gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Síť restaurací Jamieho Olivera ohlásila úpadek

Síť restaurací Jamieho Olivera ohlásila úpadek

BBC dnes informovala, že síť restaurací proslulého "televizního" šéfkuchaře se ocitla v bankrotu. Jamie už pozádal auditorskou firmu KPMG, aby se celého procesu vypořádání s věřiteli ujala v roli správce společnosti. Olivera a jeho rodinu asi bez problémů uživí jeho další obchodní aktivity, ale 1.300 zaměstnanců Jamieho restaurací může přijít o práci. Zdá se, že jedna hvězdná kariéra je u konce. Jak ale vlastně začala?

Začátky

Dnes třiačtyřiceticetiletý Jamie se narodil a vyrostl v malé vesnici nedaleko Cambridge. K vaření přičichl už jako malý chlapec, rodiče totiž ve vsi provozovali restauraci (vlastně spíš hospodu), v jejíž kuchyni často pomáhal. Po maturitě na gymnáziu vystudoval ekonomii na vysoké škole (ačkoliv trpí těžkou dyslexií a první knihu se mu prý povedlo přečíst až v dospělosti) a nastoupil na své první místo jako pekař a cukrář v londýnské restauraci Neal Street. Ta měla italského majitele i šéfkuchaře a Jamie si odtamtud odnesl celoživotní lásku k italské gastronomii, pohostinnosti i životnímu stylu (svého tehdejšího šéfa Gennara Contalda později dokonce zaměstnal). V kariéře ale postoupil dál a stal se zástupcem šéfkuchaře v restauraci River Café na břehu Temže.

 

Jamie Oliver

 

Cesta ke slávě

Na počátku Jamieho hvězdného období stála šťastná chvilka, která se stává jednou za život. V roce 1997 do River Café dorazil natáčet štáb britské veřejnoprávní televize BBC. Oliver se neplánovaně objevil v jednom záběru připraveného dokumentu o vánoční oslavě v restauraci, producenti si ho všimli, trochu zariskovali a nabídli mu vlastní pořad.

 

Tak se zrodila úspěšná televizní show The Naked Chef. Hned první série v roce 1999 měla obrovský úspěch. Jamieho kuchařské umění, chlapecké vzezření, energický projev doplněný svérázným přízvukem, relativně nenáročné recepty i osobitá práce s kamerou okouzlily miliony diváků (a hlavně divaček) a Oliver se stal přes noc celebritou.

 

 

Byl pozván, aby připravil oběd pro tehdejšího britského premiéra Tonyho Blaira v jeho sídle v Downing Street a knižní podoba televizního programu se stala bestsellerem (po J. K. Rowlingové, autorce knih o Harrym Potterovi, je Jamie Oliver druhým nejprodávanějším britským autorem!).

 

Kuchařská celebrita

Po třech sériích The Naked Chef navázal Jamie spolupráci s komerční televizi Channel 4, pro kterou nejprve připravil dokumentární cyklus Jamie’s Kitchen (ten měl pomoci mladým s problematickým sociálním zázemím najít si práci v gastronomii) a následně i další pořady.

 

Od roku 2000 byl Oliver reklamní tváří řetězce supermarketů Sainsbury’s (což mu vyneslo asi 2 miliony liber ročně) a v červnu 2003 byl za svůj přínos gastronomii a pohostinství vyznamenán Řádem britského impéria. Stihl se také oženit, s manželkou Juliette má dnes 5 dětí.

 

Mezitím se ale stal i uznávaným propagátorem zdravého životního stylu, organických potravin, čerstvých ingrediencí a také střídmého stravování ve školních jídelnách. To se projevilo mimo jiné v seriálu Jamie's Ministry of Food, ve kterém se Oliver snažil vychovat obyvatele zemědělských oblastí Yorkshiru, aby na svůj jídelníček zařadili více lehkých potravin, nebo v cyklu Jamie Oliver's Food Revolution, který se natáčel v USA a měl Američanům ukázat záporné stránky jejich obliby ve fast foodu.

 

Jamie vydal i řadu knih o zdravém jídle

 

Jamie restauratérem

První podnik Jamie's Italian otevřel v Oxfordu v roce 2008. Jak už název napovídá, jídelní lístek tvořily především speciality italské kuchyně vyrobené z dovezených surovin. U veřejnosti měl koncept úspěch a postupné se jeho zástupce objevil téměř v každém důležitém britském městě. Oliver se vždycky prezentoval jako bytostný optimista a velmi nadšeně působil také v roce 2014, když oznamoval ambiciózní plán globální expanze. Vždyť se mu také do té doby dařilo víceméně všechno na co sáhl. Síť Jamie's Italian nakonec v jednu chvíli provozovala 44 restaurací v Británii a 28 dalších jinde po světě (např. i ve Vídni, Budapešti nebo Moskvě).

 

Finanční problémy

Možná byl růst firmy příliš překotný, Jamie prý také neměl šťastnou ruku při výběru svých spolupracovníků (terčem kritiky byl především jeho švagr na místě vrcholového manažera), každopádně první varování se objevilo už na konci roku 2015. Rostl počet kritických recenzí a klesal počet hostů, některé provozovny byly uzavřeny a také bývalí zaměstnanci nešetřili ostrými slovy na adresu svého někdejšího chlebodárce.

 

Ani další sezóna nebyla úspěšná, zákazníků ubývalo a navíc výsledky referenda o Brexitu oslabily libru a dovoz zboží z Itálie proto podražil. Na začátku roku 2017 Oliver oznámil, že jeho řetězec ukončí provoz dalších 6 restaurací.

 

Velká šok přišel v únoru 2018. Ukázalo se, že síť Jamie’s Italian dluží bankám, majitelům prostor, dodavatelům i personálu v přepočtu zhruba 2 miliardy korun. Příčinou špatných hospodářských výsledků firmy se zdá být zanedbání investic, vysoké náklady a špatné zvolené lokality restaurací.

 

Věřitelé tehdy ještě souhlasili s restrukturalizací. Skončilo 12 podniků v Británii, o místo tak přišlo 450 lidí. Proběhla také jednání s pronajímateli prostor o snížení cen nájemného - většinou byla úspěšná, protože každý majitel nemovitosti se raději dohodne se stávajícím nájemcem, než aby s nejistým výsledkem hledal nového.

 

Jamie má teď asi těžkou hlavu...

 

Konec?

Nic z toho ale zjevně nepomohlo. Hrozba bankrotu, která se nad Oliverem vznášela několik let, teď definitivně dopadla na jeho hlavu. Jamie dnes (úterý 21. května) nad celou situací projevil lítost, poděkoval hostům a omluvil se všem, kterých se úpadek jeho sítě restaurací dotkne.

 

Jamie Oliver má samozřejmě další obchodní aktivity: několik restaurací mimo řetězec, dále jednu hospodu, 4 pizzerie a prodejnu lahůdek. Zisky má i z prodeje knih a vlastního brandu potravin či nádobí, z mobilní aplikace, kterou si stáhlo 10 miliónů uživatelů, nebo z reklam na YouTube kanálu. Jeho soukromé jmění se odhaduje na 150 miliónů liber, tedy více než 4 miliardy korun. Je to ale mnohem méně než ještě před několika lety. A brzy to asi bude ještě horší...

Redakce GastroJobs.cz

Zdroje: Wikipedia, BBC

Fotografie: Scandic Hotels • CC BY 3.0, Karl Gabor • CC BY 3.0

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.