Gastroholik.cz

Světová gastro elita roku 2025

Světová gastro elita roku 2025

 

Na letošním slavnostním ceremoniálu The World’s 50 Best Restaurants 2025, který se konal 19. června v italském Turíně, se představily restaurace z 22 regionů pěti kontinentů. Ze 100 nominovaných se padesátka probojovala do výběru díky hlasům více než 1000 odborníků.

Tři nejvyšší příčky obsadili:

1. místo: Maido (Lima, Peru)   

2. místo: Asador Etxebarri (Atxondo, Španělsko) 

3. místo: Quintonil (Mexico City, Mexiko)  

Kromě hlavního žebříčku byly uděleny i speciální ceny. Restaurace Potong z Bangkoku získala ocenění „Highest New Entry“, Khufu’s z Káhiry byla označena jako „One to Watch“ a zvláštní uznání si odnesly také týmy za výjimečnou cukrářskou práci a sommeliérské umění.

1. Maido – nejlepší restaurace světa 2025

Šéfkuchař Mitsuharu „Micha“ Tsumura v Maidu povýšil nikkei – tzn. fúzi peruánské a japonské kuchyně – do světové kulinářské sféry. Restaurace, kterou založil před 16 lety, se etablovala díky degustačnímu menu, kde se potkávají japonské techniky a lokální peruánské ingredience – od paiche (říční ryba) až po asado de tira nitsuke.


Mitsuharu Tsumura


2. Asador Etxebarri – víno a oheň z Baskicka

Tato španělská restaurace ve vesničce Atxondo uplatnila opět svůj typický styl – vysoké kulinářské umění založené na vynikajících grilovaných surovinách. Díky druhému místu v kategorii nejlepší světový podnik ve druhém ročníku po sobě potvrzuje svoji kontinuitu s vysokou kvalitou.

Mohamed Benabdallah, zdejší sommelier, byl zároveň oceněn jako World’s Best Sommelier 2025.


Etxebarri


3. Quintonil – moderní mexická gastronomie

Pod vedením šéfkuchaře Jorge Vallejíre nabízí Quintonil kulinářský zážitek s důrazem na mexické suroviny z celé země. Díky tomu obsadila celkové třetí místo a zároveň se stala nejlepší restaurací Severní Ameriky.

Quintonil reflektuje obyčejné i prémiové suroviny – od běžně používané chilli papričky až po pokročilé techniky fermentace a tvorbu salsy či mole omáček.

Quintonil

 

Letošní výběr 50 nejlepších restaurací světa 2025 přinesl vítěze, kteří ctí lokální kuchyni, v kombinaci s inovativními technikami, elegancí a hlubokým respektem k surovinám a komunitám. Maido z Peru poprvé převálcovalo evropské standardy a vytyčilo cestu pro světovou gastronomii se silným lidským sdělením. Etxebarri a Quintonil dokládají, že i gril a papričky májí co říct na světové scéně. Španělsko si upevnilo pozici nejlepší evropské kuchyně a špičkového řemeslného sommeliérství.

Best50

Redakce GastroJobs.cz, zdroj: theworlds50best.com fotografie: maido.pe, asadoretxebarri.com, quintonil.com

 

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.