovativními technikami, elegancí a hlubokým respektem k surovinám a komunitám. Maido z Peru poprvé převálcovalo evropské standardy a vytyčilo cestu pro světovou gastronomii se silným lidským sdělením. Etxebarri a Quintonil dokládají, že i gril a papričky májí co říct na světové scéně. Španělsko si upevnilo pozici nejlepší evropské kuchyně a špičkového řemeslného sommeliérství.
Redakce GastroJobs.cz, zdroj: theworlds50best.com fotografie: maido.pe, asadoretxebarri.com, quintonil.com