gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

F. Vracovský: Bez dobré party to v Gastru nejde

F. Vracovský: Bez dobré party to v Gastru nejde

Často slyším nebo čtu nejrůznější názory na to, která z věcí je pro Gastronomii* tou nejdůležitější. Občas, s humorem založeným na realitě, odpovídám, že je to kalkulačka. Bez ní se nedá dělat žádný byznys.

 

Důležitý je samo sebou i prozákaznický postoj. Bez lidí, kteří k nám přicházejí utratit svoje prachy, by podnikání v oboru ztratilo smysl. Řekl bych ovšem, že tahle položka už se nám pomalu (ale jistě) dostává do krve. Nebylo tomu tak vždycky. V éře socialistických podniků veřejného stravování byl často host jen objekt k "oholení". Musela dorůst celá nová generace nezatížená tímto nešvarem. No, a dneska už zase máme své zákazníky rádi. I tak je ovšem spokojený zákazník hlavně prostředkem k tomu, aby byla výše zmíněná kalkulačka "spoky" (= spokojená, pozn. GastroJobs.cz).

 

Ilustrační fotografie, zdroj: Canva

 

Gastronomie by také nemohla fungovat bez dobrých surovin. Z houna bič neupleteš. Ta pravá chálka se bez nich vytvořit nedá. Nejde přeci jenom o to nenechat hosta umřít hladem nebo žízní, ale taky o to, aby mu chutnalo. Ještěže máme své oblíbené farmáře, vinaře, sládky… Kalkulačka tak může opět vrnět blahem.

 

Ilustrační fotografie, zdroj: Canva

 

Jenže tohle všechno je pohled šéfů, majitelů apod. A každý šéf nebo majitel by byl v pytli bez svého personálu. Co nás, zaměstnance, nutí do toho trávit dny, noci, svátky a spoustu dalšího volného času na "svých pozicích"? Peníze? Jasně, ale ty se přece dají vydělat i jinak.

 

Ilustrační fotografie, zdroj: Canva

 

Sám jsem často psal o tom, nakolik nás láká určitá svoboda spočívající v tom, že naše práce není jen o robotickém pohybu osm a půl hodiny denně. To my si radši zajdeme na "šestnáctku", sprintujeme na place či v kuchyni, necháme si nadávat od opilců, rejpou do nás blbci, pálíme a řežeme si prsty... A ještě se u toho dokážeme usmívat, i když máme doma starosti, bolí nás nohy nebo hlava a není nám dvakrát dobře na duši ani po těle.

 

Ilustrační fotografie, zdroj: Canva

 

Takže proč? Osobně si myslím, že hlavně proto, že (když si to sedne) jsme zkrátka rodina. Může stokrát zuřit válka mezi placem a kuchyní, ale svýho pingla si odkrouhnu sám a naše servírky nám do jináče taky nikdo od vedle přivádět nebude!

 

Ilustrační fotografie, zdroj: AI

 

Nevím, jestli jste to taky zažili, ale v kuchyni s tou nejlepší partou jel člověk poslepu i ty největší bomby a nejvíc toho během kšeftu nakecala kasa. Když se "zadaří", můžete se zhádat se do krve a titulovat svoje kolegy tak, že to sem ani nemůžu napsat, protože ještě nebylo deset večer. Ale když z toho pak vybruslíte, v kuchyni je tma a sedíte na baru, je zase všechno v pořádku. 

 

Ilustrační fotografie, zdroj: Canva

 

Víte, že jeden za druhým můžete přijít ve tři ráno a nenechá vás stát pod oknem. Rozdělí se s vámi o poslední košili. Nebo třeba o radost. A když na to přijde, sdílíte spolu i bolesti.

 

Jestli tohle není rodina - tak nevím. A rodina, to je přeci to nejdůležitější, co máme.

 

Díky a ahoj

Váš Filip

Filda

Text: Filip Vracovský, fotografie: Canva, AI

 *Už dříve jsme si všimli, že Filip zásadně píše "Gastronomie" s velkým "G". Původně jsme to měli za pravopisnou chybu, než jsme si uvědomili, že jde o vyjádření zvláštního vztahu k osobě či věci. Počínaje tímto článkem jsme se tedy rozhodli tento způsob zápisu respektovat. Red. GastroJobs.cz

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.