gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Eintopf, tentokrát ryze pivní, z týdnů 26 a 27

Eintopf, tentokrát ryze pivní, z týdnů 26 a 27

Birell Višeň & Ostružina nyní i v sudech

Ovocný nealko radler Birell Višeň & Ostružina, oblíbená příchuť loňského léta, je na přání spotřebitelů kromě plechovek nově k dostání i v sudech. Lidé si ho tak mohou během léta vychutnat i čepovaný v hospodách, restauracích a na stáncích po celé republice.

 

Nealko radlery Birell k létu prostě patří, a ve skle chutnají dvojnásob. Z loňské limitované edice Birell spotřebitelům nejvíce zachutnala svěží Višeň & Ostružina, a proto je kromě půllitrových plechovek nově také na čepu. Lidé si ji tak mohou vychutnat v orosené sklenici při posezení v restauraci a užít si její vyváženou ovocnou chuť.

 

Birell Višeň & Ostružina nyní i v sudech

 

"Čeští spotřebitelé se nebojí experimentovat, naše čtyři loňské novinky byly u veřejnosti velice oblíbené. Lidé mají ochucené Birelly čím dál raději a v létě pro ně bývají první volbou nejen při sportu, ale i na grilovačkách a posezení s přáteli. Současně raketově roste i zájem o čepovaný Birell, loni jsme zaznamenali 40% meziroční nárůst. A proto jsme se rozhodli vyslyšet přání spotřebitelů a rozšířit nabídku o další čepovaný radler, s oblíbenou příchutí Višeň & Ostružina," říká Oliver Jáchymovský, senior manažer značky Birell CZ & SK.

 

Birell Višeň & Ostružina představuje osvěžující a zároveň plnou chuť. Dokonalá kombinace ostružinové svěžesti, sladkokyselé chuti višní a jemného chmelového aroma perfektně zažene žízeň a současně uspokojí chuťové buňky. Novinka má nižší obsah cukru než většina slazených limonád a pouze 0,3 % objemu alkoholu. Stejně jako ostatní Birell nápoje ani tato varianta neobsahuje konzervanty, umělá sladidla nebo potravinářská barviva.

Zdroj, fotografie: Plzeňský Prazdroj, a.s.

 

 

25 zajímavých faktů: Socha boha Radegasta slaví čtvrtstoletí

Pohanský bůh pohostinnosti, hojnosti a úrody – jeden z nejznámějších symbolů beskydské krajiny. Před 25 lety proběhlo slavnostní odhalení žulové kopie sochy boha Radegasta, která nahradila originál. Ten byl díky tomu uchráněn od dalšího poškozování přírodními vlivy. Kopii sochy boha Radegasta věnoval celému regionu a všem lidem, kteří na Pustevny zavítají, nošovický pivovar.

 

Socha boha Radegasta slaví čtvrtstoletí

 

1) Odhalení žulové kopie sochy boha Radegasta proběhlo 4. července 1998, v předvečer 67. výročí odhalení originálu.

 

2) Autorem originálu sochy slovanského boha Radegasta byl sochař Albín Polášek (*14. 2. 1879, Frenštát pod Radhoštěm – †19. 5. 1965, Winter Park, Spojené státy americké).

 

3) Originální socha musela být nahrazena z důvodu trvale působících přírodních vlivů, které ji poškozovaly. Mimo jiné do ní udeřil blesk.

 

4) Kopii vytvořili ze žuly v letech 1996 až 1998 akademický sochař Miroslav Machala a kamenosochaři Jan Sobek a Miroslav Zajíček.

 

5) Kopie sochy pohanského boha Radegasta stojí na hřebenové cestě mezi Pustevnami a poutní kaplí sv. Cyrila a Metoděje v Moravskoslezských Beskydech.

 

6) Socha je umístěna v nadmořské výšce 1 105 metrů a přibližně 83 metrů od stejnojmenného vrcholu Radegast.

 

7) Věrná kopie sochy je vysoká asi 3,2 metrů a váží cca 3,2 tuny.

