gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Vítězem ankety Zlatý kuchař je Jan Knedla

Vítězem ankety Zlatý kuchař je Jan Knedla

Vítězem v anketě Zlatý kuchař se letos stal Jan Knedla, který vlastní restauraci Papilio ve Vysokém Újezdě na Berounsku a loni získal ocenění objev roku. 

 

Druhé místo obsadil vítěz posledního ročníku Marek Fichtner z pražské restaurace Červený Jelen. Třetí je stejně jako v loňském roce Jan Punčochář, který je od roku 2019 šéfkuchařem restaurace U Matěje na pražské Hanspaulce.

 

Zleva Jan Punčochář, Jan Knedla, Matěj Fichtner, foto Anketa Zlatý kuchař

 

Do síně slávy letos vstoupil člen Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR Vladislav Stuparič. V kategorii Zlatý cukrář zvítězili manželé Gabriela a Michal Hrubcovi. Soutěž letos poosmé vyhlásila redakce časopisu Gastro&Hotel profi revue. Výsledky ankety včera organizátoři představili novinářům.

 

Jan Knedla, foto Anketa Zlatý kuchař

 

Knedla sbíral zkušenosti v podnicích po celém světě. Jeho styl vaření ovlivnilo především působení v restauraci Amber se dvěma michelinskými hvězdami. V hongkongské restauraci dělal zástupce šéfkuchaře po boku Richarda Ekkebuse. Před dvěma a půl lety otevřel restauraci Papilio ve Vysokém Újezdě na Berounsku, vaří tam moderní českou gastronomii, ale vychází ze starých českých receptů. Knedla byl překvapený z vítězství mimopražské restaurace a dodal, že právě v podpoře regionální kuchyně vidí budoucnost české gastronomie. "Nejdůležitější je, aby Michelin vyrazil za Prahu a do regionů, aby i zahraniční klienti zjistili, že to není jen o Praze, ale o celé České republice," řekl.

 

Vladislav Stuparič (vpravo), foto Anketa Zlatý kuchař

 

Do síně slávy vstoupil Vladislav Stuparič, který v roce 1994 získal řád Rytíř mezinárodní Asociace mistrů poradců ve francouzské gastronomii. O rok později se stal Kuchařem roku. Jako šéfkuchař působil v hotelech Renaissance Praha a Panorama Praha. Otevřel také vlastní kuchařské studio Atelier Culinari. Zlatým zahraničním kuchařem roku 2023 se stal Matteo de Carli, který sbíral zkušenosti například v restauracích Cipriani v italských Benátkách či Four Seasons Hotel v Dublinu. V roce 2012 otevřel restauraci Casa De Carli v Praze.

 

Dominik Unčovský, foto Anketa Zlatý kuchař

 

V nově obnovené kategorii volba veřejnosti zvítězil Jaroslav Viktora, šéfkuchař Angusfarm Soběsulky, což je steaková restaurace na Plzeňsku, která se věnuje zážitkové gastronomii. Ocenění objev roku obdržel Dominik Unčovský, který letos reprezentoval Česko ve světové kuchařské soutěži Bocuse d’Or v norském Trondheimu. Cenu hvězda street foodu získal Radek Příhonský, který provozuje food truck Taco Truck Mex. Zlatými cukráři se stali manželé Gabriela a Michal Hrubcovi z pražské cukrárny Votre plaisir. Ta se inspiruje francouzskými způsoby zpracování surovin a tradicí.

 

Hrubcovi, foto Anketa Zlatý kuchař

 

V předešlém ročníku ankety Zlatý kuchař zvítězil Marek Fichtner z pražské restaurace Červený Jelen, na druhém místě skončil Pavel Býček a třetí místo zaujal Jan Punčochář.

Redakce GastroJobs.cz, zdroj: ČTK, fotografie: Anketa Zlatý kuchař časopisu Gastro&Hotel profi revue

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.