gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Eintopf týdne 25

Eintopf týdne 25

Crème de la Crème otevírá zmrzlinový showroom a muzeum

Kdo jiný by si v Praze mohl otevřít jedinečný zmrzlinový showroom a muzeum než nadšený znalec celé historie výroby zmrzliny Honza Hochsteiger? Majitel zmrzlinárny Crème de la Crème otevírá po dlouhých čtyřech letech tvrdé práce jako první v Praze výjimečné místo, kde uvidíte desítky krásných předmětů z historie zmrzliny, funkční repliku původního zmrzlinového baru i dvě historické zmrzlinové laboratoře. 

 

Prostor nabízí více než 200 historických exponátů, dvě výrobny zmrzliny – historickou zasazenou kolem roku 1910 a řemeslnou moderní, kde vedle klasických vertikálních výrobníků Carpigiani bude i nejnovější kombinovaný multifunkční stroj Compacta VariO italského konsorcia ICEATEAM.

 

Nejcennější poklady muzea jsou české výrobníky zmrzliny Frigera, které nejsou vystaveny v žádném jiném muzeu na světě. Naopak nejstarší jsou barokní knihy s recepty na zmrzlinu – kniha Francoise Massialotta je z roku 1693, v originálním a původním stavu. Unikátními exponáty jsou nejstarší výrobníky Cattabriga, které jsou více jak 70 let staré a stále fungují. V Itálii se na ně můžete ve dvou muzeích podívat, ale nehýbou se, zmrzlinu tedy nevyrobí. 

 

"Mám garáž, ale auto se tam kvůli zmrzlinovým strojům nevešlo, tak jsem parkoval na ulici. Když jsme dva staré zmrzlinové stroje měli doma už i v ložnici, manželka mě donutila, abych začal pracovat na otevření muzea," říká Honza Hochsteiger.

 

Co se týká programu, muzeum je koncipované jako showroom – historický bar inspirovaný 70. lety i výrobna zmrzliny jsou plně funkční. Od podzimu bude v sále i nová funkční pianola, na které se budou pořádat pravidelné koncerty pro veřejnost. Jedná se tedy o maximálně adaptabilní prostor, jehož využití bude opravdu maximální.

 

Těšíme se na vás v jedinečném muzeu, které nadchne všechny věkové kategorie.

 

Crème de la Crème otevírá zmrzlinový showroom a muzeum

 

Crème de la Crème otevírá zmrzlinový showroom a muzeum

 

Crème de la Crème otevírá zmrzlinový showroom a muzeum

 

Crème de la Crème otevírá zmrzlinový showroom a muzeum

 

Crème de la Crème otevírá zmrzlinový showroom a muzeum

 

Crème de la Crème otevírá zmrzlinový showroom a muzeum

Zdroj, fotografie: Crème de la Crème

 

 

Růžový veganský Mucha Sekt vítězem Volby spotřebitelů 2023

Čeští spotřebitelé zvolili růžový veganský Mucha Sekt Nejlepší novinkou roku 2023. Špičkové produkty Mucha Sekt inspirované tvorbou Alfonse Muchy tak sklízí úspěchy nejen v zahraničí, ale i na domácí půdě. Volba spotřebitelů - Nejlepší novinka oceňuje inovace na českém trhu už dvacet tři let.

 

O titul Nejlepší novinka se tento rok ucházelo 213 nových nebo inovovaných výrobků. Ty soutěžily o přízeň spotřebitelů v 63 kategoriích. Mucha Sekt do tohoto náročného klání vyslal svůj růžový nealkoholický sekt, který byl na trh uveden před necelým rokem, ale i přesto si získal důvěru spotřebitelů, kteří jej zvolili vítězem

 

Vína značky Mucha Sekt pocházejí z prémiových vinařských oblastí a podléhají nejnovějším trendům v oblasti zpracování hroznů i samotné výroby vína. Všechny produkty z elegantní řady ART DU VINS jsou typické svojí ovocnou svěžestí. "Jsme nesmírně rádi, že se nám daří držet vysoký standard našich produktů a nabízet novinky, které ocení naši čeští spotřebitelé. Volba spotřebitele ovšem není jediná soutěž, kde sklízíme úspěchy. Mucha Sekty získávají pravidelně medaile na mezinárodních soutěžích jako je Mundus Vini, Berliner Wine Trophy nebo na domácí Prague Wine Trophy či TOP 77 vín v ČR," vyjmenovává úspěchy posledních let Zdzisław Dalecki, ředitel společnosti Soare sekt a.s.

