gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

F. Vracovský: Kuchaři jako televizní hvězdy

F. Vracovský: Kuchaři jako televizní hvězdy

Nevím jak vy, ale já mám jako pravidelný Večerníček některý z dílu "nováckého" seriálu Hospoda. Myslím si, že geniálnější zachycení takovéhle "lidovky" z devadesátých let se nikomu jinému nepovedlo. Mám dojem, že se štamgasty jsem musel sedávat u jednoho stolu nebo jim minimálně podstrojovat.

 

Na rozdíl od Kachny v geniálním podání Josefa Dvořáka jsem si ale nikdy nesplnil sen kočovat s cirkusem.

 

Josef Dvořák ovšem neztvárnil jenom v tričku a džínách pobíhajícího Kachnu mezi štamgasty. Pravidelně se v reprízách na televizní obrazovky vrací rovněž Sváťa Kuřátko. Rozpaky Kuchaře Svatopluka na mě vždycky dýchnou atmosférou časů mého učení. Vybavení kuchyní, celá škála postaviček motajících se kolem hotelů a restaurací, i příběhy samotné, byť protknuté odkazem budovatelů socialismu, snad prožil každý z nás. A ano, piva se tehdy na provozech pilo dost:

 

 

O tom, že kuchyně není žádné leháro věděl své i žoviální kuchař Muraško v podání Karla Augusty a příběhu Holky na zabití:

 

 

Karel Augusta si zahrál rovněž skvělého záporáka "pingla" v dvojici filmů o Kamarádech do deště. A ano, i takové postavy člověk kolem sebe v oněch časech potkával. Spousta lidí si díky podvůdkům, kšeftům a šizení zákazníků dokázala celkem slušně „narejžovat“. Pomsta ovšem bývá sladká:

 

 

Putování po našich televizních kuchyních bych zakončil v kruhu. Hospoda samozřejmě není spojená jen s legendárním Kachnou. Oživuje ji celá plejáda postaviček vystřižených z té doby. Takový je i Jarda Dušek v podání Petra Nárožného. Pronajímatel podniku a Kachnův zaměstnavatel. V neposlední řadě taky rázovitý výčepní, který do Kachny pořád šije. Přitom sám by měl vědět, že v kuchyni se skutečně může stát cokoli. Stejně tak jako v legendární crazy komedii Což takhle dát si špenát.

 

 

Někdy příště můžeme probrat i zahraniční hosty. Kuchařů v hlavních rolích se tam objevuje taky nepřeberné množství. Dokonce v posledních dekádách vznikla celá řada hitovek na tohle téma. Já si dneska neodpustím jednu jedinou postavu. Chef (Šéfkuchař na grilu, 2014) možná není nejlepší film historie, a dokonce ani nejlepší kuchařský film všech dob. Ale postavu Carla Caspera , kterou skvěle ztvárnil Jon Favrea, mám zkrátka rád. Často jedná, jako bych na jeho místě jednal sám a film se mi nikdy neomrzel:

 

 

Díky a ahoj!

Filip

Filda

Filip Vracovský

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.