gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Týral hvězdný šéfkuchař personál, nebo je vše jinak?

Týral hvězdný šéfkuchař personál, nebo je vše jinak?

V poslední době se často mluví, píše i natáčí o tom, že prostředí gastronomie (zejména tě špičkové) je vysoce stresující, nepřátelské, vyčerpávající a na hony vzdálené představám laické veřejnosti. Módním se v této souvislosti stalo používání výrazu "toxické", kterým se dá ovšem označit cokoliv, co není účastníkům právě příjemné. Až donedávna přitom převažoval názor, že oběťmi jsou všichni, kdo v oboru pracují - od šéfkuchařů po poslední myčku nádobí. Že sice všichni trpí přepracováním, mají sklony k závislostem a léčí se s depresemi, ale jinak jsou na tom vlastně všichni stejně. Jde přece o týmovou práci, že.

 

Jako blesk z čistého nebe proto zapůsobil článek v květnovém vydání známého německého týdeníku Der Spiegel, kde zaměstnanci restaurace hvězdného šéfkuchaře Christiana Jürgense obvinili svého šéfa z dlouhodobého sexuálního nátlaku, šikany a ponižování. Text vyšel s titulkem, který si nabral žádné servítky: "Ruce v rozkroku a psychohrátky" (nachází se v placené části webu Spiegel.de).

 

Text vyšel s titulkem, který si nabral žádné servítky

 

Přes 20 současných a bývalých podřízených se Spiegelu svěřilo, že je v kuchyni Jürgens osahával, a to i v rozkroku ("zepředu i zezadu"), vynucoval si objetí nebo dělal sexuální narážky. Jedné stážistky se údajně vyptával na její sexuální zkušenosti. Bývalý sommelier uvedl, že od šéfkuchaře dostal facku, jiný někdejší zaměstnanec prý pravidelně vídal kolegyně po směně plakat v zázemí.

 

Jürgens pracoval jako šéfkuchař restaurace Überfahrt pětihvězdičkového hotelu  Seehotel Überfahrt v bavorské obci Rottach-Egern od roku 2008. Od roku 2013 se mu přitom dařilo pro podnik vždy získat tříhvězdičkové ocenění od Michelina, naposledy letos v březnu. 

 

 Jürgens pracoval jako šéfkuchař restaurace Überfahrt pětihvězdičkového hotelu Seehotel Überfahrt v bavorské obci Rottach-Egern od roku 2008

 

Christian Jürgens všechna obvinění rezolutně popřel, majitelé hotelu s ním ovšem okamžitě po zveřejnění článku rozvázali spolupráci. V létě v prostorách restaurace probíhaly různé jednorázové akce včetně pop-upu věhlasného čínsko-vietnamsko-německého restauratéra a šéfkuchaře The Duc Nga. Aktuálně je provoz přerušen a připravuje se nový koncept.

 

Proč o tom píšeme teď, když se vše "provalilo" už v květnu? Dnes totiž různé německé zpravodajské servery zveřejnily zprávu, podle které mnichovské státní zastupitelství uzavřelo předběžné řízení. Žádné nezákonné jednání se neprokázalo. Stíhání Christiana Jürgense skončilo a další mu nehrozí. 

 

Ilustrační fotografie

 

Po všem tedy zůstává jen hořká pachuť. Nikdo, kromě zúčastněných osob, už se asi nedozví, co se přesně stalo. O Jürgensovi si mnozí stejně budou i nadále myslet, že je, s odpuštěním, prasák. Jiní zase budou mít jasno v tom, že se jeho zaměstnanci a zaměstnankyně spikli, aby ho zničili nebo z něj tzv. vytřiskali prachy. Majitelé restaurace si možná budou vyčítat, že zbytečně přišli o hvězdného šéfkuchaře - i když jim vlastně nic jiného nezbývalo.

 

My si z toho bereme ponaučení v tom smyslu, že časy se mění. Co se mohlo kdysi zdát normální nebo neškodné, je dnes považováno za zločin nebo aspoň hrubost. Často na našich stránkách, Facebooku či Instagramu žertujeme o tom, že v gastru máme všichni práh citlivosti nastavený jinak než zbytek populace. Ono to asi ani jinak nejde. Ale o tom, kde je ta správná hranice, nastal čas diskutovat. Přinejmenším. Souhlasíte?

 

Ilustrační fotografie

Redakce GastroJobs.cz, zdroje: spiegel.de, wikipedia.de, fotografie: Seehotel Uberfart, reprofoto spiegel.de, AI, Canva

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.