gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

40 podniků se zapojilo do oslav Tlustého čtvrtku

40 podniků se zapojilo do oslav Tlustého čtvrtku

ČTK: Do oslav dnešního tzv. Tučného čtvrtku se letos zapojí 40 restaurací z Prahy, Brna, Plzně a Tábora. Kromě tučných masitých jídel budou podávat přídavky některých pokrmů zdarma, bezedné polévky nebo například bůček jako předkrm na účet podniku.

 

Loni se na podpoře této akce domluvily tři velké gastronomické skupiny - Together, Ambiente a La Collezione - s dalšími podniky, například Momoichi nebo Mr. HotDog. Letos se proti loňsku zapojilo o zhruba deset restaurací více. ČTK o tom informovali zástupci restaurací. V dalším týdnu nastane Popeleční středa, se kterou přijde půst. Celý seznam restaurací je na webu.

 

Z nabídky restaurace Bruxx

 

Například v pražském Bruxxu si budou moci zákazníci dát bezedné slávky se špekem, italskou klobásou a jablečným ciderem, restaurace Dish připraví jako pozornost podniku ke každému hlavnímu chodu šlehané uzené sádlo s chipotle, v Momoichi budou zdarma jako předkrm asijské pečené bůčky, Brasileira Slovanský dům a U Zelené žáby pak nabídnou škvarky s limetou.

 

Z nabídky restaurací Dish

 

Tučný čtvrtek se slaví i v Polsku, Poláci se vydávají do cukráren a pekáren pro koblihy. Říká se, že kdo v poslední čtvrtek masopustu nesní alespoň jednu, tomu se nepovede dobře. Tučný čtvrtek je předzvěstí toho, že se blíží Popeleční středa a s ní pro křesťany i předvelikonoční půst.

 

Masopust ve své podstatě sice nemá podle katolické církve nic společného s liturgií, ale přesto je podřízen běhu církevního kalendáře. Protože datum Velikonoc je pohyblivé, byl pohyblivým svátkem i masopust.

 

Z nabídky bistra Momoichi

 

Kdysi panovalo přesvědčení, že v tento den, kterému se občas říká i "tučňák", má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle. Také v neděli býval oběd bohatý, ale netrval příliš dlouho, protože se všichni chystali do hospody k muzice. Někdy se tancovalo přímo na návsi a tanec se často protáhl až do rána.

 

Brasileiro Slovanský dům

 

V ČR loni podle odhadu ministerstva zemědělství konalo v ČR 102.000 domácích porážek prasat, jejich průměrná hmotnost činila 117 kilogramů. Meziročně se tak jejich počet prakticky nezměnil, zvýšila se ale porážková hmotnost.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: weby jednotlivých zúčastněných restaurací

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.