gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Jak vyzrát na karetní poplatky

Jak vyzrát na karetní poplatky

Bez přijímání transakcí platebními kartami se dnes už žádný obchodník neobejde a v našem oboru, kde tvoří velkou část klientely cizinci, to platí dvojnásob. Mnozí z nás ale při zpracování plateb skřípou zuby. Však to jistě znáte sami: poplatky pro obchodníka tvoří u některých karetních společností až 3 %, zaplacené sumy přicházejí na naše účty s (někdy značnou) prodlevou, zákazníci po odjezdu reklamují částky stržené v jejich domácí měně, účetní mají problémy s rozdíly vzniklými kvůli poplatkům i konverzím apod.

 

O elegantním způsobu, jak se většině podobných potíží u nekorunových plateb vyhnout pomocí tzv. dynamické konverze (Dynamic Currency Conversion, DCC), jsme mluvili s ředitelem hotelu Leonardo v Praze, panem Petrem Škrdlíkem.

Petr Škrdlík, ředitel hotelu Leonardo v Praze

 Pane řediteli, v čem vlastně tzv. dynamická konverze spočívá?

 

Princip je jednoduchý: recepční (servírka, barman) zadají do terminálu částku v korunách, ale zahraniční zákazník dostane možnost zaplatit kartou ve vlastní měně podle aktuálního kurzu. Na displeji tedy přesně vidí, kolik platí, a doma už ho nečeká žádné nepříjemné překvapení.

 

Výhoda pro hosty je tedy jasná - platí ve vlastní měně a navíc bez poplatku bance za využití karty v zahraničí. Co ale přináší dynamická konverze obchodníkům (to nás zajímá nejvíce)?

 

Především to jsou výrazně nižší poplatky za karetní transakce - v průměru se pohybují hluboko pod 1 %. Někomu se desetiny procenta mohou zdát malým rozdílem, ale v ročním souhrnu jde o významné částky. Navíc platby jsou připisovány na náš účet během následujícího pracovního dne.

 

Jde to i lehce!

 

Můžeme se zeptat, o jakých ročních přínosech řádově mluvíme v případě vašeho hotelu?

 

Je to zhruba 250 tis. korun ročně, přičemž velkou roli hraje aktivní přístup personálu v nabízení služby hostům. Čím více systém využíváme, tím více se nám vyplácí. V současné době máme úspěšnost kolem 70%.

 

A jak k tomu personál motivujete?

 

Zaměstnanci, kterých se to týká, díky systému bonusů z dynamické konverze rozhodně nepřijdou zkrátka, část z ušetřených peněz dostane jejich oddělení do výplat.

 

On ten výraz “dynamická konverze” nebo zkratka “DCC” mohou působit trochu komplikovaně. Co vlastně musí obchodník udělat, aby mohl začít všechny výhody využívat?

 

Je to naopak velmi jednoduché. Stačí uzavřít smlouvu s českou filiálkou společnosti Six Payment Services, která u nás DCC provozuje. Terminál/y včetně záložního dostanete zdarma (v závislosti na obratu) a firma poskytuje kvalitní technickou podporu v češtině a v angličtině.

 

 

Děkujeme za rozhovor!

Komerční prezentace, více informací na: www.platebnikartychytre.cz

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.