gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Pokuty pro Instagram a OSA jsou znovu na stole

Pokuty pro Instagram a OSA jsou znovu na stole

Nejvyšší správní soud (NSS) vrátil Krajskému soudu v Brně případ pokuty 20 milionů korun, kterou vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) autorskému svazu Intergram za zneužití dominantního postavení. Krajský soud letos v červnu pokutu zrušil a případ vrátil antimonopolnímu úřadu k novému projednání, ten podal kasační stížnost k NSS. Rozhodnutí je dostupné na úřední desce NSS. Za stejný postup potrestal ÚOHS i autorský svaz OSA, ten dostal pokutu 10,7 milionu korun.

 

Úřad potrestal Intergram za to, že od roku 2009 do roku 2014 vyžadoval po hotelech a dalších poskytovatelích ubytování platby za přijímače na pokojích, aniž by zohledňoval, zda byl pokoj obsazený nebo prázdný. Požadoval tak od provozovatelů ubytovacích zařízení platbu odměn i z neobsazených pokojů, "v nichž prokazatelně k užití dotčených práv nemohlo dojít," uvedl v prosinci 2020 ÚOHS po svém prvostupňovém rozhodnutí.

 

Plenární sál NSS, foto NSS

 

Intergram podal proti rozhodnutí rozklad, ten ale v červnu 2021 předseda ÚOHS Petr Mlsna zamítl a svaz tak musel pokutu zaplatit. Instagram se pak bránilpodáním správní žaloby ke Krajskému soudu v Brně, který jeho argumenty vyslyšel a letos v červnu pokutu zrušil.

 

Krajský soud dospěl k závěru, že antimonopolní úřad vůbec neměl pravomoc ve věci rozhodovat, protože na autorské poplatky se vztahuje autorský zákon a rozhodování tak spadá do pravomoci ministerstva kultury.

 

Hotelový pokoj, fotka AI

 

Se závěry krajského soudu ale Nejvyšší správní soud nesouhlasí a ve své argumentaci odkazuje na předchozí rozhodnutí NSS i na rozhodnutí Soudního dvora EU. Potvrzuje sice argument krajského soudu, že Intergram mohl být pokutován ministerstvem kultury, ale pouze v rozsahu autorského zákona. "Z pohledu hospodářské soutěže mohl platby autorských odměn zkoumat pouze ÚOHS. Ten měl pravomoc prověřovat, zda Intergram jakožto kolektivní správce nezneužil své dominantní postavení v oblasti hospodářské soutěže," uvedl soud v odůvodnění.

 

Identicky krajský soud i NSS rozhodly už dříve v případě autorského svazu OSA. NSS minulý týden zrušil rozsudek krajského soudu a případ mu vrátil k opětovnému posouzení stejně jako v případě Intergramu. "Věřím, že Krajský soud rozhodnutí ÚOHS a jím uloženou pokutu v novém řízení zruší. Rozhodnutí NSS pouze stanovuje rozsah kompetencí dozorových orgánů. Nic to nemění na faktu, že OSA své tržní postavení nijak nezneužíval. Máme pro to dostatek silných argumentů," uvedl v komentáři pro ČTK Roman Strejček, předseda představenstva OSA.

 

Spravedlnost, foto AI

 

Krajský soud v Brně musí nyní oba případy znovu posoudit a vzít přitom v potaz právní stanovisko NSS.

Redakce GastroJobs.cz, zdroj: ČTK, fotografie: ilustrační vytvořené AI nebo pod veřejnou doménou

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.