gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Soud zrušil pokutu pro OSA a Intergram

Soud zrušil pokutu pro OSA a Intergram

Krajský soud v Brně zrušil dvě pokuty ve výši 10,7 milionu a 20 milionů korun, které autorským svazům OSA a Intergram vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominantního postavení. ČTK to potvrdil mluvčí úřadu Martin Švanda.

 

"Krajský soud v Brně vyhověl žalobám sdružení OSA a Intergram a zrušil rozhodnutí Úřadu o zneužití dominantního postavení ze strany těchto subjektů. Podle soudu jsou rozhodnutí ÚOHS v těchto věcech nicotná, neboť úřad neměl pravomoc danou problematiku posuzovat. Po seznámení se s písemným vyhotovením rozsudků zvážíme podání kasačních stížností," uvedl Švanda.

 

Soud zrušil pokutu pro OSA a Intergram

 

"Rozhodnutí soudu vítáme. Od začátku tvrdíme, že jsme postupovali zcela v souladu s tehdejším zněním autorského zákona, běžnou praxí kolektivních správců v zahraničí a zejména pravidly na ochranu hospodářské soutěže," uvedl předseda představenstva OSA Roman Strejček ve vyjádření zaslaném ČTK.

 

Oba autorské svazy, které spravují autorská práva českých i zahraničních autorů a výrobců zvukových a zvukově-obrazových záznamů, dostaly pokuty za to, že požadovaly po ubytovacích zařízeních platbu i za přijímač v pokoji, ve kterém nebyl nikdo ubytován. OSA takto postupovala v letech 2008 až 2014, Intergram v letech 2009 až 2014.

 

Soud zrušil pokutu pro OSA a Intergram

 

"Provozovatelé ubytovacích zařízení tak platili autorské odměny i v případě, kdy v pokoji nebyl reálně ubytován žádný host. Podle rozhodnutí úřadu nelze požadovat platbu autorské odměny i tehdy, kdy na pokoji ubytovacího zařízení prokazatelně nemohlo dojít k užití díla," uvedl dříve antimonopolní úřad.

 

OSA dostala pokutu v roce 2020, v tomtéž roce ji potvrdil tehdejší předseda úřadu Petr Rafaj, Intergram dostal pokutu na konci roku 2020, v roce 2021 zamítl jeho rozklad předseda úřadu Petr Mlsna. Oba svazy musely pokuty zaplatit v době pravomocného rozhodnutí předsedy ÚOHS.

 

Soud zrušil pokutu pro OSA a Intergram

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: Canva, AI

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.