 

8) Kopie sochy byla vyrobena z 16,5 tunového žulového kvádru.

 

9) 1 milion korun za zhotovení kopie sochy boha Radegasta byl uhrazen Pivovarem Radegast.

 

10) Do kopie sochy byly ukryty materiály o autorech, vzniku originálu sochy nebo Radegastově mýtu.

 

11) K vytvoření sochy boha Radegasta inspiroval Albína Poláška rodný kraj, do kterého se opakovaně a rád vracel.

 

12) První dřevěná socha boha Radegasta vznikla již v roce 1925. Radegast měl tehdy ještě podobu vousatého muže třímajícího roh hojnosti.

 

13) Frenštátský sochař se k podobě boha Radegasta neustále vracel a rozvíjel ji. Do dnešní známé podoby ji přepracoval v roce 1930.

 

14) Současná socha boha Radegasta je mužské postavy v nadživotní velikosti s masivní lví hlavou, výraznou přilbicí s býčími rohy a rohem hojnosti v pravé ruce.

 

15) Původní socha, která byla dutá, byla vytvořena z umělého kamene. Vážila 1 400 kg a měřila na výšku 3,2 metru.

 

Socha boha Radegasta slaví čtvrtstoletí

 

16) Přáním autora originálu bylo, aby socha stála před budovou kaple sv. Cyrila a Metoděje. Nakonec byla umístěna o pár metrů dál, na svatostánek alespoň pohlíží.

 

17) Albín Polášek původně vytvořil dva originály sochy Radegasta.

 

18) Jeden originál sochy je v současné době na radnici města Frenštát pod Radhoštěm. Ten druhý je dnes k viděni v pražské zoologické zahradě.

 

19) Socha se stala symbolem celých Beskyd a jedním z jeho nejnavštěvovanějších míst. Ročně se u ní zastaví až stovky tisíc turistů.

 

20) Pro nově vznikající pivovar si sami obyvatelé v roce 1969 zvolili název Radegast, který odkazoval k bohu pohostinství, hojnosti a úrody.

 

21) Ve veřejné soutěži o název nově vznikajícího pivovaru zvítězil Radegast z 3500 návrhů.

 

22) Pivovar Radegast dlouhodobě pečuje o unikátní beskydskou krajinu plnou přírodního a kulturního bohatství.

 

23) Za posledních 20 let více daroval pivovar Radegast přes 40 milionů korun. Prostřednictvím grantového programu podpořil desítky projektů v jeho okolí.

 

24) V samotném srdci Beskyd pivovar podpořil například projekt Radegastovy okruhy, rekonstrukci Maměnky na Pustevnách, obnovu chaty Libušín nebo výstavu ledových a dřevěných soch na Pustevnách.

 

25) Pivovar Radegast je také součástí projektu Fond Pustevny, který sdružuje finanční prostředky potřebné pro rozvoj celé lokality na Pustevnách a okolí.

Zdroj, fotografie: Pivovar Radegast

 

 

Všechno o čepování piva na jednom místě. Konečně

Všechno o čepování piva konečně najdete na jednom místě. Přehledně a srozumitelně pro profesionály i amatéry. Na adrese www.bernard.cz/kvalita jsou krátká videa a texty s radami, jak pivo správně čepovat a skladovat, jak si připravit sklo, ze kterého pivo bude nejlépe chutnat, a jak pečovat o výčepní zařízení. K tomu triky a tipy z letité praxe.

 

Všechno o čepování piva na jednom místě

 

"Je tu sezóna brigád a také třeba domácích zahradních oslav, kdy se k výčepům postaví lidé, kteří neměli možnost se o čepování nic dovědět a podle toho to někdy vypadá. Přitom člověk za pípou je ten nejdůležitější pro to, aby pivo bylo perfektně načepované," říká Petr Kolařík, zkušený lektor Rodinného pivovaru Bernard. "Za mnoho let v oboru jsme už viděli leccos, a tak jsme kromě dobré praxe přidali také ukázky toho, jak by některé věci vypadat neměly a jak je napravit."