 

Podkladem pro udělení ocenění se staly výsledky exkluzivního výzkumu, který jako každoročně realizovala agentura Nielsen. Dotazování proběhlo na reprezentativním vzorku čtyř tisíc respondentů a cílem bylo zjistit, který z výrobků v každé kategorii by si spotřebitelé zakoupili, pokud by mezi nimi vybírali v obchodě a mohli by si odnést pouze jeden z nich. V kategorii nealkoholických sektů vybrali za vítěze právě růžový Mucha Sekt. V každé kategorii soutěžily minimálně tři konkurenční produkty a při výběru respondentů byly zohledněny různé atributy.

 

Růžový veganský Mucha Sekt vítězem Volby spotřebitelů 2023

 

Růžový veganský Mucha Sekt vítězem Volby spotřebitelů 2023

Zdroj, fotografie: Soare sekt a.s.

 

 

V čele žebříčku nejlepších restaurací na světě je poprvé podnik z Jižní Ameriky

V čele žebříčku nejlepších restaurací na světě The World's 50 Best Restaurants je poprvé podnik z Latinské Ameriky. Píše to deník El País. První místo v letošním hodnocení získala restaurace Central v peruánské metropoli Limě. Nejlepším podnikem v Evropě je podle hodnocení barcelonská restaurace Disfrutar. Česká republika ve výběru nejlepších 50 gastronomických podniků na světě opět chybí.

 

Vítězstvím peruánské restaurace skončila dominance kodaňských restaurací Noma a Geranium, jež se umístily v čele hodnocení v posledních letech. Letošní vítěz však v hodnocení není rozhodně žádným nováčkem. V loňském roce skončil na druhém místě a řadu let před tím byl v první desítce nejlepších podniků.

 

Central nabízí fúzi peruánské kuchyně s mezinárodní gastronomií. Jedním z klíčových elementů podniku šéfkuchařů Virgilia Martíneze a Piy Léonové jsou nadmořské výšky, které výrazně ovlivňují peruánské ingredience.

 

Letošní hodnocení zaznamenalo velký úspěch španělských restaurací, které obsadily tři místa v první čtveřici. Kromě barcelonské restaurace Disfrutar uspěly také madridská restaurace Diverxo a baskický podnik Asador Etxebarri.

 

The World's 50 Best Restaurants patří k nejsledovanějším gastronomickým žebříčkům na světě. Kvůli ne zcela transparentnímu způsobu hlasování ho však doprovázejí i kontroverze, dodává deník El País.

 

První místo v letošním hodnocení získala restaurace Central v peruánské metropoli Limě

 

Nejlepším podnikem v Evropě je podle hodnocení barcelonská restaurace Disfrutar

 

uspěly také madridská restaurace Diverxo

 

... a baskický podnik Asador Etxebarri

Zdroj: ČTK

Fotografie: weby zmíněných restaurací.

 


Nejstarší české pivní slavnosti se připravují na 34. ročník 

Třetí červencovou sobotu mají skalní fanoušci již stabilně vyhrazenu pro nejstarší a jedny z největších pivních slavností v republice. Také letošní, 34. ročník Slavností svijanského piva se na koupališti ve Svijanském Újezdě uskuteční v obvyklém termínu 15. července.  Od 13.00 na něm bude návštěvníky čekat nejen zajímavý hudební program, ale hlavně téměř kompletní nabídka svijanských piv a nepřeberné množství kulinářských specialit, včetně pivní zmrzliny.

 

Oblíbená akce, kterou na koupališti na kraji Českého ráje společně pořádá Pivovar Svijany a obec Svijanský Újezd, si za více než tři dekády své existence vybudovala stálou základnu fanoušků. Jako na jeden z vrcholů českého léta se ni pravidelně sjíždějí tisíce hudby a piva milovných návštěvníků z celé republiky, kteří si až do pozdních nočních hodin užívají hudebního programu na dvou pódiích. Letos je do Svijanského Újezdu mohou přilákat třeba skupiny Mňága a Žďorp, Gaia Mesiah a Argema či jména jako Miro Šmajda, Václav Noid Bárta a Tereza Mašková, kteří vystoupí na velkém centrálním pódiu v areálu koupaliště. Na vedlejším kamenném pódiu jim budou sekundovat například Děda Mládek Illegal Band nebo Prague Queen.

