gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Vinice v Čechách poničil mráz, úroda bude minimální

Vinice v Čechách poničil mráz, úroda bude minimální

Noční mrazy, které minulý týden zasáhly Českou republiku, se nevyhnuly ani vinařským Čechám a napáchaly zde větší škody než na přeci jen teplejší Moravě. Mrazem byla zasažena celá Vinařská oblast Čechy, kde se ve většině případů jednalo o 85-100% pomrznutí révy vinné. Škody tak jdou do stovek milionů korun, hlavně jsou ale ohrožena vína ročníku 2024.

 

Nejhůře jsou na tom vinaři v obcích Vičice, Mělník, Doudleby, Karlštejn, Most, Kuks, Třebenice, ale poškození mrazem nad 85 % hlásí i další jako Jivina, Malé i Velké Žernoseky, Litoměřice, Žalhostice, Třebívlice, Slaný nebo Kutná Hora. Mráz zničil výhony révy i v pražských vinicích, přestože je v metropoli o něco tepleji. Vinice Salabka odhaduje poškození na 85 %, Botanická zahrada minimálně na 70 %.

 

Ohně na vinicích, ilustrační obrázek, foto Canva

 

"Teploty předešlých nocí někde dosahovaly až k -7°C. Při tak nízkých teplotách nepomáhají ani opatření, které jsme schopni narychlo udělat. Pálili jsme ohně ve vinicích a snažili se přízemní mrazíky rozhánět, mráz byl ale příliš silný," sdělil smutně vinař Pavel Hrabkovský, člen Cechu českých vinařů. "Abyste mohli založit vinohrad, alespoň rok předem připravujete půdu. Pak zasadíte, vybudujete konstrukci a tři roky se těšíte na úrodu. Sečteno a podtrženo něco přes milion nákladů na hektar. A stačí jedna noc a další dva až tři roky budete dávat vinohrad do kupy," dodal Vojtěch Kušina ze Školního statku Mělník, další z členů cechu.

 

Poškozená réva, Kutná Hora, foto Cech českých vinařů

 

Vinařům teď nezbývá než čekat, zda na révě vyraší nová plodná očka, která přinesou alespoň nějaké hrozny. Už nyní je ale jasné, že vína ročníku 2024 bude objemově výrazně méně. Ve chvíli, kdy vrcholí jednání o zavedení spotřební daně na tichá víno, je nepřízeň počasí další ranou nejenom pro české vinaře.

 

Poškozená réva, Třebenice, foto Cech českých vinařů

 

"Pokud je chov napaden ptačí chřipkou, což je svým způsobem taky přírodní katastrofa, lze jej relativně rychle nahradit. Když je sucho, přivezou si pivovarníci chmel nebo ječmen na výrobu českého piva ze zahraničí, ale český hrozen pro české víno nelze v daném roce ničím nahradit. České víno ročníku 2024 tak bude rarita," posteskli si shodně oslovení čeští vinaři.

 

Ohně na vinicích, ilustrační obrázek, foto Canva

 

Cech českých vinařů je zájmovou organizací vinařů. Souží zejména k výměně zkušeností a názorů o vinohradnictví a vinařství v českém regionu. Snaží se být zdrojem užitečných odborných informací a svou činností pomáhá k upevňování pozic pěstitelů révy vinné a výrobců vína na trhu. V neposlední řadě také usiluje o navrácení prestiže kvalitním českým vínům a propaguje jejich odbyt.

Redakce GastroJobs.cz, zdroj, fotografie: Cech českých vinařů, Canva

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.