 

Skvělým výčepním se za 5 minut nestane nikdo, ale několik dobrých rad předejde mnoha "nehodám", které mohou radost z dobrého piva pokazit. Například video Výčepním za 5 minut přehledně zobrazuje základy dobrého čepování. 

 

Videa vznikala v prostorách Návštěvnického centra Rodinného pivovaru Bernard, vystupují v nich zaměstnanci pivovaru, například výčepní pivovarské Pivnice Na Štokách Kateřina Fibingrová, lektor Petr Kolařík nebo sanitační technik Zbyněk Mach. 

 

Všechno o čepování piva na jednom místě

 

Na nový poradenský web odkazuje i QR kód, který pivovar dodal do všech podniků, ve kterých se pivo Bernard čepuje. Kód bude vždy nalepený na vnitřní straně výčepního stojanu, aby ho výčepní mohl kdykoliv ihned použít. Nový web kvality ve spolupráci s Rodinným pivovarem Bernard vytvořili kameraman Jan Bačák a společnost FG Forrest.

Zdroj, fotografie: Rodinný pivovar Bernard

 

 

Letní srdeční záležitost již tuto sobotu

Již tuto sobotu čeká na návštěvníky v areálu koupaliště ve Svijanském Újezdě jeden z vrcholů léta. Čtyřiatřicátý ročník Slavností svijanského piva po dvouleté vynucené pauze očekává návštěvu tisíců hudby a piva milovných návštěvníků z celé republiky. 

 

Na velkém centrálním pódiu nejstarších a jedněch z největších pivních slavností v republice se od 13.00 do pozdních nočních hodin vystřídá devět skupin a interpretů. Letos mohou hosty do Svijanského Újezdu jména jako Mňága a Žďorp, Gaia Mesiah a Argema či zpěváci Miro Šmajda, Václav Noid Bárta a Tereza Mašková, kteří vystoupí na velkém centrálním pódiu v areálu koupaliště. Na vedlejším kamenném pódiu jim budou sekundovat například Děda Mládek Illegal Band nebo Prague Queen.

 

Letní srdeční záležitost již tuto sobotu

 

Vedle hudebního programu návštěvníky čeká i mnoho doprovodných akcí pro celou rodinu. Slavnosti svijanského piva by si neměli nechat ujít zejména milovníci piva, zvláště toho svijanského: z více než stovky píp jich za zvýhodněnou cenu poteče celkem patnáct. Na čepu nebude chybět prémiový ležák 450, "svijanský klenot" Šlik, ani nejsilnější svijanské pivo – svijanská Dvacítka – a letošní novinka – speciální edice sezónního kroužkovaného ležáku Svátek, která exkluzivně pro Slavnosti dozrávala v sudech celých šest měsíců. Všechna piva (kromě 450 a Slavnostního Svátku) se budou čepovat za příjemnou cenu pětatřiceti korun. Nealkoholická sekce bude vedle oceňovaných míchaných nápojů z nealkoholického piva − Svijanský Vozka Černý rybíz a Limetka a Svijanský Vozka Yuzu a Bergamot – zastoupena i limonádou Svijanela se čtyřmi různými příchutěmi. 

 

Vstupenky na Slavnosti svijanského piva jsou v předprodeji v síti Ticketportal za 450 Kč (400 Kč na ISIC kartu), na místě bude platit jednotná cena 500 Kč. Stanování v obci povoleno, parkoviště jsou připravena, autobusová doprava za zvýhodněné ceny z Liberce, Jablonce nad Nisou, Turnova, Mladé Boleslavi a Mnichova Hradiště zajištěna.

 

Letní srdeční záležitost již tuto sobotu

 

Kompletní program a aktuální praktické a dopravní informace na www.slavnostisvijanskehopiva.cz 

 

Zdroj, fotografie: Pivovar Svijany, a.s.

Redakce GastroJobs.cz

Fotografie: Canva, AI

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.