gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Salt Bae zkusil burgery, ale pohořel

Salt Bae zkusil burgery, ale pohořel

Tři roky poté, co byla označena za "nejhorší podnik v New Yorku", restaurace Salt Bae Burger na Manhattanu ukončila svůj provoz. Šlo o jeden z mnoha projektů tureckého šéfkuchaře a řezníka Nusreta Gökçeho, který se proslavil charakteristickým gestem, jímž hází krystalky soli na cokoli jedlého.

 

Je třeba říct, že provozovnu od začátku doprovázela smůla. Otevřela na konci února 2020, těsně předtím, než byl v New Yorku vyhlášen tvrdý lockdown kvůli covidu. 

 

Salt Bae zkusil burgery, ale pohořel

 

Následovala nepřízeň kritiků. Časopis Eater nejprve jízlivě poznamenal, že "místo má veškeré kouzlo leteckého hangáru". Recenzent listu Gothamist se pak přiznal, že Salt Bae Burger navštívil krátce po pobytu v nemocnici. "Nemocniční jídlo," napsal, "bylo strašné. Ale to, co mi přinesli v téhle restauraci, bylo ještě mnohem horší. Tzv. mokrý burger tvořil malý kousek masa uložený v mokré, nepříjemně sladké housce. Bylo to stěží na jedno sousto, ale víc bych stejně nepozřel." Jídelní lístek prý připomínal náhrobní kámen a zřejmě tak upozorňoval na "smrt všeho příjemného v jídle".

 

Kritika the New York Post neohromil ani slavný solný ceremoniál: "Pan Gökçe ovládá jeden jediný pohyb, ovšem provádí ho s naprostou jistotou. Což, jak dobře víme z tanečních parketů, většinou stačí. I tak jsem měl ale víc soli v klíně než na talíři."

 

Salt Bae zkusil burgery, ale pohořel

 

Přílišnou popularitu v liberálním velkoměstě nepřinesly restauraci předchozí návštěvy kontroverzních hostů v jiných podnicích stejné sítě. Šlo např. o venezuelského vůdce Nicoláse Madura, miláčka amerických konzervativců Donalda Trumpa mladšího nebo herce Leonarda DiCapria (posledně jmenovaného právě v době, kdy se řešil údajně příliš velký věkový rozdíl mezi ním a jeho přítelkyněmi).

 

Salt Bae zkusil burgery, ale pohořel

 

Sám Salt Bae si žádnou kritiku nepřipouští. Stále věří, že ho Newyorčané milují. Snad má pravdu, nicméně svoji manhattanskou burgránu před měsícem zavřel. Třeba měl prostě jen zůstat u stejků.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroje: Guardian, Eater NY, Gothamist

Fotografie: Canva, AI

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.