gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Dubnová čísla z českých hotelů jsou pozitivní

Dubnová čísla z českých hotelů jsou pozitivní

Po chmurné zimě, kdy se české hotely propadaly ve srovnání s okolními zeměmi na poslední místo v obsazenosti i ceně pokoje, dává začátek jara důvod k optimismu. Vynikající velikonoční víkend nastartoval hlavní sezónu a Praha ukázala, že i po covidu je turistickým lákadlem evropského významu. 

 

Hoteliéři netrpělivě očekávali zveřejnění dat STR za duben a výsledky jsou po dlouhé zimě pro české hotely pozitivní zprávou. Zatímco srovnatelné země a evropské metropole (s výjimkou Vídně) se probouzely do hlavní sezóny pozvolna, v Praze odstartovaly Velikonoce hlavní sezónu ve velkém stylu. Praha ukázala, že je stále (i po covidové pandemii) turistickým lákadlem evropského významu a vrátila se do skupiny Varšava, Budapešť, za zatím nedostižnou Vídní. 

 

Pozitivní je především fakt, že cena pokoje v českých hotelech v dubnu po dlouhé době překonala roční inflaci, což dává naději na oživení celého odvětví. V obsazenosti hotelů se také Česká republika v dubnu konečně dostala nad evropský průměr.

 

"K velkému optimismu není důvod. Je to asi takový úspěch, jako že naši hokejisté uhráli čtvrtfinále. Vždyť Praha byla vždy premiantem ve středoevropském regionu a nyní se 'radujeme', že jsme se vyhrabali k průměru. Obsazenost se konečně vyrovnala Varšavě nebo Budapešti, ceny se v Praze zvýšily, ale Vídeň je pořád hodně před námi…" mírní nadšení majitel největší české hotelové sítě Jaroslav Svoboda (Czech Inn Hotels), a dodává: "Nezapomínejme, že hotelová (potravinová, mzdová a energetická) inflace – je výrazně silnější než inflace oficiální, na trhu chybí kvalifikovaní zaměstnanci, a tak si české hotely opravdu nemohou vyskakovat. Nicméně jako u křesťanství – Velikonoce přinesly naději a obrat. Tak snad se celé odvětví vydalo vzhůru a hlavní sezóna bude úspěšná."

 

Jaroslav Svoboda, Czech Inn Hotels, foto: Jáchym Vrecion, CC BY-SA 4.0

Jaroslav Svoboda, Czech Inn Hotels, foto: Jáchym Vrecion, CC BY-SA 4.0

 

MEZIROČNÍ SROVNÁNÍ

MEZIROČNÍ SROVNÁNÍ, zdroj Czech Inn Hotels via STR

 

MEZIMĚSÍČNÍ SROVNÁNÍ 

Velikonoce tradičně startují hlavní turistickou sezónu v České republice. Vzhledem k charakteru počasí je naše "sezónnost" výrazně vyšší než u západní nebo jižní Evropy. A zlom jako každý rok opět přišel – dubnová obsazenost českých hotelů překročila evropský průměr a za měsíce květen a červen by ho dále měla výrazně překračovat. Klíčovým faktorem bude, zda se české hotely budou dotahovat k západní Evropě i v cenách pokoje.

 

MEZIMĚSÍČNÍ SROVNÁNÍ, zdroj Czech Inn Hotels via STR

 

Mezi tahouny českého hotelnictví patří dle dat STR zejména skupina Czech Inn Hotels – dominantní poskytovatel hotelových služeb v Praze a jedna ze tří největších hotelových sítí v České republice. Zaměřuje se zejména na čtyřhvězdičkové hotely s výrazným zastoupením obchodní klientely, ale v posledních letech boduje i v segmentu luxusních hotelů. Příkladem je The Grand Mark Prague (bývalý Kempinski) v Hybernské ulici. "Nyní se věnujeme zejména nově převzatému Grandhotelu International", vysvětluje Sales Manager skupiny Marek Boura. "Nicméně v segmentu luxusních pětihvězdičkových hotelů se z obchodního hlediska každý měsíc dere ke špičce The Grand Mark. Mám z toho radost – už kvůli tomu jménu,"uzavírá se smíchem Marek Boura.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: Czech Inn Hotels

Tabulka, graf: STR

Fotografie (není-li uvedeno jinak): ilustrační pod licencí CC0, Canva

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.