gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

"Suši teror": Policie zadržela pachatele

"Suši teror": Policie zadržela pachatele

Japonsko pobouřila série nehygienických žertů, při nichž zákazníci restaurací podávajících suši na pásu olizují a jinak manipulují s cizími pokrmy, a natáčí se při tom. Informoval o tom server BBC News, podle kterého japonská policie zatkla první tři pachatele takzvaného "suši teroru". Světoznámé restaurace s běžícími pásy se kvůli virálnímu šíření videí cítí být ohroženy a mění způsob servírování.

 

Minulý měsíc se na internetu objevilo video, na němž muž olizuje láhev se sójovou omáčkou a mačká pokrmy nabízené na běžícím pásu. Přestože záběry vyvolaly pohoršení u japonské veřejnosti, přibyly od té doby desítky dalších podobných videí. Někteří hosté, většinou mladí lidé, se natáčejí, jak olizují cizí hůlky, přidávají pálivé wasabi do suši, dotýkají se jídla nebo ho potírají svými slinami.

 

"Suši teror": Policie zadržela pachatele

 

Virální trend vyděsil mnoho Japonců a podnítil opatření několika restauračních řetězců, jelikož některým z nich dokonce klesly akcie. Někteří lidé BBC připustili, že jsou kvůli incidentům méně ochotní se stravovat v zařízeních, kde suši koluje mezi strávníky. Restaurace proto veřejně vyzývají, aby pachatelé přestali se sabotážemi jídla, a některé dokonce zcela zrušily pověstné pásy, na nichž kolují pokrmy.

 

"Suši teror": Policie zadržela pachatele

 

Řetězec Choushimaru ve východním Japonsku oznámil, že pásy přestane úplně používat poté, co jeden ze zákazníků vložil nedopalek cigarety do sklenice s nakládaným zázvorem. Zaměstnanci nyní budou lidem nosit pokrmy přímo a koření a omáčky jim budou podávat až poté, co si sednou.

 

Mluvčí Kura Sushi - řetězce, kde policie ve středu zatkla tři pachatele - uvedl, že trend virálních videí je "extrémně nebezpečný". Ohrožuje podle něj základy modelu restaurací s běžícími pásy.

 

"Suši teror": Policie zadržela pachatele

 

Několik řetězců se suši již pohrozilo právními kroky - středeční zatčení je však zřejmě vůbec první. Policie ve středojaponském městě Nagoja tvrdí, že 21letý muž 3. února v restauraci Kura Sushi olízl společnou láhev se sójovou omáčkou. Na činu se podíleli také dva nezletilí ve věku 19 a 15 let. Policie uvedla, že jejich jednání představuje bránění v podnikání podle japonského trestního zákoníku. Všichni podezřelí se k přestupku přiznali. Jeden z nich se podle policistů za své jednání omluvil.

 

Společnosti vlastnící restaurace se už tak potýkaly s problémy - globální dodavatelské řetězce byly pod tlakem slabšího jenu, války na Ukrajině a pandemie covidu-19. Mnohé z nich musely v loňském roce zvýšit ceny svých nejlevnějších nabídek. Nyní čelí dalšímu boji s vlnou nehygienických žertů a pokouší se zákazníky ujistit o svých hygienických standardech.

 

"Suši teror": Policie zadržela pachatele

 

Řetězec Sushiro minulý měsíc změnil pravidla obsluhy a požaduje, aby si strávníci od personálu vyzvedávali vlastní příbory a omáčky, aby se omezily případné pokusy o sabotáž. Kura Sushi nyní také vyvinula výstražný systém, v jehož rámci budou některé z pásů nově vybaveny senzory a kamerami.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.