gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Degustace: Vyzkoušejte mistrovství sommelierů v pohodlí domova

Degustace: Vyzkoušejte mistrovství sommelierů v pohodlí domova

Degustace alkoholu je rituál, jehož cílem je smyslová analýza nápoje a vyhodnocení jeho charakteru a kvality. Degustovat tedy neznamená cíleně pít; spíše ochutnávat, vychutnávat a pečlivě zkoumat chutě a vůně daného vzorku. Degustace ale nemusí být jen výsadou profesionálních someliérů. Ochutnávku vína, rumu či whisky si můžete užít i v pohodlí domova. Jak na to?

 

Kromě konkrétního alkoholu, který se chystáte degustovat, je dobré mít alespoň základní vybavení, které vám k podrobnému zkoumání dopomůže. Každý druh alkoholu potřebuje jiný typ a tvar sklenice, aby se dokonale rozvinul. Širokou nabídku sklenic vhodných k degustaci vína, whisky či rumu najdete na e-shopu Barstore. Pokud chcete zhodnotit také barvu nápoje, nejvhodnější jsou sklenky z čirého, hladkého skla. V portfoliu ale nabízí i zdobné sklenky, s jednoduchým minimalistickým designem nebo bohatě broušené, které podtrhnou každý interiér. Stačí si jen vybrat.

 

Degustace: Vyzkoušejte mistrovství sommelierů v pohodlí domova

 

Jak správně postupovat?

Ať už ochutnáváte víno, whisky nebo rum, existuje několik univerzálních kroků. Nalijte si do sklenky trochu ochutnávaného alkoholu v pokojové teplotě a nechte ho pár minut rozvonět. Dá se použít obecné pravidlo: čím vyšší procento alkoholu, tím více času pro "nadechnutí" mu dopřejte. Nepřidávejte led, který by připravený vzorek zředil.

 

Degustace: Vyzkoušejte mistrovství sommelierů v pohodlí domova

 

Nejprve si k alkoholu zlehka přivoňte. Mějte přitom pootevřená ústa, ucítíte tak více aromat. Poté sklenkou opatrně (a zároveň rázně) zakružte a přivoňte znovu. Ucítíte rozdíl, jak se jednotlivé aromatické složky začínají rozvíjet.

 

Před samotnou degustací prozkoumejte vzorek očima. U vína můžete díky odstínu odhadnout stáří, u whisky a rumu množství cukru či typ sudu, ve kterých destilát zrál. Poté už můžete přistoupit k ochutnání. První doušek by měl být spíše symbolický, aby připravil ústa i tělo na alkohol. Pokud má vzorek vyšší procento alkoholu, může vás zpočátku štípat na rtech a v ústech. Proto se nevyplatí hodnotit po prvním ochutnání, ale až po celé sklence. Druhý doušek už může být větší, alkohol nechte postupně rozlít po celých ústech, abyste mohli dobře navnímat veškeré chutě a nuance.

 

Degustace: Vyzkoušejte mistrovství sommelierů v pohodlí domova

 

Degustace je do značné míry subjektivní záležitost – každý může vnímat a hodnotit jednotlivé druhy alkoholu jinak a rozpoznávat v nich jiné rozdíly. To je na tom ale krásné a s přáteli z toho můžete udělat zábavnou hru, zda se na některých tónech shodnete. Možná tak najdete nový koníček i společenskou událost, kterou si užijete vy i vaši hosté.

Zdroj, fotografie: barstore.cz/Envato

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.