 

Nejstarší české pivní slavnosti se připravují na 34. ročník

 

Nejstarší české pivní slavnosti se připravují na 34. ročník

 

Nejstarší české pivní slavnosti se připravují na 34. ročník

Zdroj, fotografie: Pivovar Svijany, a.s.

 

 

Kofola a Bernard uvádějí společný televizní spot

Rodinný pivovar Bernard se přidává k originálnímu nápadu Kofoly podpořit lásku ve společnosti a rovněž poskytuje svým zaměstnancům jeden volný pátek na lásku. Na podporu myšlenky Láskyplného pátečku vznikl společný televizní spot obou tradičních českých firem, který se natáčel v pivovarské Pivnici Na Štokách a zahrálo si v něm několik zaměstnanců pivovaru.

 

V novém spotu, který se vysílá od 21. června na televizních obrazovkách, si zahráli i zaměstnanci pivovaru. A stejně jako v případě předchozích Kofola spotů jde o skutečné životní partnery. 

 

Kofola a Bernard uvádějí společný televizní spot

Zdroj, fotografie: Rodinný pivovar Bernard

 


Moravské a české sekty přidaly další medaile ze soutěže Concours Mondial de Bruxelles

Ani ve třetí části prestižní mezinárodní soutěže vín Concours Mondial de Bruxelles, věnované tentokrát šumivým vínům, se moravská a česká vína neztratila. V italské Neapoli, v konkurenci téměř tisícovky sektů z 25 zemí světa, zaznamenala krásných 8 medailí. Účast na soutěžích finančně podporuje Vinařský fond a organizačně zajišťuje Národní vinařské centrum.

 

Šumivým vínům z České republiky padesátičlenná porota udělila 2 zlaté a 6 stříbrných medailí. Obě zlata za sekty obdrželo vinařství Bohemia Sekt, které přidalo i dvě stříbra a navíc ještě jedno i pro svou značku Chateau Bzenec. Po jedné stříbrné si připsala vinařství Spielberg, Vinné sklepy Skalák a Château Valtice – Vinné sklepy Valtice. 

 

"Osm medailí sice může na první pohled a při srovnání s výsledky jiných soutěží vypadat jako poměrně skromný výsledek. Když se ale podíváme na to, že jde o specializovanou soutěž zaměřenou výhradně na šumivá vína, pak je osm medailí výsledek skutečně vynikající. V kategorii šumivých vín panuje extrémně vysoká konkurence, kterou ještě umocňuje přísné hodnocení prestižní mezinárodní soutěže Concours Mondial. Je také potřeba si uvědomit vůči komu tam naši vinaři stáli a fantasticky uspěli," sdělila Ing. Dagmar Fialová, marketingová ředitelka Národního vinařského centra.

 

Concours Mondial de Bruxelles (CMB) je od loňského roku rozdělena do 4 částí (tzv. sessions). První část patřila růžovým vínům, proběhla již v březnu a naše vína si připsala 1 velkou zlatou, 1 zlatou a 2 stříbrné medaile. Následovala hlavní, věnovaná červeným a bílým vínům, ze které jsme si přivezli 42 medailí (2 velké zlaté, 18 zlatých a 22 stříbrných) a letošek uzavřou ještě sladká a fortifikovaná vína.

 

CMB se poprvé konala v roce 1994. V prvních letech hodnocení probíhalo v Bruselu, v roce 2006 začalo být místo hodnocení putovní mezi různými vinařskými regiony. Uskutečnilo se např. v Plovdivu (Bulharsko), v Jesolu (Itálie), Guimares (Portugalsko), Luxemburku (Lucembursko), Bratislavě (Slovensko), Aiglé (Švýcarsko) a dalších. V roce 2020 soutěž poprvé hostilo moravské Brno. Česká republika se účastní soutěže od samého počátku. 

 

Moravské a české sekty přidaly další medaile ze soutěže Concours Mondial de Bruxelles

 

Moravské a české sekty přidaly další medaile ze soutěže Concours Mondial de Bruxelles

Zdroj, fotografie: Národní vinařské centrum

 

Redakce GastroJobs.cz

Ostatní fotografie: Canva

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.